Boris Veličan i Dušan Bućan
 Matej Dokic
avanturistički pohod

Jahanjem do Crnog mora: Na put dug 1300 kilometara krenuli su na - konjima

Nakon što su zajedno prošli pola Azije, bili na Aljasci i među Indijancima plemena Navaho, glumac Dušan Bućan (42) i producent i putopisac Boris Veličan (42) krenuli su na novu pustolovinu - konjima do Crnog mora. Na put dugačak 1300 kilometara prijatelji su krenuli u petak 14. lipnja i vraćaju se polovicom srpnja, sa snimljene četiri epizode putopisnog serijala za HRT, koji će biti emitiran u ožujku 2020.

- Za mene je ovaj put ostvarenje dječačkog sna jer obožavam jahati. Do sada mi je najduža ruta na konju bila od Korduna do otoka Krka pa će ovo biti pravi izazov - rekao je Bućan za novi broj magazin Gloria, koji se prije devet godina preselio iz rodnog Zagreba na ranč, gdje ima tri konja, u kordunskom selu Golinja.

Ondje gotovo svaki dan jaše, a do Crnog mora putuje na svojoj arapskoj kobili Zeki. Za Borisa Veličana jahanje je pak - potpuna novost. Prvi put je sjeo na kobilu Divnu prije mjesec dana, a jahati ga uče kaskader Petar Benčić i kći Marla (12), koja već četiri godine jaše.

Dusan Bucan 
Udruga za terapijsko i rekreativno jahanje Fala
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 050619
Matej Dokic
Dušan Bućan, novi ambasador konjičke udruge Fala, s Monikom Mišić i Tajanom Špiček, koje vode tu udrugu za terapijsko jahanje
 

- Početnik sam, ali sam uz Divnu zavolio jahanje. Ona je kaskaderski konj i ne boji se ničega, a "glumila" je u čak 140 filmova, među kojima su "Winnetou" i "Borgia" te TV serijal "Hrvatski kraljevi". Moja je prednost što poznajem put jer sam prošle godine bio automobilom do Crnog mora, a Dušan će mi pomoći oko Divne - kazao je Veličan za novi broj Glorije.

Boris Velican i kcer Marla
Udruga za terapijsko i rekreativno jahanje Fala
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 050619
Matej Dokic
Borisa Veličana ‘instruira’ kći Marla, koja se bavi jahanjem već četiri godine

Doduše, sada će izbjegavati asfaltirane ceste i uglavnom jahati kroz prirodu te rijetko ulaziti u gradove. Plan puta je zacrtan i krenuo je po planu - od Zagreba prema Đakovu i Beogradu, a nastavljaju do Deliblatske pješčare i Đerdapske klisure te rumunjskih gradova Sibiua i Tulcee, pa još 70 kilometara kroz brda i livade do obale Crnog mora. Vjeruju da će im se ono najbolje dogoditi mimo plana - slučajno i usput. Inače, Bućan koristi svaku priliku da promovira jahanje pa je nedavno postao ambasador konjičke udruge Fala, poznate po terapijskom jahanju za djecu i odrasle s mentalnom retardacijom.

Monika Misic (koordinatorica volontera udruge Fala), Dusan Bucan i Tajana Spicek (predsjednica udruge Fala)
Udruga za terapijsko i rekreativno jahanje Fala
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 050619
Matej Dokic

Novi broj Glorije donosi i knjižicu "Najbolji roštilj i salate" u kojoj možete pronaći pregršt maštovitih recepata

Linker
21. studeni 2020 03:32