Jelena Veljača na prosvjedu
 Damjan Tadić / Hanza Media
Pobjeda inicijative

Jelena Veljača s knedlom u grlu: 'Prvu šamarčinu nijedna žena ne prijavljuje'

U zagrebačkom studiju televizije Al Jazeera u emisiji 'Kontrasti: Protestom do promjene' gostovala je Jelena Veljača iz inicijative #spasime i Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće. Ponovno se govorilo o inicijativi #spasime i protestu koji je održan u ožujku u Zagrebu, a on je rezultirao izmjenama zakona, odnosno strožim kažnjavanjem nasilja u obitelji.

Jelena Veljača i pionirka borbe protiv nasilja nad ženama, Neva Tolle u zagrebačkom studiju Al Jazeere s urednicom Tanjom Novak, govorile su jesu li izmjene zakona dovoljne da se smanji broj slučajeva zlostavljanja žena.

"Mi smo iz inicijative #spasime zadovoljne rezultatima. Dakako kad čujem da će se drastično kažnjavati silovanje, imam mali otpor prema tome jer ne mislim da je povećanje s minimalne kazne jedne godine na tri godine veliko. Vjerojatno je to velika stvar u pravnom svijetu koji ne razumijem i nije mi blizak jer nisam pravnica no silovanje mi nije nešto za što možete dobiti samo tri godine zatvora. Naravno, to je vrlo kompleksna tema, jer nema mjesta u zatvorima, čeka se na izvršenje kazne na slobodi predugo i kad se kompleksnije uđe u neka pitanja, onda se shvati da država na sve strane popušta tj. propušta jer ima rupa. No, zadovoljne smo jer se politička volja nije se pretvorila u isprazni PR, što je bila nekakva objektivna opasnost, nego da se doista nešto i dogodilo", rekla je Jelena Veljača gostujući u studiju i izdvojila dio promjena koje gleda kao najveću pobjedu.

"Odnos bez privole u braku nije odnos bez privole nego je silovanje. Mnoge žrtve s kojima smo mi komunicirale koje u braku ili u izvanbračnoj vezi, te partnerskoj vezi, pristanu na seks bez fizičkog otpora jer su im djeca u sobi do ili čak u istoj prostoriji. Meni suze dolaze u oči kad pričam o tome i knedla mi je u grlu, ispričavam se. I to je nešto što se do sad nije smatralo silovanjem, a to jest silovanje. To je simbolički naša najveća pobjeda, jer nije samo pravna nego je to stav da se takvo tretiranje žena neće tolerirati u ovom društvu i državi", rekla je Jelena emotivno, a slaže se i Neva koja već preko 15 godina radi na istoj misiji.

"Mi doista jako dugo radimo na izmjeni kaznenog zakona gdje želimo potpuno anulirati nasilje protiv žena u bilo kojem obliku iz prekršajnog zakona. Gledajte, randalirati glasno po ulici, piti pivo na klupici u parkiću ili prijeći ulicu na crveno, to su prekršajna djela, a donedavno prekršajno djelo je bilo i ako premlatite svoju partnericu, ženu s kojom živiš. To nije u redu! Mi smo dobili naznaku znatno pooštrenih kazni u smislu fizičkog nasilja i u jednom i drugom zakonu. No, kad govorimo o seksualnom nasilju, potpuno se slažem s Jelenom, zar je dovoljna kazna od samo tri godine.", rekla je Neva, a Jelena je naglasila da se mora osvijestiti to da žena koja prijavljuje silovanje u braku, partnerskom odnosu ili izvanbračnoj zajednici, zapravo nije to doživjela prvi put.

"To opetovano zlostavljanje, što fizičko, što seksualno, u prosjeku se prijavljuje sedmu godinu otkako se pojavi. Žena uglavnom ne prijavljuje prvi šamarčinu."

Linker
20. travanj 2024 16:13