nije joj prvi put

Kako je pop diva s Barbadosa uspjela uvrijediti vjernike drevne i treće najbrojnije svjetske religije

Rihanna je za promociju kolekcije donjeg rublja iskoristila i ogrlicu s likom hinduističkog božanstva, što su joj mnogi pripadnici te vjere zamjerili.

Dva dana nakon što je na svom Instagram profilu objavila izazovnu fotku u toplesu na kojoj rukom prekriva dijelove tijela koji se prema konvencijama građanskog društva ne pokazuju u javnosti, pop diva Rihanna (32) našla se na udaru lavine kritika.

Premda je s fotografijom u ljubičastim boksericama namjeravala promovirati vlastitu kolekciju donjeg rublja ‘Savage X Fenty’ - za što je dobila više od deset milijuna lajkova - mnogima je oči upao njezin nakit, a posebno ogrlica s prikazom hinduističkog božanstva Ganeša. Ono se u hinduizmu tradicionalno prikazuje sa slonovom glavom i jednom kljovom, te je simbol snage koja štiti život, pa je njegov lik nemoguće - ne prepoznati. Doduše u hinduističkoj hijerarhiji je ispod Brahme - stvoritelja, Višnua koji upravlja ljudskom sudbinom i Lakšmi, božice bogatstva, svjetla, mudrosti, sreće, ljepote i plodnosti, te Šive - božanstva stvaranja i razaranja, no Ganeša svejedno ima brojne štovatelje i poklonike.

Čitajte i: Rihanna već slavi Valentinovo: Nova i vruća kolekcija donjeg rublja koju riri savršeno nosi

Nezadovoljni vjernici

“Rihanna je iskoristila lik našeg božanstva u potpuno neprikladnom svjetlu. Nisam se nadao da ću ikada nešto slično vidjeti”, “Rihanna nema nikakvog respekta za indijsku kulturu i tradiciju: to je sramotno”, “Bezočan čin: nikada više neću slušati njezine pjesme”..., neki su od komentara kojima su je počastili uvrijeđeni i ljutiti pratitelji.

Čitajte i: Modni svijet u šoku: Rihanna gasi svoj brend, pandemija joj je uništila poslovanje koje je postalo preskupo

To nije prvi put da se pjevačica s Barbadosa našla u središtu kontraverze povezane s religijskim pitanjima. Islamska zajednica, primjerice, zamjerila joj je što je za glazbenu podlogu revije ‘Savage X Fenty’ u listopadu 2020. iskoristila pjesmu ‘Doom’ pjevačice Coucou Chloe u kojoj je citiran stih iz svete knjige Hadith koja opisuje djela i nauk proroka Muhameda.

"Iskreno se ispričavam muslimanskoj braći i sestrama čije sam osjećaje i uvjerenja povrijedila. Nije mi bila namjera poigravati se nepoštivanjem ičije vjere i božanstava. Bilo je krajnje neodgovorno od mene koristiti tu pjesmu kao glazbenu podlogu revije", izjavila je tada pjevačica.

Čitajte i: Rihanna svojim brendom mijenja modnu povijest: 'Jedino pravilo jest da pravila nema'

Linker
19. travanj 2024 05:58