Tužno priznanje

Jedan od najpopularnijih epizodnih glumaca kultne serije ‘Prijatelji‘ teško je bolestan i ne preostaje mu mnogo vremena

Iako je bio među epizodistima pozvanim da se pojave na okupljanu popularne šestorke, odlučio je pozdraviti ih preko videa ne otkrivajući s kakvim se iskušenjem bori, da ne kvari slavljeničko raspoloženje.

Iako nije među nezaboravnom šestorkom iz serije “Prijatelji”, američki glumac James Michael Tyler (59) ubraja se među najvažnije sporedne likove sitcoma. Tumačio je ulogu barmena Gunthera bez kojeg druženja ekipe u kafiću “Central Perk” ne bi bila onako otkačena i zabavna, kakvima ih pamtio.

Angažiran je kao statist, u prvih tridesetak epizoda nije rekao ni riječ, no ostao je glumiti u svih 10 sezona. Njegov lik bio je ludo zaljubljen u Rachel, imao je ironičan komentar o svemu, a na temu njegovih kravata “vrištećih” boja padale su oklade među obožavateljima serije koji su davali sve od sebe ne bi li pogodili jednu od idućih, ludih kombinacija.

image
James Michael Tyler pojavio se u nekoliko epizoda ‘Prijatelja‘.
NBC COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

"Dijagnosticiran mi je uznapredovali karcinom prostate koji se sada proširio na moje kosti. Moj cilj protekle godine bio je vidjeti svoj 59. rođendan. Učinio sam to. A sada je moj cilj pomoći spasiti barem jedan život otkrivajući ovu vijest, odu li na pregled", kazao je nedavno glumac za NBC Today.

Čitajte i: Pogledali smo specijal ‘Prijatelja‘: ‘U nekim smo bitnim stvarima ostali zakinuti, no teško da ću ih ikad prestati gledati

S bolešću se bori već tri godine. U početku se činilo da će je pobijediti jer su liječnici njegov rak liječili hormonskom terapijom, koja je djelovala oko godinu dana.

Na početku pandemije, kad je propustio ili nije mogao otići na pregled, rak se proširio na kosti i kralježnicu. Sada je paraliziran i kreće se u invalidskim kolicima.

"Želio sam biti dio toga i u početku sam trebao biti s njima na pozornici. Odlučio sam pojaviti se na Zoomu jer im nisam htio pokvariti slavljeničko raspoloženje", otkrio je.

Kad se pojavio preko videa na nedavnom okupljanju "Prijatelja" prošlog mjeseca, teško ga je bilo prepoznati sa šiltericom koja je bacala sjenu na njegovo lice i prosijedom bradom.

image
James Michael Tyler na popularnom narančastom kauču.
PAUL ZIMMERMAN/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

"Hej ekipo, lijepo vas je opet sve vidjeti. Izgledate sjajno", rekao je tada Tyler. Kad su ga pitali po čemu pamti sudjelovanje u seriji, odgovorio je: "Vrijeme s vama bilo mi je najboljih deset godina u životu".

Malo tko je slutio da je jako loše jer je karcinom u posljednjoj fazi. No i dalje odlazi na kemoterapije i bori se svim srcem. Svaki dan je dar, a on će ga iskoristiti najbolje što može.

Linker
22. travanj 2024 22:58