Doris Dragović i Tonči Huljić, Maja Blagdan
 Livio Andrijić/Gloria Arhiva / Hanza Media
Ususret izboru za pjesmu Eurovizije

Kakve su zvijezde nekad osvajale Doru! Besprijekorna Doris uspjela je unatoč sabotažama, a Maja Blagdan oborila je rekord

Indira Levak, Alen Vitasović, Zdenka Kovačiček - prekaljena estradna imena među favoritima su na ovogodišnjoj Dori. Bi li im se mogao dogoditi uspjeh kakav su doživljavali puleni Ksenije Urličić.

Šesnaest pjesama predstavit će domaći izvođači u Opatiji gdje će se pokušati izboriti za plasman na Eurosong. Među favoritima spominju se u medijima posljednjih dana Indira Levak, Alen Vitasović, Zdenka Kovačiček i Damir Kedžo. Među one kojima se prognozira pobjedu našle su se i dvije mlade nade - Mia Negovetić i Lorena Bućan. Pobjednika će na ovogodišnjoj Dori birati publika i stručni ocjenjivački sud u omjeru 50:50, a u slučaju izjednačenog rezultata, odlučit će publika. Hrvatsku delegacije predvodit će Uršula Tolj, koja je, sigurni smo, u svojoj nekadašnjoj prethodnici Kseniji Urličić našla pravog uzora.

Ksenija Urličić zlatnim će slovima ostati upisana u organizaciji Dore, izbora za pjesmu koju Hrvatska šalje na Eurosong. Tijekom mandata 'mame Dore' na čelu delegacije, zabilježili smo fantastične pjesme, nastupe i plasmane na Eurosongu. Najbliže pobjedi približila se Doris Dragović, no u vrhu su se našle i Maja Blagdan te Danijela Martinović.

Veliki rezultati do 2000. godine

Devedesete su u smislu Dore bile najbolje godine za našu zemlju, estrada je godinu za godinom donosila autentične pjesme našeg podneblja, vrhunske vokalistice i puno dobro odrađenog delegacijskog posla diljem Europe. Negdje usput, izgubili smo se i nakon 2001. godine više nismo zabilježili zapažen rezultat.

Kada se uhvatimo teme najboljih Eurosong izdanja, primorani smo orijentirati se, stoga, na devedesete i na nastupe koji su nas ostavili bez daha.

Arhiva Gloria
Grupa 'Put'

Prvi 'Put', a poslije niz uspjeha na Dori

Prvi se pamte pa je tako nemoguće zaboraviti grupu 'Put' i 1992. godinu, kada je održana Crovizija. Te godine odabrana je grupa Magazin s pjesmom 'Aleluja', no na kraju nisu išli na natjecanje jer HRT nije na vrijeme postao članom EBU-a. Premijerni nastup na Eurosongu stoga je pripao grupi 'Put' iz Rijeke. Oni su se '93. zaputili u Irsku, osvojivši pravo na natjecanje pjesmom 'Don't Ever Cry'. Iako je pjesma na kladionicama stajala od dobro, na kraju je završila na 15. mjestu.

Uslijedio je i Tony Cetinski, a potom je 1995. godine veliki uspjeh postigla grupa Magazin u suradnji s Lidijom Horvat-Dunjko. Izveli su pjesmu 'Nostalgija' i završili na visokom šestom mjestu. No, onda je uslijedila izvanredna Maja Blagdan.

Arhiva Gloria
Grupa 'Put'

Najviši ton Maje Blagdan

Žena zapanjujućih vokalnih sposobnosti osvojila je Doru 1996. godine pjesmom 'Sveta ljubav' autora Zrinka Tutića. Dio struke reći će da je ovo najbolja pjesma koja je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu, a o tome svjedoči i četvrto mjesto koje je Maja izborila. Nastupom je ušla u knjigu rekorda, uspjela je besprijekorno izvesti Bb5 ton, najviši ton ikad izveden na Eurosongu. Maestralno.

Arhiva Gloria
Maja Blagdan i Zrinko Tutić

Ubrzo je došlo vrijeme za još jedno veliko ime s Dore. Danijela Martinović 1998. godine predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu, gdje je odnijela peto mjesto. U Birminghamu je Danijela nastupila prva i ostavila veliki dojam. Čisti glas i presvlačenje iz crne u bijelu haljinu donijeli su joj visoki plasman. Zasluženo. No, ono što nam se na dodjeli iduće godine - prava je nepravda.

danijela martinovic
dora 98
Arhiva Gloria
Danijela Martinović

Podmetanja Doris Dragović i izvrsno četvrto mjesto

Iako je Doris Dragović '99. godine donijela izvrsno četvrto mjesto, teško je izbjeći dojam da joj je pobjeda izmakla iz ruku. Hrvatska je bila među glavnim favoritima, za Doris je Europa 'poludjela', a ona je bila u formi života. Nažalost, norveška delegacija tvrdila je da je na matrici pjesme snimljen muški zbor. Dok su oni tvrdili da su muški glasovi izvođači, mi smo se branili činjenicom da su glasovi na matrici u funkciji instrumenta, a ne pratećih vokala. EBU je prijetio diskvalifikacijom, no uspjeli smo nastupiti i osvojiti četvrto mjesto. Ksenija Urličić smatrala je da EBU jednostavno nije mogao dopustiti da se milenijski Eurosong dogodi u maloj Hrvatskoj.

zagreb 110599
doris dragovic pressica
foto  d. tadic
D. Tadić / Hanza Media
Doris Dragović

Otad je sve ostalo manje više - za zaboraviti. Zapažene nastupe ostvarili su u godinama koje dolaze nakon 2001. Vesna Pisarević, Severina i Jacques Houdek.

Linker
14. travanj 2024 00:56