Instagram, Davor Matota
doris, marijana, jelena...

Iz rodilišta na posao! Slavne mame vraćaju se brže no ikad

Niti četiri i pol mjeseca nakon što je rodila drugo dijete, kćerkicu Gitu, voditeljica i glumica Doris Pinčić Rogoznica vratila se na posao. Svakog dana u eteru narodnog radija može je se čuti već od šest jutro pa do devet sati. Iako svaka žena ima pravo na godinu dana plaćenog rodiljnog dopusta, sve je češća praksa da se žene na posao vraćaju mnogo ranije. Među njima, od poznatih su se u radnu sredinu brzo vratile i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Vesna Škare Ožbolt, Jelena Veljača, Ana Begić Tahiri, Nikolina Ristović, Marijana Batinić.

Niti četiri i pol mjeseca nakon što je rodila drugo dijete, kćerkicu Gitu, voditeljica i glumica Doris Pinčić Rogoznica vratila se na posao. Svakog dana u eteru narodnog radija može je se čuti već od šest jutro pa do devet sati. Iako svaka žena ima pravo na godinu dana plaćenog rodiljnog dopusta, sve je češća praksa da se žene na posao vraćaju mnogo ranije. Među njima, od poznatih su se u radnu sredinu brzo vratile i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Vesna Škare Ožbolt, Jelena Veljača, Ana Begić Tahiri, Nikolina Ristović, Marijana Batinić.

Godine 2009. pisalo se o Rachidi Dati, francuskoj ministrici pravosuđa koja je izazvala vrlo podvojena mišljenja kada je svijetu objavila da se na posao vraća već pet dana nakon što je carskim rezom rodila djevojčicu Zohru. I doista, tog dana se pojavila u Elizejskoj palači na vijeću ministara. Na noge su se digle francuske feministkinje koje su je osudile te se naveliko raspravljalo o tom njezinom potezu, a o tome su pisali i gotovo svi svjetski mediji iako to i nije bila sasvim neuobičajena praksa.

I prije i poslije i kod nas je bilo i bit će poznatih žena koje donesu sličnu, možda tek malo manje radikalnu odluku. Prije 25 godina, na posao se mjesec dana nakon što je rodila kćer Valentinu vratila i političarka Vesna Škare-Ožbolt, koja je tada radila u uredu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Kad je nekoliko godina kasnije rodila i sina Tina, kod kuće je ostala svega deset dana i nastavila raditi na mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. 'Odmah nakon porođaja dobro sam se organizirala i za čuvanje angažirala roditelje, a vodila sam dijete i sa sobom na posao', priznavala je kasnije u intervjuima Škare-Ožbolt kojoj je bilo bitno da je dijete mirno i da ne remeti rad niti njezin, niti njezinih kolega.

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuzela je 2003. godine funkciju ministrice europskih integracija, šest mjeseci nakon što je rodila sina Luku, a tada je već imala i kći Katarinu koju je rodila 2001. Suprug i dijete putovali su s njom, pa je nastavila i dojiti.

Zagreb, 250718.
Izidora Krsnjavog 1.
U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske  (MORH) u hotelu Westin odrzana je Konferencija obrambenih industrija Republike Hrvatske i Drzave Izrael na kojoj su se obratili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic i predsjednik drzave Izrael, Reuven Rivlin.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media

Još i danas se neki sjećaju tekstova iz 2008. godine o SDP-ovki iz Osijeka Biljani Borzan, koja se na posao vratila šest tjedana nakon što je rodila sina Mateja i čak jednom otišla na 15-tak minuta sa sjednice ­­osje­čke grad­ske ­skupšti­ne kako bi dojila dijete. Njezin je suprug tada koristio porodiljni dopust (na opće čuđenje muških kolega), a uskakala im je osobito i njezina majka. I kad je putovala u Sa­bo­r, vodila je sinčića sa sobom i naj­češće do­ji­la u so­bi tadašnjeg šefa SDP-a Zorana Milanovića.

Glumica Ana Begić Tahiri je kći Lanu, danas sedmogodišnjakinju, rodila u svibnju 2011. godine i četiri mjeseca kasnije već je bila u kazalištu. Tu je odluku donijela čim je zatrudnjela i ništa ju nije pokolebalo u tom naumu. 'Imam jako puno pomoći, moji roditelji su u mirovini, a uskaču i suprugovi roditelji pa ne moram nikoga unajmljivati za čuvanje', govorila je tada svastrana Ana.

Tomislav Valent

Svega četiri mjeseca nakon što su u 2015. rodile kćeri, poslu su se vratile i voditeljica Marijana Batinić i Nikolina Ristović. Nikolina je tada već živjela u Beogradu te je počela raditi na srpskoj televiziji B92 i voditi emisiju Bulevar, a gledali smo je i u RTL-ovu showu X Factor Adria. Njezina Una Sofija u prosincu će slaviti četvrti rođendan.

promocija dekorativne kozmetike Mara by Marija Butkovic / Velvet cafe / Zagreb 30.08.2018. / foto: Maja Jurovic / Nikolina Pisek Ristovic i kcer Una Sofia
Maja Jurović

Marijana Batinić je pak tada snimala profile kandidata za show ‘Ljubav je na selu’, no nije se obvezala na 'puno radno vrijeme' već bi jedan dan odradila snimanje i potom bi uslijedila pauza. Intenzivnije je počela raditi nekoliko mjeseci kasnije. Njezina Ena će u veljači napuniti četiri godine.

Instagram
Marijana Batinić i kći Ena

Mjesec dana nakon što je rodila svoju kćerkicu Meri i voditeljica Mirna Maras Batinić se već uspjela vratiti na kraća snimanja u studio Eurojackpota. 'Emisija mi oduzme svega tri sata jednom tjedno pa se nije bilo teško odlučiti na brzi povratak. Kada radim, Meri čuva tata, a sve ostale dane sam njena 24 sata na dan. U šali govorim da je taj petak navečer moj mali wellness', rekla nam je u lipnju prošle godine Mirna čija kćerkica danas ima godinu i osam mjeseci.

Spica / Zagreb 06.01.2018. / foto: Davor Matota / Mirna Maras Batinic i suprug Zeljko Batinic i kcer Meri
Davor Matota

Bivša glumica, danas producentica i scenaristica Jelena Veljača, koja je kćer Lenu dobila 2016. godine dok je bila u braku s glumcem Draženom Čučekom, na posao se vratila tri mjeseca nakon porođaja te je izjavila da je sretna što su brigu o malenoj objeručke prihvatili tata, bake i dadilja.

spica / Zagreb 13.09.2017. / foto: Davor Matota / Jelena Veljaca i Drazen Cucek i kcer Lena
Davor Matota / Hanza Media

Voditeljica i glumica Doris Pinčić Rogoznica ovih se dana na posao vratila svega četiri i pol mjeseca nakon što je rodila svoju kćerkicu Gitu. Svakog dana u eteru Narodnog radija može je se čuti već od ranih šest i sve do devet sati ujutro, a potom se vraća majčinskim obvezama.

Facebook Boris Rogoznica

Linker
26. travanj 2024 06:14