Getty Images
Teška vremena

Kayne, Mariah, Catherine: Oni su otvoreno progovorili o bipolarnom poremećaju

Na novom albumu je reper Kanye West otkrio da mu je u 39. godini dijagnosticiran bipolarni poremećaj, a prije samo dva mjeseca isto je otkrila i pjevačica Mariah Carey te se time pridružila listi slavnih koji su otvoreno progovorili o tome.

Iako se sve više govori o važnosti mentalnog zdravlja, psihički poremećaji i dalje pripadaju u tabu teme. Jedan od razloga je i taj što se radi o problemima koji nisu vidljivi na van, a većinom se radi i o simptomima koji okolinu, ali i samog pojedinca, navode na krivi trag. Jedan od takvih je i bipolarni poremećaj koji se u posljednje vrijeme sve češće spominje. Radi se o poremećaju u kojem se izmjenjuju manične i depresivne epizode, s time da depresija većinom traje duže - par tjedana do nekoliko mjeseci. U maničnoj fazi pojedinci su euforični, impulzivni, puni energije i samouvjereni. Ta faza ne mora nužno utjecati na njihovu svakodnevicu, ali ako se radi o težem obliku tada se većinom javlja neodgovorno ponašanje, skloni su ovisnostima, nerealnim planovima te trošenju novca - koji ni nemaju. S druge strane je depresivna faza u kojoj osoba postaje letargična, nemotivirana, tužna, odustaje od aktivnosti koje je voljela te se javljaju suicidalne misli. Zbog šarenila simptoma, iako poremećaj nije rijetkost, teško ga je pravilno dijagnosticirati pa se često otkriva tek sa zakašnjenjem. Bipolarni poremećaj je kronična bolest s kojom pojedinac živi do kraja života, ali uz pravilnu terapiju - koja uključuje lijekove, ali i savjetovanje sa psihijatrom ili psihologom, smanjuje utjecaj epizoda na svakodnevicu pojedinca. O poremećaju se sve više govori djelomično zahvaljujući slavnim osobama koje su svoju dijagnozu otkrile javnosti i otvoreno o njoj progovorile.

Kanye West

Nakon godina nepredvidljivog ponašanja te sada nekoliko tjedana nepredvidljivih objava, reper Kanye West je na svojem novom albumu "Ye" potvrdio da mu je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. U pjesmi "Yikes" on govori kako to nije "nikakva nesposobnost, to je moja supermoć". Dijagnozu je nakon toga potvrdio i u intervjuu te otkrio kako je otkrio da ima bipolarni poremećaj tek prošle godine.

KANYE West Spotted at Studio in Los Angeles, CA
<P>
Pictured: KANYE West Spotted at Studio in Los Angeles, CA
<B>Ref: SPL1683066  240418  </B><BR/>
Picture by: Pap Nation / Splash News<BR/>
</P><P>
<B>Splash News and Pictures</B><BR/>
Los Angeles:	310-821-2666<BR/>
New York:	212-619-2666<BR/>
London:	870-934-2666<BR/>
<span id=Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

" style="width:100%"/>
Pap Nation / Splash News

Mariah Carey

I dok je Kanye svoju dijagnozu sa svijetom podijelio samo godinu nakon, pjevačica Mariah Carey skrivala ju je gotovo dva desetljeća.

EXCLUSIVE: Mariah Carey and boyfriend on a Mother's Day outing with her children. While Mariah dined at Nobu, her seven-year-old twins, Monroe and Moroccan, preferred to eat at MacDonalds across the street.

***SPECIAL INSTRUCTIONS*** Please pixelate children's faces before publication.***.
13 May 2018, Image: 371659042, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency
Profimedia, Mega Agency

- Nisam željela vjerovati. Do nedavno sam živjela u izolaciji i stalnom strahu da će me netko otkriti. To mi je postalo preteško, nisam više mogla nastaviti tako živjeti pa sam potražila pomoć. Okružila sam se pozitivnim ljudima i potpuno sam se posvetila onome što volim – pjevanju i pisanju glazbe – izjavila je prije dva mjeseca slavna glazbenica koja se s dijagnozom suočila još 2001. godine.

Catherine Zeta-Jones

Borba s bipolarnim poremećajem Catherine Zete-Jones došla je u fokus kada je njezin suprug Michael Douglas prolazio kroz posljednje tretmane liječenja raka grla, ali glumici je njezina dijagnoza stigla kao veliko rasterećenje.

, New York, NY - 20180514 - Celebrities Attend The Robin Hood Foundation Benefit

-PICTURED: Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas
-, Image: 371717165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images
Profimedia, INSTAR Images

- To je najbolje što mi se dogodilo. Kad sam saznala da postoji naziv za moje emocije i da mi profesionalac može objasniti moje simptome, odahnula sam. Prolazim kroz nevjerojatno dobre trenutke i jako, jako loše, ali moj cilj je da pronađem sredinu.

Russell Brand

Njemu najbliži su od njegovih najranijih godina sumnjali da bi mogao biti bipolaran, ali trebale su godine da mu poremećaj bude dijagnosticiran. Tijekom tih godina borio se s alkoholizmom i ovisnosti o drogama, ali je zato danas „čist“ gotovo 15 godina te se s poremećajem nosi pomoću meditacije i molitve, a u svemu mu pomaže i personalizirani program od 12 koraka zahvaljujući kojem je toliko godina trijezan.

JLP

Demi Lovato

Pjevačica Demi Lovato svoju je dijagnozu dobila s 22 godine, kada je bila na rehabilitaciji zbog depresije – kako su joj godinama krivo tumačeni simptomi. Ona je danas jedna od zvijezda koja redovito govori o svojim borbama sa psihičkim zdravljem kako bi skinula stigmu s mentalnih bolesti.

West Hollywood, CA  - *EXCLUSIVE*  - Demi Lovato exits Fred Segal this afternoon after stopping by to do some light Christmas Shopping as the holiday approaches.  Demi looked cute in oversized cardigan with skinny jeans and heels.

Pictured: Demi Lovato

BACKGRID USA 20 DECEMBER 2017, Image: 358348465, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI
Profimedia, AKM-GSI

Među onima koji kroz život moraju s bipolarnim poremećajem su i glumac Jean Paul van Damme, pjevačica Sinead O'Connor, a s istim su se borili i Marylin Monroe, Nina Simone, Ernest Hemingway, Virginia Woolf, Frank Sinatra i brojni drugi.

Linker
20. travanj 2024 06:41