KABUL NEKAD I SAD

Ida Prester zgrožena sudbinom žena u Afganistanu: ‘One će prve ispaštati i najviše stradati‘

Brojna javnost ovih dana solidarizirala se sa sudbinom brojnih žena u Afganistanu, koje će, ako dođe do provedbe šerijatskog zakona, pod vlašću talibana biti podređene. Jedna od njih je i voditeljica i glazbenica Ida Prester.

- Užasnuta sam sudbinom žena u Afganistanu jer će pod talibanskim režimom one prve ispaštati i najteže stradati - kaže pjevačica Ida Prester (42), čija je objava na društvenoj mreži potaknula val ženske solidarnosti.

image
Studentice su 1972. Kabulom hodale u mini suknjama.
LAURENCE BRUN GAMMA-RAPHO VIA GETTY IMAGES

Fotografijama afganistanskih studentica iz 60-ih i 70-ih, koje su ulicama Kabula šetale u kratkim suknjama, željela je naglasiti razliku između tadašnje i sadašnje vlasti. Jer ženama će najvjerojatnije biti zabranjen rad, studiranje i politički angažman - pa čak i izlazak na ulicu bez pratnje.

image
Sada će žene na javnom mjestu morati nositi odjeću koja im potpuno prekriva lice i kosu.
WAKIL KOHSAR/AFP/PROFIMEDIA WAKIL KOHSAR/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ida Prester otkrila kako je upoznala svog Vanija

"Moja objava neće promijeniti ništa u Afganistanu, ali sam njome ljude željela podsjetiti da se za stečena prava i slobode svi skupa moramo stalno zalagati", kaže Ida Prester, koja situaciju u Afganistanu poznaje iz priča imigranta svojedobno zaposlenog u tvrtki njezina supruga. Iz zemlje je pobjegao pješice kao 15-godišnjak, a danas je brucoš studija dizajna u Beogradu.

Sa ženama u Afganistanu solidarizirala se i bivša predsjednica, članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. U ispovijesti na Facebooku podržala je brojne žene i pozvala sve da im pomognu jer je to naša dužnost.

Čitajte i: Kolinda pokazala solidarnost sa ženama iz Afganistana: ‘Naša je dužnost da im pomognemo‘

"Ljudska prava su i ženska prava", napisala je.

image
Kolinda Grabar-Kitarović u Afganistanu.
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ/FACEBOOK
Linker
18. travanj 2024 21:44