Nisu svi presretni

Johnny Depp seli u Srbiju? ‘Na početku sam novog života, volio bih da bude tu, ako me želite‘

Poznati glumac je dobio najveći orden Republike Srbije zbog svog dopirnosa u njihovoj kulturi, a uručio mu ga je predsjednik Aleksandar Vučić. S druge strane, dio javnosti negoduje jer smatraju neprimjerenim takvu čast ukazati čovjeku koji je optužen za obiteljsko nasilje.

Poznati holivudski glumac Johnny Depp ima posebnu vezu s nama susjednom Srbijom već godinama, a sada je ona zapečaćena na poseban način. Naime, glumac je dobio najveće odlikovanje te zemlje, a dodijelio mu ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Povodom Dana državnosti glumac je dobio Zlatnu medalju za zasluge Republike Srbije i to za izniman doprinos naporima Srbije da proširi i unaprijedi lokalne umjetničke zajednice.

Podsjetimo, Johnny Depp posudio je glas glavnom liku u srpskoj animiranoj seriji "Puffins Impossible". Kada je glumac u listopadu prošle godine stigao u Beograd na promociju animirane serije, Vučić mu je najavio da će mu dodijeliti zlatnu medalju. I tada je Depp kazao kako je počašćen odlukom te da će mu to biti velika čast.

image

Aleksandar Vučić uručuje medalju Johnnyju Deppu

DIMITRIJE GOLL AFP

"Johnny Depp je odlikovan za izuzetne zasluge u javnom i kulturnom djelovanju, posebno u području filmske umjetnosti i promocije Republike Srbije u svijetu", rekao je Vučić.

Ovaj 58-godišnji glumac nije krio ponos i zadovoljstvo ovakvom časti. "Iskreno vam zahvaljujem, predsjedniče Vučiću, na počastima koje sam primio. Drago mi je što ste mi ukazali tu čast i dodijelili mi ovaj orden koji nosim kući. Zahvaljujem vam", rekao je Depp. A tom je prilikom posebno naglasio i svoju vezu sa Srbijom koja traje mnogo godina.

Čitajte i: Johnny Depp vraća se glumi: Nakon rata s bivšom suprugom i oduzimanja uloge, dobio je novu šansu

Dugogodišnje prijateljstvo

"Danas je zaista poseban dan za mene, jer odavno imam jaku vezu s vašom prelijepom zemljom, koja me svaki put kada joj se vratim dočeka raširenih ruku. Jedna od stvari koje sam naučio tijekom tih posjeta je to da je najbitnije živjeti život do kraja, cijeniti sadašnji trenutak. Stoga se najiskrenije zahvaljujem Srbiji na ovom odlikovanju i na tome što je prepoznata moja strast prema bogatoj kulturi. Vaša stalna posvećenost njegovanju mladih, talentiranih umjetnika u usponu, omogućila je da se priča o njihovim uspjesima prenese publici širom svijeta", kazao je Johnny Depp.

image

Emir Kusturica godinama je obiteljski prijatelj Deppu

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Osim davanja glasa liku iz srpske animirane serije Depp je dugo godina prijatelj s redateljem Emirom Kusturicom, uz kojeg je upoznao i zavolio kulturu Srbije. "Ovo je zaista jedan izvanredan trenutak za mene i jako sam ponosan. Podijelit ću jednu priču. Imao sam priliku, zapravo, bio sam blagoslovljen prije dosta godina da sam sreo jednog čudnog čovjeka. Njegovo ime je Emir Kusturica. Kusturica mi je postao brat. Njegova obitelj postala je moja obitelj. Gledao sam kako mu djeca odrastaju. To je bila ta jedna veza koju smo ostvarili od prvog dana. To dosta govori o osobi kao što je Emir Kusturica. Kada vas voli, on vas voli. Kada vas zaista ne voli, on vas ne voli. Ono što mi se zaista sviđa kod njega je to što on kaže ono što misli i vjeruje u sebe. To je nešto što sam naučio od ove divne zemlje da je svrha da se otvore nova radna mjesta, da se stvori posao. I zaista to želim, koliko god mogu, da doprinesem tome, posebno zajedno s Emirom", rekao je Depp, prenosi srpski Telegraf.

Depp je dodao i da se sada nalazi "na početku jednog novoga života" kao i da mu se sviđa taj novi početak, za kojeg bi 'volio da započne baš u Srbiji, ako ga žele'.

No, nisu svi blagonaklono gledali na ovu svečanost, ekološki aktivisti istovremeno su blokirali Novi Beograd ispred Palače Srbije, zahtijevajući da se potpuno zabrani iskopavanje litija i bota u toj zemlji. Tom su prilikom spočitali što je Depp optužen da je tukao bivšu suprugu Amber Heard.

image

Johnny Depp na promociji serije u Beogradu

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Predsjednik dijeli orden Amerikancu koji tuče svoju ženu, a ignorira Srbe koji brane svoju zemlju. To je važna činjenica da bismo razumjeli do kuda je sve došla. Johnny Depp neće ništa reći, on je politički nepismen", rekla je glumica i aktivistica Bojana Novaković za Nova.rs.

Animirana serija za djecu "Puffins Impossible", pomoću koje se Depp povezao sa Srbijom i zaradio odlikovanje, ima 54 epizode, autori serije su Archangel Digital Studios (ADS) u produkciji glumca Miloša Bikovića, a serija nastaje u studiju za proizvodnju animiranog sadržaja Iervolino Studios (IES), u vlasništvu holivudskih producenta Andree Iervolino i Lady Monice Bacardi. Seriju je realiziralo više od stotinu umjetnika i stručnjaka iz Beograda i Novog Sada.

Linker
17. travanj 2024 08:12