odlazak velikana

Jugoslavenski ‘modni bog‘ odbio je i Dior: Oblačio je Jovanku Broz, Terezu Kesoviju, Milenu Dravić...

Njegove kreacije bile su toliko popularne da ga je Dior htio "pod svoje", ali Joksimović ga je odbio jer je htio razvijati modu u Jugoslaviji.

Aleksandar Joksimović, jedan od najuspješnijih i najpoznatijih modnih dizajnera u bivšoj Jugoslaviji preminuo je u 87. godini od posljedica zaraze koronavirusom. Kako je javio srpski Blic, Joksimović je zadnje dane proveo boreći se za život u bolnici Dragiše Mišović, ali tu najvažniju bitku je nažalost izgubio.

Joksimović je u modnim krugovima bio iznimno cijenjen te su ga zvali "modnim bogom", a tome je doprinijelo i to što su njegove kreacije obožavale mnoge poznate dame poput Jovanke Broz, Tereza Kesovija ili pak Josipa Lisac.

Modom se počeo baviti još 60-ih godina prošlog stoljeća. Prva kolekcija bile su mu školske uniforme, potom se zaposlio u Centrotekstilu.

Njegova nova kolekcija zabljesnula je 1965. na otvaranju Nacionalnog salona, a tamo se igrom slučaja zatekao američki novinar New York Timesa koji je napisao da se "pojavio jedan mladi čovjek ogromnog potencijala".

Dior ga je htio pod svoje

Taj trenutak bio je prijelomni za Joksimovićevu karijeru jer ga je vinuo u svijet visoke mode. Njegova kolekcija "Simoda", predstavljena u Moskvi, postala je omiljena među ženama, a neke komade iz nje je nosila i sama Jovanka Broz, supruga tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

On je od 1966. bio Jovankin službeni dizajner koji je za nju kreirao nekoliko modela haljina godišnje. Njih je Jovanka nosila na raznim događanjima kao prva dama koja je u Joksimovićevim očima uvijek bila iznimno cijenjena.

image
Milena Dravić
NEOPLANTA FILM/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U Rusiji kada je predstavljao "Simodu" primijetio ga je i Dior te ga pozvao da radi za luksuznu talijansku kuću, no Joksimović ga je odbio jer je želio razvijati modu u Jugoslaviji. Osim Jovanke, Tereze i Josipe, njegove kreacije nosila je i glumica Milena Dravić za koju je dizajner govorio da je "pametna, talentirana i vrijedna".

Linker
19. travanj 2024 15:09