Top pet

Inspiracija i uživancija: Serije o ženama u politici koje su zabavnije od trenutnih američkih izbora

Ovog studenog, Sjedinjene Države vjerojatno će dobiti prvu ženu na funkciji podpredsjednika, Kamalu Harris. U finalnoj fazi prije službenog proglašenja predlažemo gledanje ovih izvanrednih serija o političarkama od "Potpredsjednice" do "Dobre žene".

Žene u politici - na filmu i u serijama - snažno drže svoje pozicije već dugi niz vremena. Budući da finalna faza američkih predsjedničkih izbora izgleda kao nevjerojatan televizijski show u koji prikovano gleda i ostatak svijeta. Predsjedničke debate u kampanji često su ličile na scene iz "Pripravnika", to možda ne čudi, budući da je trenutni predsjednik bio prezenter te emisije.

Baš zato su ova distopijska vremena u kojima se odvijala ova po mnogočemu nadrealna kampanja pravo vrijeme da prionmo u gledanje fantastičnih televizijskih serija koje slave žene u politici. Mnogo su zanimljivije drame koje proživljavaju ženske protagonistice, svjetovima daleko od dvojice muškaraca u sedamdesetim godinama koji se trenutno bore za mjesto u Ovalnom uredu. Donosimo pet serija kojima bismo rado dale svoj glas.

Potpredsjednica (Veep - The Vice President)

Serija se vrti oko Seline Meyer, koji glumi Julia Louis-Dreyfus, domaćoj publici poznata kao neponovljiva Elaine iz "Seinfelda". Autor Armando Iannucci napravio ju je kao adaptaciju britanske komedije “The Thick of It”. Meyer je fikcionalna potpredsjednica SAD-a, ona i njen tim jedni drugima staju na prste i spotiču se oko beznačajnih problema. Serija je snimljena u sedam sezona, a Louis-Dreyfus osvojila je šest nagrada Emmy za redom.

image
'Potpredsjednica' u kojoj je Julia Louis-Dreyfus oduševila.
HBO - ALBUM/ALBUM/PROFIMEDIA

The Politician

Serija prikazuje super stilizirani svijet bogatog klinca Paytona Hobarta, kojeg glumi Ben Platt, i njegovim velikim snovima o politici. Iako je Payton glavni lik, njegova majka Georgina (Gwyneth Paltrow) njegova mnogo puta ukrade cijeli show, pogotovo u drugoj sezoni kada se natječe za guvernericu Kalifornije. Autori Ryan Murphy, Brad Falchuk i Ian Brennan iza sebe imaju brojne uspješnice poput "Glee", "Pose" i "Kraljice vriska ".

image
Gwyneth Paltrow je 'Političarka' i majka nadobudnog budućeg političara.
NETFLIX/PLANET/PROFIMEDIA

Borgen - Dangerous Roped Offices

Serija se temelji na priči Birgitte Nyborg Christensen, koju glumi Sidse Babett Knudsen, izmišljene prve premijerke Danske. Ta je zemlja upravo i izabrala prvu predsjednicu vlade Helle Thorning-Schmidt za vrijeme snimanja "Borgena". Seriju ne krasi samo briljantna gluma nego i nevjerojatna aktualnost, budući da se čelnice skandinavskih država, uključujući i Sannu Marin iz Finske i Mette Frederiksen iz Danske, nose s pandemijom Covida-19. Netflix je nedavno kupio prava za ovu seriju.

image
Danska serija 'Borgen - Dangerous Roped Offices', savršeno je aktualna.
CINELIZ/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA CINELIZ/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Dobra žena (Good Wife)

Glavni lik "Dobre žene" je is Alicia Florrick, koju glumi Julianna Margulies zvijezda nekadašnje "Hitne službe", supruge posramljenog političara kojeg pak glumi Chris Noth - svima poznat kao Faca iz "Seksa i grada". Alicia se vraća na posao pravnice, nakon što joj suprug završi u zatvoru. Koncept korumpiranog političara, na žalost dobro nam je poznat, a Margulies savršeno utjelovljuje ljutitu, osramoćenu i frustriranu ženu.

image
'Dobra žena' Julianna Margulies i loš muž Chris Noth.
-/EVERETT/PROFIMEDIA

Skandal (Scandal)

Ovaj američki politički triler osmislila je televizijska genijalka Shonda Rhimes koja stoji iza serija "Uvod u anatomiju" i "Kako se izvući s ubojstvom". Kao kraljica visokokvalitetnih i dugotrajnih drama, Rhimes je osmislila i "Skandal" koji kroz 124 epizode prati život Olivije Pope, koju glumi Kerry Washington. Stručnjakinja za krizni menadžment koja radi u glavnom gradu Washingtonu. Dok se u seriji prikazuju vratolomije zvane američka politika, poželimo da je Olivia Pope stvarna osoba.

image
Kerry Washington u 'Skandalu'.
FOTOGRAFIJE: SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA
Linker
19. travanj 2024 08:59