OMRAŽENI PRODUCENT

Harvey Weinstein i dalje na sudu tvrdi kako nije kriv! Čak 80 žena tereti ga za seksualno napastovanje

Nekoliko desetina žena u javnost je izašlo s ispovijestima o agoniji koje su prošle zbog seksualnog napastovanja moćnika Hollywooda. On i dalje tvrdi kako se ne smatra krivim.

Omraženi holivudski producent i dobitnik Oscara Harvey Weinstein na sudu u Los Angelesu izrekao je kako nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret, a to su zločini za seksualno napastovanje pet žena te silovanje dvije žene. To je, prema iskazima svjedokinja, radio u razdoblju od 2004. do 2013. godine. Prijeti mu doživotni zatvor.

U Los Angeles je došao iz zatvora u New Yorku, a i ovaj put bio je u invalidskim kolicima i u zatvorskoj uniformi. Kad je prije dva dana sletio na suđenje, samostalno se mogao spustiti niz stepenice aviona. Sud je naredio da do sljedećeg saslušanja, koje će se održati 29. srpnja, ostaje u zatvoru.

image
Više od 80 žena iznijelo je optužbe protiv njega.
EDUARDO MUNOZ ALVAREZ AFP

Optužen je za silovanje dvije žene u hotelima u Beverly Hillsu te za seksualno napastovanje još tri druge žene na području Beverly Hillsa i Los Angelesa. Ovo je bila prekretnica u holivudskoj filmskoj industriji jer je više od 80 žena iznijelo optužbe protiv Weinsteina za seksualne napade. Ipak, samo je nekoliko njih završilo na sudu i na temelju njih je zloglasni producent optužen 11. ožujka prošle godine, i to na 23 godine zatvora.

#MeToo pokret

Brojne druge žene govorile su kako ih je prisiljavao da ga masiraju, a potom su ga morale gledati golog. Zauzvrat im je obećavao kako će im pomoći u ostvarivanju zavidnih glumačkih karijera. Nakon tih optužbi, producent je odstupio iz svoje kompanije "The Weinstein" te u javnosti rekao kako radi s psihoterapeutom. Već pet dana kasnije, odustupio je iz kompanije. Ostalo je povijest budući da su zbog dvije glumice mnoge brojne žene ispričale svoja potresna iskustva, a o besramnosti Weinsteinovih postupaka i tome da je to bila javna tajna, govorio je i glumac Tom Hanks te redatelj Quentin Tarantino.

image
Na sud je dolazio i s pomoćnim kolicima. Zdrastveno stanje mu je znatno narušeno.
ANGELA WEISS AFP

Čitajte i: Weinstein je ostao potpuno sam, supruga i djeca su ga napustili, a presuda ga je odvela direktno - u bolnicu

Čitajte i: Izoliran u zatvoru: Harvey Weinstein pozitivan na koronavirus

Weinstein je sve ovo vrijeme govorio kako je u nekoliko desetina godina karijere za žene u poslovnom svijetu učinio više od ikoga, angažirajući i glumice i redateljice na filmskim projektima. Njegove žrtve rekle su kako je to još jedna od mnogih njegovih obmana, zbog kojih je godinama u sjeni i radio gadne stvari.

Weinstein je prošle godine prebolio koronavirus, često se žali na probleme sa srcem zbog čega je neko vrijeme prošle godine proveo u bolnici Bellevue na Manhattanu i teško hoda.

Linker
17. travanj 2024 22:02