Velike i male dame

Festu sv. Vlaha nije propustila Tereza Kesovija, a pohodila ju je i četveromjesečna Mara Lasić

U Dubrovniku su Festu posvećenu zaštitniku grada pohodile sve generacije gospara i gospođa, najmlađa među njima bila je četveromjesečna kći glumice Nike Lasić. Festu nije propustila ni naša legendarna pjevačica Tereza Kesovija.

Unatoč poštivanju epidemioloških mjera i smanjenom broju sudionika, Festa svetog Vlaha je bila jako lijepa i dostojanstvena. Kako to uostalom uvijek biva. Slavlje je to u čast našeg čuvara i zaštitnika svetog Vlaha koje je u krvi svih Dubrovčana, Konavljana i ljudi Dubrovačkog primorja, kazala je naša pjevačka diva Tereza Kesovija za Gloria.hr. Ovoj rođenoj Dubrovkinji Festa svetog Vlaha posebno je emotivan doživljaj jer joj se u pamćenje usjekao još kao malenoj djevojčici.

image
Tereza s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem.
PRIVATNI ALBUM

Njezin otac Antun naime, bio je predvodnik barjaktara koji je nosio najveći i najteži barjak optočen zlatnim nitima, od Katedrale do Onofrijeve fontane sporednim ulicama i natrag po Stradunu. "To je za mene malenu bilo poput čuda. Ponosno sam gledala svog oca kako nosi taj barjak i njima maše lijevi i desno, onako velik i snažan, i ta mi se slika do danas čuva u pamćenju. Posebne su to emocije koje i danas sjećanja drže živim", rekla nam je Tereza koja je u Dubrovnik stigla automobilom s dvije prijateljice. U društvu prijatlejica obišla je i rodno Konavle, groblje gdje počivaju njezini najmiliji te je posjetila i Franjevački samostan svetog Vlahe u Pridvorju.

image
Tereza s galeristicom Brigitom Masle i Markom Potrebicom, predsjednikom gradskog vijeća.
PRIVATNI ALBUM

Najmlađa i najslađa

Da bi Festa još mnogo godina bila veličanstvena, pobrinut će se nove generacije, za to nema nikakve brige, dokazala je i najmlađa Dubrovkinja koja je ove godina pohodila svečanost. Najmlađa sudionica Feste svetog Vlaha bila je četveromjesečna Mara Lasić, kći dubrovačke glumice Nike Lasić koja je svojoj kćerkici sama sašila nošnju, a dobila je prigodne crvene cipelice.

image
Kesovija je uživala na Festi svetog Vlaha sa svojim sugrađanima.
PRIVATNI ALBUM

"Sve je imala kao velika. Bijelu košuljicu, bjelaču, pas, kurđelicu, kapicu i malo prevelike cipelice koje su joj kao Pepeljugi stalno ispadale s nožica", kazala je glumica koju je vlastita kći iznenadila jer je cijelu Festu isparatila širom otvorenih očiju bez plača i njurganja.

image
Glumica Nika Lasić sašila je narodnu nošnju za svoju kćerkicu.
PRIVATNI ALBUM

"Nisam mogla vjerovati da je bila mirna od pola devet ujutro kada sam ju krenula odijevati u nošnju pa sve do dva sata poslije podne kada smo stigle doma. Nije se bunila na misi, a nisu ju rasplakali ni glasni trombunjeri kada su pucali iz svojih plotuna. Nema sumnje da joj se njezina prva Festa jako svidjela - kaže Nika Lasić kojoj je Festa svetog Vlaha najvažniji dan u godini. To je dan za koji živi, za koji se priprema cijelu godinu, dan koji simbolizira slobodu i postojanje njezinog grada.

image
Četveromjesečna Mara Lasić bila je najmlađa sudionica ovogodišnje Feste svetog Vlaha.
PRIVATNI ALBUM

- Za mene je Festa svetog Vlahe slavlje vjere, nade, ljubavi i ponosa. Ona slavi našu bogatu povijest i tradiciju koju ja sada prenosim na svoju kćer i koja se tako prenosi već 1049 godina. Negdje sam pročitala rečenicu koja najljepše opisuje što za nas znači naš zaštitnik - Povijest Dubrovnika splela se oko svetog Vlahe kao bršljan oko stabla - zaključila je Nika Lasić.

Linker
17. travanj 2024 14:11