CROPIX
Njihova je Luce zauvijek zaspala

Joe Šimunić i supruga prvi put progovorili o nezamislivoj tragediji u obitelji

Početkom proljeća zauvijek je zaspala tri i pol godišnja Luciana Šimunić, kći Christine i bivšeg nogometnog reprezentativca Joea Šimunića. O najvećoj tragediji koja može pogoditi obitelj, supružnici su progovorili po prvi put.

U velikom intervjuu za Jutarnji list supružnici su progovorili o svojoj životnoj tragediji koja ih je potpuno shrvala, ali žele ukazati svim roditeljima da cijepe djecu protiv gripe.

Luca je bila veselo i zdravo dijete, priča mama Christina, dok jedne nedjeljne večeri nije dobila temperaturu. Nije ni kašljala niti joj je curio nos. Temperaturu su spuštali, ali se ona neprestano vraćala. Liječnica je zaključila da je riječ o gripi. U srijedu je klonula i morali su u bolnicu.

'Nalaz likvora pokazao je da naša mala djevojčica ima encefalitis, odnosno upalu mozga, kojem u tom trenutku nisu znali uzrok. Međutim, dobila je sve moguće lijekove od antibiotika, kortikosteroida, do Tamiflua, a u četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se. No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Još je živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila nas je na Uskrs. U roku od sedam dana okrenuo nam se svijet. Nije zakašljala, nije joj curio nos, gripa je zaobišla respiratorni i odmah otišla na centralni živčani sustav, objasnili su nam liječnici. Ne, to je nemoguće. Pa radilo se samo o gripi', potresna je priča roditelja.

'Da smo dovoljno znali o opasnostima gripe, to cijepljenje sigurno ne bismo preskočili. Istina, nikad nam nije ni predloženo cjepivo, a nije ni obvezno niti je preporučeno za zdravu djecu u Hrvatskoj. Poslije smo vidjeli da druga pravila vrijede u Kanadi, Australiji i SAD-u. Tamo je, naime, preporuka da se djeca cijepe poslije šestog mjeseca života, jer se djecu do pete godine tretira kao visokorizičnu skupinu. Moglo bi se reći da smo ipak bili neinformirani zbog percepcije o gripi kao neopasnoj bolesti, koja zasigurno nije istinita', rekla je Christina.

Livio Andrijić / Hanza media

Linker
12. travanj 2024 15:01