Gem, set, meč

Glazbeni mogul Jay-Z pobijedio je u pravnom sporu i dobio 4,5 milijuna dolara odštete

Problem je bio u parfemu Gold Jay-Z: zbog neslaganja oko promocije, proizvođač mirisa tužbom je od glazbenika zatražio 68 milijuna dolara odštete, no sud je to odbio, a novac je na kraju dobio Jay-Z.

Neugodan pravni postupak s kozmetičkom kompanijom Parlux, američki glazbeni mogul Jay- Z napokon je priveo kraju. Ne samo da je dokazao da im zbog spora oko promocije mirisa s njegovim imenom Gold Jay-Z ne duguje ni centa, već je Žalbeni sud u New Yorku odobrio njegov zahtjev za odštetom i dosudio mu 4,5 milijuna dolara neisplaćenih tantijema, piše Page six. Priča o tome kako se upetljao u sudski spor počinje 2012. potpisivanjem ugovora prema kojem u zamjenu za pozamašan iznos, daje svoje ime novom mirisu "Gold Jay-Z". Tada je dogovoreno kako će glazbenik čije je pravo ime Shawn Carter, promovirati parfem. Međutim, Parlux ga je 2016. tužio jer nije ispunio stavku ugovora o promociji mirisa. Zatražili su odštetu od vrtoglavih 68 milijuna dolara, stoga je autor pjesme Empire State of Mind angažirao odvjetnika Alexa Spiroa, partnera u uglednom njujorškom uredu Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan. Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja izvansudske nagodbe, lanjskog listopada u New Yorku je održano suđenje.

image

Parluxje tužio glazbenika, no to im se "obilo o glavu"

DAVID DEE DELGADO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: 13 im je sretan broj: Beyonce i Jay-Z pokazali kako su proslavili obljetnicu romantičnim putovanjem u Las Vegas

Glazbeni mogul svjedočio je dva dana u sudnici pred porotom i na kraju je oslobođen. Odlučeno je da kompaniji Parlux, čiji je princip rada veganski i bez okrutnosti, a svoje mirise rade s čistim sastojcima, pa je s njima deal za miris sklopila i Billie Eilish, ništa ne duguje. Tom prilikom suprug pop dive Beyoncé zatražio je od porote da odobri njegovu protutužbu protiv Parluxa kojom je zatražio odštetu od 4,5 milijuna dolara jer mu kompanija nije plaćala tantijeme od prodanih parfema. No, porota je odlučila da Parlux ne bi trebao platiti odštetu ni Jay-Z-u.

Žalio se i sada je njujorški Žalbeni sud ipak odlučio u njegovu korist. Pokazalo se da prema ugovoru s kompanijom imao godinu dana za promociju parfema, pa činjenica da se nije pojavio na predstavljanju Gold Jay Z-a 2014. u otmjenoj njujorškoj robnoj kući Macy's i došao na promotivni intervju u tv-emisiju Good Morning America te za modni žurnal Women's Wear Daily, nije sporna. No, sudac John Higgitt zaključio je da je prema ugovoru tvrtka bila dužna plaćati glazbeniku tantijeme, iako su ga prodavali. Tvrdili su da je glazbenik namjerno izbjegao reklamirati miris u koji je uloženo 29 milijuna dolara.

image

Sporni parfem oko se digla tolika prašina

PRESS

"Zašto bi, zaboga, Jay-Z dao svoje ime samo jednom proizvodu u cijeloj svojoj karijeri ako je želio da propadne?", zaključio je njegov odvjetnik.

Linker
22. travanj 2024 20:19