Vanna i Doris Dragović
 A. Vajdić, Arhiva Gloria / Hanza Media
Skandali nakon natjecanja

Dora bilježi niz skandala, neki su stvarno neugodni. Vannu su kolege prozivali zbog visoke trudnoće, a Doris nisu htjeli ni čestitati

Dora se održava u Opatiji, šesnaestero kandidata pokazat će što su pripremili, a onda kreću reakcije. Često su one žustre i burne pa se nekada skandali nakon Dore prate tjednima.

Dora 2020. godine održava se u Opatiji, svega nekoliko sati dijeli nas od imena novog izvođača ili izvođačice koja će nas predstavljati na Eurosongu. Među favoritima su i Indira Levak, Alen Vitasović te Zdenka Kovačiček, a puno se očekuje i od mladih nada glazbene scene.

Oduvijek je poznato da je Dora događaj o kojem se dugo govori, koji se s iščekivanjem prati i kasnije komentira. Kada imate takav kontekst događaja, onda on neminovno za sobom vuče i skandale. Estrada se ne boji izraziti svoje mišljenje, iskazati nezadovoljstvo ili ukazati na možebitne propuste, a više puta dokazano je da se onaj koji gubi - ljuti.

dora 1999. doris dragvic_foto livio andrijic
Livio Andrijić / Hanza Media
Ksenija Urličić, Tonči i Vjekoslava Huljić te Doris Dragović

Dostojanstven poraz - što je to?

Prvi je put taj estradni jal do izražaja došao kada je 1999. godine pobjedu odnijela Doris Dragović sa singlom 'Marija Magdalena'. Tonči i Vjekoslava Huljić potpisali su pobjedničku pjesmu, a Ksenija Urličić izvanredno odradila posao u Europi, lobirajući za našu delegaciju u Izraelu. Prije nego što je Doris osvojila 4. mjesto (a mnogi do danas smatraju da je trebala proći znatno bolje, op.a.) estrada je pokazala svoje neugodno lice. Naime, na samoj Dori te godine Doris mnogi konkurenti nisu htjeli niti ruku pružiti i čestitati joj. Poraz nisu podnijeli dobro. Dokazat će se ubrzo - nije jedina koja je imala takav tretman.

  aP
Arhiva Gloria
Tonči Huljić, Vanna i Goran Karan

Prozivali je zbog visoke trudnoće

Vanna je 2001. godine odnijela pobjedu na Dori pjesmom 'Strune ljubavi'. Glazbenica je pjevala singl Tončija Huljića i uspjeh doživjela u devetom mjesecu trudnoće. Upravo su se na pjevačicu u visokoj trudnoći kolege obrušili i tvrdili da joj je pobjeda namještena upravo zato što je u drugom stanju. Zbog svega, Vanni je do danas ostao gorak okus u ustima. Bila je situacija upravo suprotna, tvrdi pjevačica danas, i ona i Huljić bojali su se kako će skladba proći na Dori. Nekolegijalno ponašanje smatra nezrelim i nekorektnim.

Opatija 030306
Met Gloria br. 583
Dora
Boris Novkovic, Severina Vuckovic, Franjo Valentic i Stjepan Veckovic
foto Vedran Peteh
Vedran Peteh / Hanza Media
Boris Novković, Severina, Franjo Valentić i Stjepan Večković

Severinu napali zbog pjesme, no nije dala na sebe

Severina je, pak, 2006. godine doživjela osporavanja pobjedničke pjesme 'Moja Štikla'. Na Eurosongu je završila na 12. mjesto, njezina crvena haljina ušla je u anale, a mnogi su se dušobrižnici zabrinuli za naš imidž i postavili pitanje o samoj pjesmi, odnosno njezinom turbofolk prizvuku. Severina je pjesmu 'branila' govoreći da se radi o hrvatskom folkloru, a ne turbofolku, no neki su se zgražali. Glazbenica je iza svog nastupa stala i, kao što uvijek čini, dokazala koliko je samopouzdana u poslu. Nikada nije dala kritičarima da je ometu, a tako je bilo i ovog puta.

Onemogućili su ravnopravno nadmetanje te potaknuli poklonike moje glazbe da sumnjaju u regularnost završnog telefonskog glasovanja.

Neki od skandala zakuhali su se tijekom natjecanja među predstavnicima sedme sile i samih glazbenika. Jacques Houdek temperamentan je i brz na jeziku, pokazao je to još davne 2004. godine kada se obrušio na fotografe na događaju, rekavši da su njegovoj šminkerici ukrali torbu. No, nije to sve. Houdek se nikad ne libi reći svoje mišljenje. Kada je na Dori svojedobno pobijedila Daria Kinzer, Houdek nije krio nezadovoljstvo. Optužio je organizaciju da mu je onemogućila pravedno nadmetanje u finalu s Darijom Kinzer, odnosno da nisu osigurali tehničku pravilnost pri glasanju.

opatija,120304
dora   
jacques houdek na probi u hotelu kvarner
foto zeljko sop
-ziv-
Željko Sop / Hanza Media
Jacques Houdek

'Moja 'istina' vezana je isključivo uz tehničke nepravilnosti i, vjerujem, nenamjerne organizacijske propuste koji su mi onemogućili ravnopravno nadmetanje te potaknuli poklonike moje glazbe da sumnjaju u regularnost završnog telefonskog glasovanja. Nadam se da će ekipa Dore uvažiti neke od mojih primjedaba i možda dogodine unaprijediti sustav za glasovanje. Naime, još tijekom glasovanja u superfinalu, počeli su meni i mojem timu putem mobitela, elektroničke pošte i društvenih mreža pristizati brojne poruke nezadovoljstva zbog nemogućnosti glasovanja, bilo putem poziva ili SMS-a, za mene i moju izvedbu. Ne radi se ovdje o nekoliko pritužaba, već o stotinama poruka (dio njih donosim u privitku) koje sve govore o sličnom problemu, a taj je da moja publika u većini pokušaja nije uspjela ubilježiti svoj glas. Dopustit ćete da primijetim kako to nije pošteno ni prema meni, kao ni prema kojem drugom izvođaču ukoliko je imao istih problema', obratio se te 2011. Houdek javnosti priopćenjem. Godinama kasnije, ipak je uspio otići na Eurosong i pokazati cijeloj Europi svoje glasovne mogućnosti.

opatija,010307
festival dora nastup  alen vitasovic
foto zeljko sop
-spe-
Željko Sop / Hanza Media
Alen Vitasović na Dori 2007. godine

Alen Vitasović ove godine vraća se na Doru, i to po osmi put. Mnogi ga svrstavaju među favorite, glazbenik se vratio u formu. No, često je ukazivao na probleme s namještanjem natjecanja, a ispadi su bili motivirani i alkoholom. Treba napomenuti, ipak, da nije jedini koji je insinuiralo namještanje natjecanja.Mnogi su njegovi kolege to raditi tijekom godina, poraz im je teško padao. Probleme je uspio staviti pod kontrolu i prevladati pa se sada vraća u vjeri da bi mogao otići na Eurosong.

Linker
09. travanj 2024 21:42