Novo doba

Hoće li kraljica promaknuti Beatrice i Camillu? Mnoga pitanja javila su se nakon odluke u mirovanju

Otkako je u skladu s liječničkom odlukom odlučeno da će britanska kraljica Elizabeta do daljnjeg obavljati samo lagane zadatke koji ne zahtijevaju putovanja, intenzivno se razmišlja o osvježavanju liste savjetnika države koji mogu obavljati zadatke u njeno ime.

Britanska vladarica sa svojih 95 godina morala je malo usporiti kako bi odmorila i nitko Ujedinjenom Kraljevstvu to ne osporava, jer su ionako svi njezini vršnjaci odavno u mirovini. Nakon što je 20. listopada objavljeno da kraljica Elizabeta II neće putovati u Sjevernu Irsku, na savjet liječnika prenoćila je u bolnici zbog pretraga. Tjedan dana kasnije objavila je da neće putovati na COP26 samit u Glasgow, a ubrzo su zatim stigle i vijesti da će kraljica neko vrijeme odmarati te obavljati samo lagane poslove, za svojim radnim stolom.

I dok nitko u Britaniji ne osporava da kraljica uistinu treba usporiti i odmarati, ovaj niz događaja pokrenuo je i niz pitanja, poput onog treba li njeno visočanstvo 'osvježiti' listu seniora među članovima kraljevske obitelji koji mogu uskočiti na zadatak umjesto nje, kada to bude potrebno, kao kraljičini 'državnici savjetnici'. Prema zakonu iz 1937. četvorica članova kraljevske obitelji, stariji od 21 godinu i u redu su za prijestolje - bili bi princ od Walesa Charles, vojvoda od Cambridgea William, vojvoda od Sussexa Harry te princ Andrew.

image

Camilla će postati savjetnica države, jednom kada princ Charles postane vladar.

THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Posljednji je odstupio sa svih javnih dužnosti još 2019. nakon katastrofalnog intervjua u kojem nije uspio uvjeriti javnost da nije upleten u skandal s Jeffreyem Epsteinom. U međuvremenu je i princ Harry odstupio s pozicije senior člana obitelji te sa suprugom Meghan Markle odlučio preseliti u SAD. Ti su događaji ostavili dva prazna mjesta među starijim članovima obitelji koje treba popuniti, ako se ne promijeni zakon.

Čitajte i: Sprema li se britanski dvor za novog vladara? Kraljicu Elizabetu vitalnost polako napušta, a to je dokazala i neočekivanim odlukama

Najizglednije opcije

Prema postojećem zakonskom okviru, najizglednija kandidatkinja bila bi princeza Beatrice koja ima preko 21 godinu i iduća je u redu za prijestolje. Slično tome vojvotkinja od Cornwalla bila bi dobar izbor, jer ionako će dobiti titulu savjetnika države jednom kad njen suprug Charles postane vladar.

Britanski mediji podsjećaju da je i vojvoda od Edinburgha također bio kraljičin savjetnik sve do svoje smrti ranije ove godine.

image

Princeza Beatrice

THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Vojvotkinja Camilla je u posljednje vrijeme sve više u centru pozornosti, nagađa se - baš kako bi bila u korak s promjenom uloge kada za to dođe vrijeme.

Drugi koji bi mogli biti imenovani na ta mjesta su grof i grofica od Wessexa, navodno kraljičini favoriti, kao i princeza Anne, koja je uvijek bila aktivni član kraljevske obitelji obavljajući mnogo više dužnosti od svoje ostale braće, nećakinja i nećaka.

Linker
23. travanj 2024 05:12