PREMIJERA U SPLITU

Glumica Ana Gruica Uglešić o ulozi čistačice Grete: ‘Izašla sam van svoje komforne zone‘

Predstava ‘Prve dame‘ premijerno je izvedena u splitskom Gradskom kazalište mladih. O tome smo popričali s jednom od glavnih glumica, Anom Gruicom Uglešić. Tema je vrlo aktualna s obzirom da živimo u vremenima u kojima virtualni svijet često nudi lažnu sliku o pojedincu.

Splićanke su s nestrpljenjem dočekale dramu Gradskog kazališta mladih austrijskog dramatičara Wernera Schwaba "Prve dame”. U središtu priče su tri žene s margine društva koje tonu sve dublje u svojim problemima nastojeći se pred drugima prikazati u boljem i glamuroznijem svijetlu. Tematika koja je poprilično suvremena. Premijera je prošla savršeno, a o predstavi koja će zasigurno biti hit i koja tematizira kulturu laži u smislu da "savršena vanjština" skriva brojne ženske probleme, govorila je glumica Ana Gruica Uglešić, koja je utjelovila čistačicu Gretu.

image

Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović

SASA BURIC/CROPIX

"Vjerujem da je najteža i mojim kolegicama Nadi, Miji i Vandi. Mislim da nas četiri jako lijepo radimo i da će proizvod biti nadasve zanimljiv, neočekivan i kontroverzan. Već znamo da će oko predstave biti podijeljenih mišljenja. Ali kazalište i je tu kako bi propitkivalo i dalo gledateljima nešto o čemu će debatirati. Ne mora se uvijek i nužno podilaziti publici. Za svaku pohvalu je hrabrost našeg ravnatelja Ive Perkušića da u ovim vremenima da zeleno svijetlo ovakvom tekstu, kao i što je za svaku pohvalu entuzijazam našeg kolege i redatelja Bojana Brajčića" kazala je za Gloria.hr uoči premijere. Ona u predstavi igra čistačicu Gretu.

Kakve su reakcije publike na premijeru predstave "Prve dame"?

Mislim da su mnogima još upitnici poviše glave. Riječ je o postdramskom teatru koji nije svakidašnja pojava na splitskoj kulturnoj sceni. Ponosna sam što smo hrabro krenuli pomicati granice. Tko će učiti ljude nečem novom nego Gradsko Kazalište Mladih!? Nemamo obavezu imati klasike na repertoaru, te otvaramo večernju scenu. Svatko tko razumije kazalište zna da smo napravili dobru stvar.

image

Tamara i Tanja Uglešić, Ana Gruica Uglešić i Boran Uglešić

SASA BURIC/CROPIX

Čitajte i: Ana Gruica Uglešić uoči premijere: Glumica priprema jednu od najtežih uloga u predstavi koja će podijeliti mišljenja

Zašto ste u našem prošlom intervjuu rekli da vam je uloga čistačice Grete najteža u karijeri? S kojim ste se sve izazovima suočavali pripremajući se za ulogu? Jeste li u konačnici zadovoljni?

Moram priznati da sam prezadovoljna. Svime napravljenim. Od muzike, svijetla, režije, glume... Mislim da smo sve četiri glumice napravile izvrstan posao. Jako je puno teksta u predstavi, a još više ga je tamo gdje teksta nema. Greta je kompleksan lik. Potpuno suprotnost meni. Osoba koja na tragične događaje u životu, zabija glavu i pijesak. I k tome, sve to zalijeva litrama alkohola. Izašla sam van neke svoje komforne zone igranja i mislim da sam se othrvala svim izazovima. Ima i puno čiste, otvorene emocije koje nije lako podastrti gledateljima "na izvolite".

Ta kultura laži koja se tematizira na kazališnim daskama, što kažete na nju u ovom svakodnevnom svijetu?

Odlično je da se sada u ovim teškim trenucima ne podilazi publici. Ne kažem da ne treba biti i smijeha i zabave ali ljudi koji žele rasti, najviše se rasli u ovakvim kriznim situacijama, stoga za "one koje žele znati više", ovo je sjajna prilika da to i doznaju. Što se realnosti tiče, svaki period u povijesti nosi svoj križ.

image

Kostimografkinja predstave je Anamarija Asanović

SASA BURIC/CROPIX CROPIX

Otkud inspiracija za vaš stajling na premijeri? Je li to ponovno vaš vlastiti dizajn?

Turban je služio kako bi sakrio mokru kosu. A i nekako je baš u mom stilu. Njega mi je napravila Anamarija Asanović. Haljinu sam kupila ovo ljeto u Aniye By u Italiji. A crne čizme poviše koljena su stari komad iz ormara. Imam novu taktiku zadnjih par predstava. Odmah na početku, dok su još čitaće probe u tijeku, riješim problem što ću nositi na premijeri i o tome do generalne probe ne razmišljam. Tako mi je fokus stalno na pravom mjestu. Na sceni, tekstu i ulozi.

Linker
17. travanj 2024 03:30