Prestižna naslovnica

HoYeon Jung: od modnih pista do ‘Igre Lignji‘ i svjetske slave na koju se još uvijek privikava

Južnokorejska glumica prva Azijka čija solo fotografija krasi naslovnicu američkog izdanja modne Biblije, globalna je ambasadorica brenda Louis Vuitton, no sad najviše priželjkuje nove uloge jer želi dokazati da uspjeh koji je postigla tumačeći lik Kang Sae-byeok nije bio slučajan.

Korejska glumica HoYeon Jung (27) iskoristila je priliku kakva se pruža jednom u životu i sada ubire plodove popularnosti zbog uloge u seriji "Igra lignje", najgledanijem Netflixovom projektu do sada. Tumači ulogu natjecateljice 067, samozatajne Kang Sae-byeok, a njezina uvjerljivost i ljepota dijelom su zaslužni za činjenicu da je serijal nastao izvan Amerike, u zemlji za koju nitko ne bi rekao da bi mogla iznjedriti ovakav hit - u prva četiri tjedna prikazivanja privukao i zadržao 142 milijuna gledatelja.

S tim u skladu, prelijepoj Korejki porculanskog tena bankovni račun značajno se podebljao (procjenjuje se da je zaradila oko 4 milijuna dolara), postala je globalna ambasadorica brenda Louis Vuitton, a ne može se požaliti ni brojem pratitelja na Instagramu: lani, prije početka prikazivanja serije, bilo ih je 400.000, a danas ih je 23,7 milijuna.

Modne piste

Uz sve to, postala je prva Azijka čija solo fotografija krasi naslovnicu američkog izdanja Voguea, u broju od veljače. No, to joj nije prva naslovnica za modnu Bibliju. Kao uspješna korejska manekenka, HoYeon Jung već je 2014. bila na naslovnici korejskog Voguea, iste godine glumila je u spotu za pjesmo "Move" najpoznatijeg korejskog pjevača Kim Yeon -wooa, a sve to dogodilo joj se na krilima uspjeha postignutog u četvrtoj sezoni modnog reality showa "Korea's Next Top model" - kad se plasirala na drugo mjesto.

To natjecanje nije izdaleka nasilno kao “Igra lignje”, ali nije baš ni bezazleno. Trebala je mnogo toga izdržati da bi uspjela u tom varljivom, okrutnom ali i prelijepom svijetu.

"Kao djevojčica nisam bila zainteresirana za manekenstvo ili modu. Ali zbog visine od 170 centimetara, događalo mi se da me neznanci na ulici zaustave i upitaju jesam li, možda, manekenka? Zato sam pomislila zašto ne bih pokušala?", rekla je glumica za Vogue. Pokazalo se da osim za Korejce zavidne visine, ima "ono nešto" što jednu djevojku na modnoj pisti izdvaja od stotine drugih.

Život u New Yorku

Nije se ni snašla, a nakon dvije godine samostalnog rada kao slobodnjakinja (sama si je tražila angažmane) potpisala je ugovor s uglednom agencijom The Society Management koja ju je odvela na castinge u New York. Spletom okolnosti, HoYeon Jung obojila je kosu u iskričavo crvenu. Začudo, boja koja ne sjeda svima, odlično joj je pristajala i postala njezin zaštitni znak. Smjestila se u malom studiju u njujorškom "Koreatownu" u 34. ulici koji ne pamti po dobrom.

"Plaćala sam 1500 dolara mjesečno za taj maleni prostor. Sunce nikada nije ušlo i nije bilo ormara, pa sam odjeću držala na stalku", prisjetila se za Vogue.

Bio je to prvi put da odlazi daleko od doma. Roditelji su joj vlasnici malog restorana "Oori Nara" u četvrti Myeonmok-dongu na zapadu Seula, koji radi 24 sata dnevno pa su dok je bila djevojčica, često izbivali. Ima dvije sestre koje pomažu roditeljima u restoranu jer je u posljednje vrijeme jako popularan. Otkad se pročulo se da je riječ o obitelji glumice iz "Igre lignje", ne mogu se "obraniti" od gostiju.

Čitajte i: Tko je glumica iz serije ‘Squid Game‘ o kojoj priča cijeli svijet? Ovo joj je prva uloga, a velika je faca u manekenskom svijetu

Nedugo nakon dolaska u Veliku Jabuku, tada 22-godišnja HoYeon Jung vrlo brzo je postala zvijezda: snimala je kampanje za Louis Vuitton, Marca Jacobsa , Chanel, Max Maru i Fendi, nosila je revije za kuće Burberry, Bottega Veneta, Moschino, Oscara de la Rentu, Cavalli, Schiaparelli... No, jednako naglo kako je uspjela, za njom je prije gotovo tri godine splasnuo interes.

Bez posla

"To je bila najbolnija stvar. Kad sam se počela baviti manekenstvom u inozemstvu, dobro sam radila od samog početka. Ali kako je vrijeme prolazilo, imala sam sve manje poziva. Kuće s kojima sam radila me više nisu pozivale", otkrila je glumica.

Dok je bila bez posla, usavršavala je engleski jezik, pohađala satove glume, jogu, pa i osnove borilačkih vještina jer nikad se ne zna, mislila je. Možda je drugdje čekaju zanimljiviji izazovi i karijera?

Pokazalo se da je predosjećaj nije prevario: južnokorejski scenarist i redatelj Hwang Dong-hyuk je 2020. tražio glumicu za glavnu žensku ulogu u seriji "Squid Game" kakvu svijet još nije vidio. Za ulogu Kang Sae-byeok zamislio je izvana snažnu i hladnu, a iznutra ranjivu mladu ženu. HoYeon Jung u međuvremenu je doznala za audiciju, sama je uvježbala scenu iz serije i poslala mu video mailom. Redatelj nije mogao povjerovati, bila je upravo ono što je tražio.

Povratak u domovinu

U roku od tjedan dana, manekenka se vratila u Seoul gdje je nakon još jedne audicije dobila ulogu. Nedugo potom, počele su čitačke probe, upoznala je glumačku postavu i započela novi život. Ali, nije sve išlo glatko. Kako joj je uloga u seriji bila prva u životu, jako se bojala i borila s nedostatkom samopouzdanja.

"Ne znam zašto, ali nisam mogla jesti. Bila sam tako zbunjena i sve je bilo tako kaotično da nisam vjerovala u to što se događa", rekla je za Vogue, dodavši da je u kratkom roku zbog stresa smršavila osam kilograma. Ipak, uspjela je pronaći poveznicu sa svojim likom što joj je pomoglo snaći se na setu.

Čitajte i: Redatelj hit serije ‘Igra lignje‘ otkrio o kakvom je još završetku razmišljao, ali i najavio: ‘Stiže nam druga sezona‘

"U nekim je trenucima njezin život bio sličan mome, pogotovo kada sam živjela vani i putovala. Tijekom tog vremena, bilo mi je jako teško pokazati emocije. Puno toga sam držala u sebi. Stoga, mogu razumjeti njezinu usamljenost", izjavila je glumica koja je danas, na neki način, opet na početku.

Prikazivanje serije kojom se proslavila je završeno, a ona ponovno traži ulogu kojom se nada potvrditi da uspjeh u serijalu o kojem se i danas priča, nije bio slučajan.

Linker
25. travanj 2024 11:25