Pixsell/Getty Images
BOGATSTVO OD DEVET MILIJARDI DOLARA

Dvoboj opakih odvjetnica: Najmoćnije žene u britanskoj sudnici vode razvod desetljeća

Najmoćnije žene u britanskoj sudnici, koje vode medijski eksponiran razvod desetljeća između bogatog šeika Muhameda i odbjegle princeze Haje, privatno su vrsne kuharice, uzorne supruge, ljubiteljice klasične glazbe i tenisa.

Premda su se vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum (70), i njegova šesta supruga, jordanska princeza Haja bint al Husein, 2004. vjenčali u Ammanu po šerijatskom zakonu, o njihovu razvodu, srećom za Haju, sada odlučuje nešto humanije britansko pravosuđe. U svibnju je 45-godišnja Haja s njihovo dvoje djece pobjegla sa šeikova dvora preko Njemačke u London, gdje je na Visokom sudu pokrenula brakorazvodnu parnicu u kojoj traži skrbništvo nad sinom Zajedom (7) i kćeri Jalilom (11). Također traži da sud njezinu djecu zaštiti od prisilnog sklapanja braka i očevog zlostavljanja, uobičajenih pojava na dvoru šeika Muhameda. Tvrdi da strahuje za vlastiti život pa je zatražila i policijsku zaštitu od suprugova nasilja i uznemiravanja. Boji se da ne doživi što i Maktumova kći Latifa (34), koja je lani od oca pobjegla u Indiju, a on je u potjeru za njom poslao svoje komandose. Oteli su je i vratili na šeikov dvor, gdje sada tavori u kućnom pritvoru pod danonoćnom paskom naoružanih čuvara.

Navodno je Haja, polusestra jordanskog kralja Abdullaha, upravo zbog tog obiteljskog skandala odlučila pobjeći iz Dubaija s djecom i 31 milijun funta popudbine. Poznato je da autoritativni šeik Muhamed, otac 23 djece, strogo kažnjava svaki neposluh u svom emiratu, ne štedeći ni vlastitu rodbinu, osobito slobodoumnije žene. Budući da na Oxfordu obrazovana Haja ima prebivalište i u Londonu (vlasnica je 85 milijuna funta vrijedne kuće nasuprot Kensingtonske palače), po britanskim je zakonima u Londonu mogla pokrenuti i brakorazvodnu parnicu. Ako je vjerovati zajedničkom priopćenju otuđenih supružnika, predmet sudskog procesa u Londonu prvenstveno je dobrobit njihove djece, a ne podjela imovine.

EPSOM, ENGLAND - JUNE 03:  Princess Haya Bint Al Hussein and Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum attend Derby day at Epsom Derby festival at Epsom Downs on June 3, 2017 in Epsom, England.  (Photo by Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)
UK Press via Getty Images
Šeik Muhamed i princeza Haja 2017. na konjskim utrkama u Engleskoj; sada komuniciraju samo preko odvjetnika

Šeikovo se bogatstvo procjenjuje na devet milijardi američkih dolara. Glamurozna Haja na prva je ročišta došla sa svojom britanskom odvjetnicom, baronesom Fionom Shackleton (63), partnericom u odvjetničkoj kući Payne Hicks Beach. Nedodirljivi se šeik očekivano nije pojavio, ali došla je njegova kao sablja oštra pravna zastupnica - lady Helen Ward (66) - partnerica u londonskoj advokaturi Stewarts. Sudbina odbjegle princeze ovisit će o ishodu pravosudne bitke između dvije najmoćnije britanske odvjetnice specijalizirane za razvode bogatih i slavnih.

Dosad je Fiona Shackleton u brakorazvodnim parnicama zastupala prinčeve Charlesa i Andrewa, sir Paula McCartneyja, Liama Gallaghera i Petru Ecclestone, a među klijentima Helen Ward bili su Andrew Lloyd Webber, Paloma Picasso, Guy Ritchie, Bernie Ecclestone i grofica Spencer. Iako su naizgled dosta različite - Fiona je visoka, svijetle puti te voli odjeću vedrih boja i dezena, Helen je oniža, tamnoputa i preferira crno - ima među njima i dosta sličnosti: obje su židovskog podrijetla, iz uglednih obitelji, radoholičarke, odlične kuharice i vraški uspješne u svom poslu koji zahtijeva najstrožu diskreciju.

WINDSOR, UNITED KINGDOM - MAY 19: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Fiona Shackleton attends the wedding of Prince Harry to Ms Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England. Prince Henry Charles Albert David of Wales marries Ms. Meghan Markle in a service at St George's Chapel inside the grounds of Windsor Castle. Among the guests were 2200 members of the public, the royal family and Ms. Markle's Mother Doria Ragland. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
Getty Images
Fiona Shackleton

- Ja sam odvjetnica, nisam čarobnica - skromno voli reći Fiona Shackleton, no to što je izvela za neke svoje klijente, graniči s čarolijom. Proslavila se 1996. kad je zastupala princa Charlesa u razvodu od Diane i primorala je da se odrekne titule ”njezino kraljevsko visočanstvo princeza od Walesa”. Diana je zauzvrat dobila 17 milijuna funta i još 400.000 funta godišnje apanaže. Britanski dvor bio je presretan takvim raspletom i Fiona je postala njihova miljenica. Kraljica ju je 2006. odlikovala za zasluge, 2010. proglašena je baronesom od Belgravije i tako je automatski ušla u Dom lordova britanskog parlamenta, a danas pravno savjetuje prinčeve Williama i Harryja. Fiona Shackleton je ime koje se u britanskim odvjetničkim krugovima izgovara sa strahopoštovanjem. Dive se njezinim pravničkim strategijama, odličnim procjenama i demonskim pregovaračkim sposobnostima. Neumoljivo će svom snagom dotući protivničku stranu, no čini to elegantno, ženstveno i šarmantno, pa su je zbog takvih karakteristika prozvali “čelična magnolija”.

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - MARCH 15:  The Prince And Princess Of Wales attend a desert picnic on March 15, 1989 in Adu Dhab, United Arab Emirates.  (Photo by Georges De Keerle/Getty Images)
Getty Images
Odvjetnica Shackleton proslavila se 1996. zastupajući princa Charlesa u razvodu od Diane, nakon čega je postala miljenica britanskog dvora

Kad se 2008. Paul McCartney razvodio od Heather Mills, ona je očekivala približno trećinu njegovog imetka od 400 milijuna funta, no zahvaljujući Fioni dobila je samo 24,3 milijuna. Ogorčena je Heather na izlasku iz sudnice čeličnoj magnoliji izlila vrč vode na glavu.

The Moment Mills Soaked Mccartney's Lawyer
THE MOMENT MILLS SOAKED MCCARTNEY'S LAWYER

A court drawing of the the moment Heather Mills poured water over Sir Paul McCartney's lawyer Fiona Shackleton has been released.

The former Beatles' ex-wife reportedly soaked Shackleton at London's Royal Courts of Justice at the conclusion of divorce settlement proceedings.

Ms Mills later fumed outside the court:
Profimedia, Shutterstock Editori
Fiona Shackleton s Paulom McCartneyjem, kojeg je obranila od pohlepe bivše supruge Heather Mills

Montipajtonovac John Cleese također je proklinjao Fionu Shackleton kad se 2008. razvodio od treće žene Alyce Eichelberger. Fiona je zastupala Eichelbergerovu i od komičara za svoju klijenticu izvukla 12 milijuna funta, polovicu njegova imetka.

John Cleese and wife Alice Faye Eichelberger during 2004 Emmy Creative Arts Awards - Arrivals at Shrine Auditorium in Los Angeles, California, United States. (Photo by SGranitz/WireImage)
WireImage
Montipajtonovac John Cleese je 2008. u razvodu od treće supruge Alyce Eichelberger ostao bez 12 milijuna funta, polovice svog imetka. Gospođu Eichelberger zastupala je Fiona Shackleton

Nogometaš Thierry Henry je nakon razvoda od supruge Claire Merry, koja je angažirala Fionu, ostao kraći za osam milijuna funta. Pomogla je Fiona i Tatjani Akhmedovoj kad je u Londonu pokrenula razvod od ruskog oligarha Farkhada Akhmedova. Presuđeno je da Farkhad mora Tatjani isplatiti 600 milijuna dolara, ali još se nije do kraja naplatila jer je sud u Dubaiju blokirao zapljenu njegove 436 milijuna dolara vrijedne superjahte Luna. Baronesa Shackleton uvjerena je da će njezina klijentica na kraju ipak dobiti sve što joj dosuđeno.

Po majčinoj je strani Fiona u srodstvu sa slavnom britanskom tv-cheficom Nigellom Lawson, a i sama se u mladosti neko vrijeme tražila u kulinarstvu. Pohađala je privatnu školu Benenden u Kentu i kad se školskom savjetniku povjerila da želi studirati medicinu, on ju je surovo obeshrabrio rekavši: “Nemaš ti za to dovoljno mozga.” Onda je Fiona upisala pravo na sveučilištu Exeter, no kako se mučila s gradivom, prekinula je studij i završila Le Cordon Bleu kulinarsku akademiju te se neko vrijeme bavila cateringom. A onda se opet predomislila i vratila pravu. Posvetila se obiteljskom pravu jer, priznaje, to joj je bilo najlakše razumjeti. Kad joj klijent dođe u ured, prvo ga ponudi svojim “brownies” kolačićima: kažu da su među najboljima u Londonu. Ponosna je što većinu svojih slučajeva rješava izvansudskom nagodbom.

- Sudnica je barbarsko mjesto za komadanje trupla propalog braka - smatra Fiona Shackleton. Slično razmišlja i lady Helen Ward, kojoj kolege predbacuju da je u parnicama preagresivna, katkad i neugodna prema suparnicima, no nitko joj ne osporava enciklopedijsko poznavanje obiteljskog prava.

- Zašto sav taj novac želite potrošiti na razvod? Jeste li razmislili kako će se to odraziti na vašu djecu i ostatak obitelji? - prva su pitanja koja Helen postavlja svojim bogatim klijentima. Kako bi ih poštedjela od neželjenog publiciteta, ne prima ih u svom uredu, nego im na konzultacije dolazi u kuću ili se sastaju na neutralnom terenu. I na sudu uvijek pronađe načina da s klijentom kroz neka sporedna vrata pobjegne od novinara. Nerijetko radi i po osamnaest sati dnevno, a najproduktivnija je, kažu, u tri ujutro, kad klijente, suradnike i oponente neumorno zasipa mailovima. Od posla se najbolje odmara uz štednjak. Osim što je vrsna kuharica, odlično igra tenis, voli džogirati i virtuozno svira klavir. A o njezinoj virtuoznosti u rastavama s velikim ulozima svjedoči i poziv šeika Muhameda da ga zastupa u krajnje kompliciranom i neizvjesnom sporu protiv odbjegle supruge.

Divorce lawyer Lady Helen Ward, at Stewarts Law LLP. Credit: The Times. Online rights must be cleared by NI Syndication. Photo: NI Syndication/PIXSELL
PIXSELL

Razvod pjevačice Madonne i redatelja Guyja Ritchieja kojeg je zastupala, Helen Ward je 2008. ispregovarala toliko brzo i efikasno da su joj na kraju oboje čestitali. Ritchie je iz tog braka izašao bogatiji za 45 milijuna funta.

Guy Ritchie And Madonna Arrive At The World Premiere Of 'Rocknrolla' At The Odeon Cinema, Leicester Square. (Photo by Antony Jones/UK Press via Getty Images)
UK Press via Getty Images
Redatelja Guya Ritchieja Ward je zastupala kad se razvodio od Madonne

Da mu nije bilo lady Ward, Bernie Ecclestone bi 2009. nakon razvoda od supruge Slavice nosio gaće na štapu jer kompletno njegovo bogatstvo, oko dvije milijarde dolara, zbog poreznih je eskivaža bilo prepisano na offshore fond kojim je gospodarila Slavica. Helen je nekako uspjela postići da mu Slavica vrati pola milijarde dolara. Johnu Charmanu, krupnom igraču u osiguravateljskoj industriji, izbila je iz džepa 48 milijuna funta u korist svoje klijentice, Charmanove bivše supruge Beverly.

LONDON - OCTOBER 02: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Bernie and Slavica Ecclestone attend the launch party for Form Menswear, at Harrods on October 2, 2008 in London, England. (Photo by Dave M. Benett/Getty Images)
Getty Images
Bernieju Ecclestonu pomogla je da od bivše supruge Slavice nakon razvoda dobije pola milijarde dolara

Možda baš zato što su se nagledale najprljavijeg rublja iz najuglednijih bračnih ložnica, odvjetnice Shackleton i Ward žive u solidnim brakovima. Fiona se s 28 godina udala za tri godine starijeg Iana Shackletona, PR konzultanta u financijskom sektoru, i imaju dvije odrasle kćeri - Lydiju i Cordeliju. Ian je potomak slavnog polarnog istraživača Ernesta Shackletona. Helen je svog je četrnaest godina starijeg supruga, lorda Alana Warda, umirovljenog suca engleskog prizivnog suda, upoznala 1982., kad je još bila sudska vježbenica, a on odvjetnik specijaliziran za obiteljsko pravo. Baš tada se razvodio od prve supruge pa je poduzetna Helen uskočila u zrakoprazni prostor i dogodine postala nova lady Ward. Dobili su blizanke Ameliiju i Kate. Šesnaestogodišnjoj se Ameliji 2001. na safariju u Južnoafričkoj Republici s neke litice na glavu skotrljala velika stijena i ubila je. Nakon te tragedije Helen je počela s praksom da svoje klijente prvo pokuša odgovoriti od razvoda kako bi ih poštedjela suvišne patnje.

Baronesa Shackleton napisala je priručnik s korisnim savjetima o razvodu braka i učestalo poziva na reformu arhaičnih zakona koji reguliraju to područje. Osim toga, strastveno se zalaže da djeca u školama napokon počnu učiti i o bračnim odnosima. Vjeruje da bi se tako smanjila već alarmantna stopa razvoda.

- Pogrešno je misliti da je brak samo stvar srca - kaže Fiona. - Djeca moraju naučiti prepoznavati karakterne osobine potencijalnih partnera i na vrijeme shvatiti da se ljudi u osnovi ne mijenjaju. Ako počnu razmišljati i o takvim stvarima, a ne samo o romantičnoj ljubavi i vjenčanicama, vjerojatno ću i ja imati manje posla. Veliki posao čeka je u studenome kad počinje nova runda ročišta u sudbonosnom procesu princeze Haje protiv šeika Muhameda.

Linker
24. travanj 2024 14:50