Više ne šuti

Glumica Emily Ratajkowski u svojoj prvoj knjizi ‘ogolila‘ dušu: Piše o traumatičnom seksualnom zlostavljanju poznatog glazbenika

Odgovor na pitanje zašto nije odmah reagirala racionalan je i brutalan: uvjerila je sebe da je taj događaj beznačajan jer joj je kao manekenki na početku karijere bilo lakše potisnuti hvatanje za grudi u sebi nego ostati bez angažmana.

Ispovijest američke manekenke i spisateljice Emily Ratajkowski u podcastu 'Millennial Love' krajem ovog tjedna kao da se poklopila s nedavnom kampanjom agencije Señor o duboko ukorijenjenim rodnim predrasudama koje su u tolikoj mjeri prisutne u našoj svakodnevici da ih se ne prepoznaje kao uvredljive, diskriminatorne i stereotipizirajuće izjave o ženama.

Nešto slično dogodilo se i top modelu te autorici knjige eseja „My Body” objavljene 9. studenog, u kojoj se bavi kompleksnim temama poput seksualnosti i odnosa moći, o čemu progovara temeljem osobnog iskustva.

Ona je, doduše, jasno prepoznala situaciju u kojoj se našla 2013. na snimanju spota „Blurred Lines” kao najblaže rečeno diskriminatornu i izrazito neugodnu – pjevač Robin Thicke u backstageu ju je zaskočio s leđa i uhvatio za dojke. Ali tada 21-godišnja manekenka incident nije mogla/smjela artikulirati – premda je imala svjedokinju.

image

Emily Ratajkowski i Robin Thicke

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Sve je vidjela redateljica spota Diane Martel: ”Sjećam se trenutka kad ju je uhvatio za grudi. Svakom ruku je uhvatio jednu njenu dojku. Stajao je iza nje. Povikala sam na njega: “Što to, dovraga, radiš ?!” ispričala je za Sunday Times. Pjevač se povukao i ispričao se riječima da je previše popio.

Sramotno potiskivanje

Manekenka je taj nasrtaj na sebe – netko si je dao za pravo uhvatiti je za dojke jer zašto ne bi, pa ona je samo model s dobrim tijelom – morala potisnuti. Zašto?

- Tada sam bila stvarno nepoznata manekenka. Da sam poludjela na setu i naprasno završila sa snimanjem ili nazvala svog agenta, ne bih mogla ostvariti karijeru. To je surova stvarnost – rekla je u podcastu Millennial Love. Doživjela ga je kao vrlo sramotan, ponižavajući trenutak za ga je otklonila pokušavajući „biti pametna i racionalna”, uvjeriti se kako je beznačajan. Činjenica da je naposljetku progovorila o incidentu sa snimanja videa za pjesmu koja je čak 12 tjedana bila na vrhu ljestvice Billboard Hot 100 i napisala o tome esej, dokaz je, kaže spisateljica, evolucije njezinih uvjerenja.

Mijenjala su se kako su se mijenjala njezina iskustva i financijska situacija. Na početku karijere, prije „Blurred Linesa”, snimala je reklame za e-trgovine na Internetu i borila se za egzistenciju. A onda je angažirana za glazbeni spot s kolegicama Elle Evans i Jessi M'Bengue.

image

Emily Ratajkowski

JOSIAHW/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nije 'Emily u Parizu', ali je 'Emily u traperu': Model pokazao kako se nosi hit komad sezone!

Na početku joj je bio dobro, čak i zabavno iako su polunage plesale s Robinom Thickejom, Pharrell Williamsom i reperom TI-jem. Scenarij je predviđao da, kako izvješćuje Daily Mail, paradiraju ispred balona na kojem je pisalo: „Robin Thicke ima veliki ****.”

U međuvremenu se ostvarila u profesiji, ali i započela literarnu karijeru dokazavši ponajprije sebi da nije „tek skladno građeno tijelo”.

- Zašto to ističem kao sramotu o sebi a ne o njemu? Tada je bilo tako jasno da sam unajmljeni model čije se tijelo koristi kako god su ga ti ljudi htjeli koristiti – zaključila je u svojoj knjizi majka dječaka Sylvestera rođenog u ožujku ove godine. Dobila ga je u braku s američkim glumcem i producentom Sebastianom Bear-McClardom (39) za kojeg se udala prije tri godine. I koji joj na nenametljiv način daje podršku. Danas manekenka ne samo da može/smije govoriti već to čini glasno. Nije ju briga tko će se osjetiti pogođenim i hoće li zbog svoje pobune biti napadana. Kako bi rekla Katy Perry, dočekala je svoj trenutak za lavlju riku.

Čitajte i: Konačno progovorila: Emily Ratajkowski optužila Robina Thickea za seksualno zlostavljanje

Linker
24. travanj 2024 06:47