VOJVOTKINJA U POHODU

Je li to njen plan: Očev zahtjev za oduzimanje titule Meghan Markle i nije tako sulud - vodi je u utrku za Bijelu kuću!?

Bivša glumica i vojvotkinja od Sussexa, tvrdi njezin biograf, ozbiljno razmišlja o kandidaturi na idućim predsjedničkim izborima.

Ne stišavaju se reakcije na gostovanje Meghan Markle u showu Ellen DeGeneres u kojem je na zgražanje javnosti pristala sudjelovati u raznim izazovima pred kamerom - između ostalog napila se mlijeka iz dječje bočice na dudicu. Taj "debakl", kako prenose svjetski mediji, razotkrio je stvarnu želju Meghan Markle da o njoj ipak svi pričaju, a ne da bude žena dostojna titule vojvotkinje od Sussexa koju joj je dodijelila britanska monarhija - sažeo je bijes javnosti u svojoj kolumni za Daily Mail slavni TV voditelj Piers Morgan.

Zahtjevima za oduzimanje titule britanske monarhije pridružio se i Meghanin otac, čime je - ne znajući - odbjegloj kćeri otvorio vrata za kandidaturu na idućim američkim predsjedničkim izborima, o čemu ona navodno ozbiljno razmišlja.

image

Meghan i njezin otac nikako nemaju isti pogled na stvari, ali da bi se mogla odreći titule - on je izgovorio, a ona o tome možda i razmišlja.

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Reakcije na intervju Meghan Markle kod Ellen ne prestaju, najveći kritičar je njezin tata: ‘Ukinite joj titulu‘

Tako barem tvrdi Meghanin biograf Tom Bower koji je za Daily Mail izjavio da je njezina kandidatura na idućim američkim predsjedničkim izborima “moguća i više nego vjerojatna”. Zasad joj na putu do te odluke stoji ustavni amandman iz 1810. prema kojem ulazak u tu izbornu utrku nije dopušten nikome tko nosi titulu strane monarhije.

Taj je amandman podnesen davne 1810. kako bi se Napoleonovog nećaka - Jeromea Napoleona Bonapartea, unaprijed spriječilo u eventualnom pohodu na ured američkog predsjednika. Naime, najmlađi brat francuskog imperatotra se spomenute godine oženio za bogatu američku udavaču Elizabeth Betsy Patterson, kćer imućnog baltimorskog trgovca, s kojom je dobio sina.

image

Dok je nekima bilo drago jer su vidjeli drugo lice vojvotkinje, ono vedrije i opuštenije, drugi ju pak kritiziraju i smatraju kako je takvo ponašanje nedolično njezinom statusu.

ELLENTUBE/FERRARI/PROFIMEDIA

Čitajte i: Iako ga nikada nije upoznao, otac Meghan Markle nema baš visoko mišljenje o zetu: ‘Harry ne bi mogao ni kokoši čuvati‘

Taj amandman, međutim, nikada nije usvojen - ali nije niti odbačen, jer se o njemu nije glasalo, pa je i dalje na stolu kao moguća opcija zabrane nepoćudnom kandidatu ili kandidatkinji s titulom strane monarhije na putu prema Ovalnom uredu.

Brojni pravni i ustavni stručnjaci smatraju da bi se taj restriktivni amandman, ako idućih godina bude stavljen na glasanje i dobije potrebnu većinu mogao prvi put u stvarnosti primijeniti na slučaj Meghan Markle. Naravno, ako se ona na kraju odluči na taj korak. O čemu će stići dobro promisliti, jer su izbori tek za tri godine. Ako, pak, u međuvremenu ostane bez titule britanske monarhije, put do Bijele kuće joj je - što se pravnih i ustavnih odredbi tiče - otvoren: tada će samo još trebati uvjeriti većinu birača da je ona idealna kandidatkinja za prvu ženu u povijesti u Ovalnom uredu.

Linker
16. travanj 2024 13:09