Jurica Pađen na najpoznatijoj zebri svijeta 2015. (Abbey Road, London)
 privatni album
Sud je skup sport

Jurica Pađen dobio vjetar u leđa: 'Zadovoljio bih se izvansudskom nagodbom s Paulom McCartneyjem'

Frontmen grupe Aerodrom nakon više od godinu dana dobio je zadovoljštinu: ZAMP je utvrdio kako postoji osnovana sumnja da je pjesma Paula McCartneya 'Confidente' iz 2018. plagijat Pađenove 'Samo me draga ne ostavi' iz 1997. zbog čega naš glazbenik razmišlja o tužbi protiv slavnog člana Beatlesa.

"Iskreno, ja bih se zadovoljio i izvansudskom nagodbom. Bila bi mi prava zadovoljština da Paul prizna da smo identično razmišljali, on preklani, a ja prije dvadeset i tri godine. Čak sam se prije nego li sam u Hrvatskom društvu skladatelja zatražio da se utvrdi postojanje sličnosti između mog autorskog djela i Paulove skladbe, razmišljao o tome da se s McCartneyjem pokušam povezati putem humanitarne organizacije 'Food for life' koja organizira koncerte i donira hranu onima koji si je ne mogu priuštiti, a s kojom smo obojica surađivali. Nisam uspio, no nešto mi govori da ćemo se sada, uz pomoć ovog dokumenta koji imam, lakše upoznati", rekao je Jurica Pađen za Jutarnji list i naglasio da je veliki obožavatelj grupe The Beatles i McCartneyja.

Zagreb, 120120.
Koranska 2.
Jurica Padjen, glazbenik, gitarist. 
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Jurica Pađen

Sličnost je primijetio i jedan internetski softver koji je utvrdio 97 posto podudarnosti između pjesama.

"Moram sjesti i dobro razmisliti. Tužba se kao opcija sama po sebi nameće. To je skupi sport, koliko sam se raspitao, mogao bih dobiti i nekih pet milijuna dolara. Nije to mala lova! S druge strane, to znači da bih ja sad trebao naći advokata koji će tužiti čovjeka koji je bio i ostao jedan od mojih glazbenih idola. Nije to lagana odluka, a ja nisam tip kojeg lova pokreće, što, jasno, ne znači ni da mi je mrska. Meni je sad najvažnije da, za početak, crno na bijelo imam dokaz da radim u skladu s najvišim autorskim standardima. Čast mi je što legendarni Beatles i ja očito glazbeno identično mislimo. Ne znam je li Paul baš ukrao moju pjesmu. Ja sam skloniji pomisliti da je slično razmišljao. No, ako ju je uzeo, jasno je sada i da je točno znao gdje treba uzimati - kroz smijeh govori Jurica, koji se potkraj 2018. godine i sam nemalo iznenadio kada je prvi put čuo McCartneyjevu skladbu 'Confidante'.

privatni album
Jurica Pađen na najpoznatijoj zebri svijeta 2015. (Abbey Road, London)

Pjevači imaju još jednu poveznicu – obojica surađuju s humanitarnom organizacijom Food for life, koja organizira koncerte i donira hranu onima koji si je ne mogu priuštiti. Pađen će s organizacijom slaviti 40 godina karijere 31. svibnja na Šalati.

"Pretpostavljam da on to nije ukrao, nego je to vjerojatno isti način razmišljanja, što mi je veliki kompliment jer pjesma je iz istog tonaliteta, u potpuno istom tempu, napravljena je s akustičnim gitarama, oba aranžmana, ista je melodija", zaključuje Pađen koji radi na način kao što su funkicionirali i slavni Beatlesi - uvijek prvo napravi melodiju, a tek onda tekst pjesme.

Čitajte i:

Prvih 40 godina karijere Aerodroma: Šašave fotografije rock velikana koji su uvijek bili u top formi

Ako 'zapnete' u ovim zračnim lukama, bit će vam drago što ste zakasnili na let

Rajko Dujmić odradio emotivnu gažu koja mu je vratila osmijeh: 'Sreća i zadovoljstvo mi je što smo ponovno zajedno'

Linker
20. travanj 2024 14:47