Getty Images
GLUMAČKI PUT

Elizabeth Moss: Od feministice do sluškinje

Zvijezda serijala ‘Sluškinjina priča’, koji mnogi smatraju upozorenjem za budućnost, neobična je mlada žena - nestalna u vezama s muškarcima, ali sa stabilnom vjerom u scijentologiju

U seriji “Momci s Madisona”, koja ju je proslavila, Elisabeth Moss glumila je mladu ženu koja se bori za ravnopravnost u muškom svijetu 1960-ih, no u novom hitu HBO televizije sve se preokrenulo. Serija “Sluškinjina priča” zastrašujuća je vizija budućnosti u kojoj su ženama oduzeta sva prava: Moss glumi ropkinju u vlasništvu države koja žene vrednuje isključivo prema plodnosti. Distopijski Gilead, u kojem žene nemaju vlastitih imena nego se zovu po muškarcu kojem pripadaju, izmaštala je kanadska književnica Margaret Atwood još 1984., no sad je taj svijet upravo nelagodno nalik na današnji. Do te mjere da se prosvjednice koje se bore za vlastita reproduktivna prava u Americi odijevaju u crvene halje i nose bijela pokrivala za glavu, kakve u seriji nosi Fredova, sluškinja dužnosnika po imenu Fred, koju glumi Elisabeth Moss. - Divno je da motiv iz umjetničkog djela poprima takvo značenje, da ljudi osjećaju da umjetnost govori za njih. Žalosno je pak da smo danas u položaju da opet govorimo o nečemu o čemu smo se nadali da više nećemo morati - kaže Moss, koja za ulogu Fredove dobiva izvrsne kritike i ponovno je nominirana za nagradu Emmy. Elisabeth Moss su 34 godine, a u svijet glume ušla je prije 28. Kao šestogodišnjakinja je, naime, glumila najmlađu djevojčicu iz obitelji Von Trapp u predstavi “Moje pjesme, moji snovi” - a kako je kazalište bilo u Los Angelesu, među gledateljima se našao i agent koji joj je dao prvu ulogu u jednoj TV seriji. Potom su uslijedili TV filmovi, crtići u kojima je posuđivala glas...

NEW YORK, NY - MAY 03:  Actress Elizabeth Moss attends the Hulu Upfront Brunch at La Sirena Ristorante on May 3, 2017 in New York City.  (Photo by Bryan Bedder/Getty Images for Hulu)
Getty Images for Hulu

- Gluma mi je od početka profesija i jednako sam je ozbiljno shvaćala s deset godina i danas - kaže Moss, koja smatra da su za to zaslužne radne navike koje je stekla u glazbeničkoj obitelji. Kao Fredova, žena koja nema ni vlastito ime nego je nazvana po svom gospodaru Fredu, u ‘Sluškinjinoj priči’ S Jonom Hammom u ‘Momcima s Madisona’: kao Peggy Olson borila se za ravnopravnost u muškom svijetu Njezin otac bio je jazz trombonist i menadžer, majka blues harmonikašica, brat bubnjar i poslije filmaš, a ona je plesala balet (“Nikad nisam propustila sat”, jednom je rekla) i nadala se profesionalnoj baletnoj karijeri. Roditeljima može zahvaliti što su joj omogućili da se školuje kod kuće, tako da je maturirala sa samo 16 godina, a nekoliko mjeseci poslije dobila je zahtjevnu ulogu djevojke s opeklinama u filmu “Prekinuta mladost” uz Angelinu Jolie. Na snimanju je bila tako uvjerljiva da je Whoopi Goldberg, koja također igra u filmu, mislila da je Moss zaista stradala u požaru. Gotovo istodobno postala je Zoey Bartlet, predsjednikova kći u dugovječnoj seriji “Zapadno krilo”. - Igrala sam je od 17. pa do 24. godine. Naravno da nisam znala kako je to biti predsjednikova kći pa sam jednostavno pokušala prikazati običnu djevojku, koja se od vršnjakinja razlikuje samo po tome što je u studentskom domu čuvaju agenti Tajne službe - objasnila je Moss, kojoj je ta uloga donijela globalnu popularnost, dok je kao emancipirana Peggy Olson u “Momcima s Madisona” stekla reputaciju ozbiljne glumice i zaradila niz nominacija za Emmy. Kao detektivka s bolnom tajnom iz prošlosti u napetoj seriji “Vrh jezera” - u režiji slavne Jane Campion - osvojila je pak Zlatni globus... Ipak, sebe ne doživljava tako ozbiljno.

PROMJENA MIŠLJENJA ZBOG TRUMPA

- Volim svoj posao i profesionalna sam, ali ne mislim da spašavam svijet, niti da radim nešto posebno hrabro kad se suočavam s emocijama koje su mi potrebne za uloge - vedro je jednom izjavila glumica koja obožava japanski sushi i kupnju, uglavnom cipela i odjeće. Campion se sjeća kako je tijekom snimanja na Novom Zelandu Moss redovito naručivala odjeću i obuću preko interneta, ali ne samo za sebe nego za cijelu ekipu.

- Brinula se za nas - objasnila je Campion, koja je s Moss snimila i drugu sezonu serije, najavljenu za ovo ljeto. Glumica je uspjehe postizala i na Broadwayu, gdje je nastupala u drami Davida Mameta, i na londonskom West Endu gdje joj je partnerica bila Keira Knightley, kao i u brojnim filmskim ulogama, uz zvijezde kao što su Sarah Jessica Parker, Sienna Miller i Tom Hiddlestone. Što se “Sluškinjine priče” tiče, za Moss je najstrašnije to što je ženama oduzeto pravo da s vlastitim tijelom rade što hoće. Užasava je pomisao na društvo u kojem žena ne može odlučiti hoće li imati djecu ili neće. Na premijeri serije u travnju na njujorškom festivalu Tribeca izazvala je pravi skandal kad je na pitanje je li “Sluškinjina priča” feminističko djelo odgovorila: - Za mene, nije feminističko. To je ljudska priča, jer su ženska prava ljudska prava. Javnost je bila osupnuta time što se Moss nije izrijekom svrstala na stranu feminizma, na što je glumica odgovorila da su za nju muška i ženska prava jednaka. Ipak, nakon što je Donald Trump postao američki predsjednik, promijenila je mišljenje i izjavila da je to ipak feministička priča. Jednako kontroverzna je i njezina pripadnost scijentologiji, u čijem je duhu odgojena. Prema mišljenju mnogih, scijentologija se ne razlikuje previše od opresivnog režima koji vlada u republici Gilead, ali Moss to odbacuje tvrdeći da joj je vjera uvelike pomogla da sačuva psihičko zdravlje u holivudskim turbulencijama. - U poslu sam i prečesto u stresnim situacijama, a scijentologija mi je dala stabilnost koju inače možda ne bih imala - rekla je glumica, dok je i sama Atwood, autorica romana, izjavila da vjera kojoj Moss pripada ni po čemu nije ni bolja ni lošija od ostalih. Vjera joj je postojana, ali u vezama s muškarcima Moss zasad nije pronašla stabilnost. Kad je 2009. na snimanju emisije “Saturday Night Live” upoznala 15 godina starijeg glazbenika i komičara Freda Armisena, izgledalo je kao da je to ono pravo. To ljeto su se vjenčali, no brak se raspao nakon samo osam mjeseci. Armisen je priznao da je bio užasan muž, dok je Moss, koja je za brak rekla da je bio katastrofa, izjavila kako misli da je bila premlada i kako je naučila mnogo o povjerenju prema drugima. - Sad uživam u tome što sam sama. Iako s prijateljicama često razgovaram s kim bismo trebale, a s kim ne bismo smjele izlaziti, zapravo mislim da nema pravila. Da postoje i da ih znam, napisala bih knjigu i zaradila milijune - rekla je glumica, koja živi u New Yorku baš kao i njezina majka, koja se u međuvremenu rastala od njenog oca. Kad ne radi, najradije boravi u svojem stanu u zapadnom dijelu Manhattana, gleda omiljene serije kao što su “Skandal”, “Roditelji i djeca” ili “Dobra žena”, i nikamo ne izlazi. A dok ne dođu djeca koju priželjkuje, bavi se svojim dvjema mačkama, Lucy i Ether, koje obožava.

Linker
19. travanj 2024 06:01