Instagram
Užas iza uspjeha

Jelena Dokić: 'Imala sam samo 11 godina kad me otac šutirao do krvi'

Užasi kojima je Jelena Dokić bila izložena tijekom odrastanja šokirali su cijeli svijet, a glavni zlostavljač bio je njezin vlastiti otac Damir Dokić.

Užasan užas, moglo bi se reći nakon samo kratkog čitanja autobiografije srpske tenisačice Jelene Dokić, sportašice koja je dogurala do polufinala Wimbledona i 2002. godine osvojila četvrto mjesto na WTA listi. Ponosna je osvajačica šest turnira, no zbog bolesti štitnjače morala je prekinuti karijeru. U vrijeme kad je najavila da izlazi njezina autobiografija 'Neslomljiva', najviše je pozornosti privlačila priznanjem da je nakon završetka karijere 2013. godine zbog problema sa štitnjačom dobila čak 60 kilograma. Tada je težila sveukupno 120 kilograma i njezina borba s ozdravljenjem odnosno mršavljenjem bila je, malo je reći, mukotrpna.

No, kad je njezina knjiga jesenas ugledala svjetlo dana, svijet je ostavila u šoku - iskreno je, po prvi put, opisala sve užase kojima je bila izložena u djetinjstvu, a za koje je glavni krivac njezin otac Damir. Iako će knjiga u prodaji biti tek krajem godine, engleski novinari već su je se dočepali i objavili potresne Jelenine izjave o zlostavljanju od strane vlastitog oca.

'Baš me gadno tukao. Počelo je od prvog dana kad sam uzela reket u ruke, kasnije se otelo kontroli. Batinanje je bilo gotovo svakodnevno, a teško mi je bilo i emotivno. Mentalna bol bila je mnogo gora od fizičke. Imala sam samo 11 ili 12 godina kad me je, šutirajući me do krvi, nazivao k*****', prenose svjetski, kao i mediji u regiji.

'Udarao me, vukao za kosu i uši, a kada me nije fizički zlostavljao onda je to činio riječima. Vrijeđao me kako god je mogao već od 11 godine. Poslije poraza u polufinalu protiv Lindsay Davenport otac je potpuno poludio. Udarao me i vrijeđao! Rekao mi je da se ne moram vratiti u hotel gdje je bila cijela moja obitelj. Spavala sam u svlačionici Wimbledona dok menadžeri nekih igrača nisu kontaktirali mog menadžera koji me je poveo sa sobom', opisala je Jelena.

Zadojen velikosrpskom ideologijom, Damir Dokić bio je izvan sebe kad je saznao da se Jelena zaljubila u Hrvata Tina Bikića.

'U trenutku kad se u medijima pojavila informacija da se zabavljam s Hrvatom Tinom Bikićem za nekoliko sati ime mog oca pojavilo se na zaslonu mobitela. Nisam se javljala. U očevim očima to je nešto najgore što sam mogla napraviti jer bi on vjerojatno više volio da sam s teroristom nego s Hrvatom i katolikom. Ostavljao mi je poruke, tjeram se preslušati ih. Vrištao je na slušalicu: 'Ti si smrdljiva, užasna k****. S neprijateljem si. Osramotila si me'. Bez obzira na emotivno zlostavljanje nastavila sam mu slati novac. Svakih nekoliko tjedana po 200 tisuća dolara. To sam radila u nadi za mirom i da će naći sreću. Umjesto toga nastavio me znati i zagorčavati mi život...' opisuje tenisačica.

Jelenin nasilni otac, kojeg je trpjela do 19. godine, živi u u srpskom selu Vrdnik podno Fruške gore. 34-godišnja Jelena prije niz godina prekinula je svaku komunikaciju s njim. Ostavila ga je i supruga, Jelenina majka Ljiljana, koja je odselila u australski Sidney.

U kolovozu 2005. Jelena je prestala roditeljima slati novac. 'Mama me posjetila i, umjesto da pokaže brigu kao svaka majka, tražila je novac u ime mog oca, kao i cijelo vrijeme otkako sam napustila roditeljski dom. Ipak, tad sam počela ignorirati zahtjeve...', piše u autobiografiji Jelena koja je ocu dala gotovo sav novac koji je zaradila, zbog čega je svojedobno imala velikih problema s poreznicima.

Instagram

Instagram

Instagram

Linker
08. travanj 2024 05:02