U NOVOJ GLORIJI

Ivana Kindl o desetogodišnjoj borbi s depresijom: 'To je bolest, a ne lijenost, mene je vodila prema najgorem'

Nakon desetogodišnje borbe s depresijom, zbog koje je pomišljala i na samoubojstvo, zagrebačka pjevačica vratila se na scenu puna samopouzdanja te nakon duge stanke priprema album sa svojim dečkom Alenom Križajem.

Glazbom se bavi od djetinjstva, na sceni je sedamnaest godina, a svojim snažnim vokalom Ivana Kindl (41) jednako savršeno “pliva“ u soulu, džezu, R&B-u, funku, popu i rocku. U to smo se uvjerili i tijekom snimanja u zagrebačkoj Tvornici kulture kad je pjevačica rodom iz Požege tako moćno otpjevala refren hita Ekatarine Velike “Ti si sav moj bol“ da smo se svi naježili. Da joj leže različiti žanrovi te da je odlična glazbena mentorica, dokazala je i u HRT-ovom showu Zvijezde pjevaju, kad je Krešimira Sučevića-Međerala, lovca u kvizu Potjera, neočekivano dovela do polufinala. No Ivana je najponosnija na jednu osobnu pobjedu - onu nad depresijom, s kojom se borila gotovo deset godina, a u kojoj joj je podrška bio dugogodišnji dečko Alen Križaj (39), gitarist grupe Detour.

- Prvo i osnovno depresija je bolest, a ne lijenost ili hir. Jedno je tuga, a drugo konstantna bezvoljnost, crne misli i nedostatak energije. Boli tijelo, boli duša. Strašno - govori Ivana u intervjuu za novi broj Glorije i dodaje da je taj osjećaj vukla desetak godina, ali ga nije znala prepoznati. Prepoznala je da nešto nije u redu kad je pogledala svoj nastup u HRT-ovoj emisiji Garaža iz 2009., gdje je pjevala baladu Dine Dvornika "Ljubav se zove imenom tvojim".

- Po svom beskrajno tužnom pogledu mogla sam naslutiti da nešto nije u redu. Unazad pet godina postajalo je sve žešće i sve gore pa sam postala asocijalna, izolirala se od ljudi i "zakopala" u stanu - otkrila je i dodala kako je znala da su to simptomi depresije, ali si nije htjela priznati i potražiti pomoć, sve dok nije eskaliralo.

- Lani u siječnju, nedugo nakon 40. rođendana, obuzelo me potpuno crnilo. Non-stop sam plakala, nisam mogla ni jesti ni hodati, pala sam u krevet i počela razmišljati o najgorem... Pitala sam se kako bih to mogla najbezbolnije učiniti, možda popiti hrpu lijekova, no znala sam da neću. Depresija me nagrizla, ali nije mi pojela zdrav razum. Ja sam ekstrovertna osoba, a takvi tipovi su otvoreni i viču na sav glas. Kad me nešto boli i muči, ja urlam i maltretiram dečka i roditelje, ljude koji su mi najbliži. Nakon što sam nekoliko dana provela u krevetu, rekla sam si: “Stara, briši psihijatru!”. Sjela sam na bicikli po ciči zimi i najprije otišla liječniku opće prakse u Velikoj Gorici, koji me je poslao psihijatrici. Porazgovarale smo, a ona mi je prepisala antidepresive, kombinaciju dva lijeka koji se uzimaju svakodnevno. Nakon pola godine sam počela osjećati pomake, a nakon godinu dana ozbiljno poboljšanje. Više nemam mračne faze, strahove da će se nešto loše desiti, a i smrt bliskih osoba lakše prebolim - govori pjevačica kojoj su uz antidepresive pomogle i energetske masaže u zagrebačkom Health Centru, i ljubav prema mačkama.

Uz novi broj magazina Gloria ne propustite dar: knjižicu "Eko-povrtlar" s odabranim poglavljima iz svjetskog bestselera kanadskog farmera Jean-Martina Fortiera.

Linker
25. travanj 2024 03:17