Ines Stipetić
Kuhajmo s Željkom Udovičić

Gurmanica bira samo divlje: 'U zamrzivaču uvijek imam delicije, a balkon mi je pun začina'

Budući da su zbog epidemije tržnice zatvorene, zagrebačka dramaturginja Željka Udovičić Pleština osigurala je zalihe hrane, pogotovo divljači koju najviše voli, a kad joj zatrebaju začini, ubere ih na balkonu.

Zagrebačka dramaturginja Željka Udovičić Pleština prava je gurmanica, a najslasnija jela jedu se upravo u njezinu domu, koji dijeli sa suprugom, glumcem Milanom Pleštinom.

Oboje obožavaju divljač, koju je katkad teško pronaći u domaćim dućanima pa je uglavnom donose s poslovnih putovanja iz inozemstva. Zato su jedna od rijetkih obitelji koja kod kuće ima veliki zamrzivač pun mesa divljači, koje Željka jede i iz zdravstvenih razloga.

Naime, za nju, kao uostalom i za mnoge druge, nije poželjno konzumiranje tovljenog mesa punog hormona i ostalih pojačivača okusa pa uvijek bira divlje ili domaće. Iako i u ovo doba karantene još mnogo radi od kuće kao umjetnička direktorica Zagreb filma, bliže je štednjaku pa se i češće prihvaća kuhanja.

Na meniju su uglavnom gastronomske delicije iz zamrzivača, a njezin balkon pravi je mali rasadnik začinskih biljaka, koje svako jelo čine slasnijim.

Čega uvijek mora biti u vašem hladnjaku?

- Špeka, luka i kozjeg sira. Šparoga, ako je sezona...

Koji vam je najvažniji obrok?

- Pokušavam večeru pomaknuti na ručak.

Što grickate između jela?

- Obožavam pržene bademe i suhe smokve.

Koja vam je omiljena kuhinja?

- Talijanska, bez konkurencije. Oni doista uživaju u jelu. Volim njihovu filozofiju stola, njihovu ljubav prema klopi, njihovu spremnost da odvoje vrijeme za zajedničko druženje uz dobar zalogaj.

Što nikada ne biste pojeli?

- Sirovu mrkvu.

A bez koje vrste hrane nikako ne biste mogli?

- Bez dobrih sireva i kozletine.

Koji su vam omiljeni začini?

- Na prvome mjestu kadulja, pa ružmarin i majčina dušica.

Bez čega se ne vraćate s putovanja?

- Nekad smo iz Trsta švercali traperice, a danas se kući ne vraćam bez tipičnih proizvoda zemlje iz koje dolazim. Imam divnih planinskih čajeva iz Albanije, meda iz Makedonije, dimljenoga krapa iz Crne Gore, pačjih prsa iz Mađarske, guščje jetre iz Francuske, kranjskih kobasica i zaseke iz Slovenije, kajmaka i dunjevače iz Srbije, sušenog bifteka i kadaifa iz Bosne, parmezana, toskanskih salama, voćnih senfova i slatke gorgonzole iz Italije...

Prepelice s prženom palentom

dramaturginja Zeljka Udovicic, Plestina za rubriku kuhnja, recept prepelice s palentom, Zagreb, 200320, 
foto ines stipetic
Ines Stipetić

SASTOJCI

  • 8 prepelica
  • 8 suhih šljiva
  • 8 komadića nedimljene slanine ili pancete
  • šaka svježe kadulje
  • 8 listova lovora
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol, papar

SASTOJCI ZA PALENTU

  • 500 g kukuruznog brašna
  • žlica maslinovog ulja
  • 200 ml kukuruznog ulja
  • sol

PRIPRAVA

Svaku prepelicu nadjenuti suhom šljivom, komadićem slanine i listićem kadulje.

Prepelice složiti u prethodno nauljen lim, začiniti, pokapati maslinovim uljem, na svaku staviti list lovora te peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta sa svake strane.

U dvije litre kipuće vode staviti žličicu maslinovog ulja i žlicu krupne morske soli. Potom uz miješanje polako usipavati palentu te kuhati na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješati drvenom kuhačom u istom smjeru, oko 45 minuta.

Gotovu palentu izliti u plitku namašćenu zdjelu da bude visine oko 2 cm. Ostaviti je u hladnjaku najmanje dva sata.

Potom izvaditi, palentu okrenuti na čistu krpu pa izrezati štapiće širine 3 cm ili oblike po želji. Pržiti ih na kukuruznom ulju oko 12 minuta, dok ne postanu zlatnožuti. Servirati s kaparima.

Linker
17. travanj 2024 21:46