NAKON GODINU DANA

Koncert u čast Rajka Dujmića! ‘Novi fosili‘ i ostali kolege odali počast prerano preminulom glazbeniku

Jedno od najzvučnijih imena hrvatske glazbene scene Rajko Dujmić preminuo je u kolovozu prošle godine, a brojne kolege su mu nešto više od godinu dana od smrti organizirali koncert. Svirali su Nikša Bratoš i Ante Gelo, a pristigle su i Jasna Zlokić te Josipa Lisac.

- Prošlo je malo više od godinu dana od odlaska velikog skladatelja, prijatelja, suradnika i glazbenika Rajka Dujmića. Napisao je više od 700 pjesama, njegove pjesme obilježile su karijere mnogih poznatih pjevača i sastava i postale bezvremenske - napisali su iz Hrvatskog društva skladatelja.

U Hrvatskom glazbenom zavodu održan je koncert za glazbenika koji je preminuo tri dana prije svog 66. rođendana, 4. kolovoza 2020 godine. Podlegao je ozljedama zadobivenim u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila kada se iz Ravne Gore vraćao u obiteljsku vikendicu u Starom Lazu. Tamo ga je čekala supruga Snježana, taj su dan trebali proslaviti 38 godina poznanstva.

image
Snježana Dujmić
DAVOR PONGRACIC/CROPIX
image
Jasna Zlokić
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Bogat glazbeni opus razlog je zbog kojeg su se okupili brojni njegovi kolege, kao i supruga Snježana Dujmić. Stigla je i Jasna Zlokić, diva domaće glazbene scene za koju je Rajko napisao najveće hitove - pjesme "Skitnica", "Ja sam ti jedini drug", "Povedi me". Josipa Lisac također ne može zaboraviti svojeg prijatelja i kolegu koji je u 70-ima svirao u njezinom pratećem bendu.

image
Josipa Lisac
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

I njegovi kolege iz benda "Novi fosili" pristigli su na obilježavanje prve godišnjice smrti. Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago odali su počast prijatelju s kojim su stvarali silne godine, a suradnja je prestala 2014. godine kada je Rajko izišao iz benda. Zec, Colnago i Sanja Doležal nakon toga su nastupali kao trio.

image
Marinko Colango i Vladimir Kočiš Zec
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Čitajte i: Nakon Rajkove smrti sud je donio odluku: Prekinut je spor oko imena ‘Novih fosila‘

Glazbenik i predsjednik Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš svirao je s Antom Gelom. O Rajkovom značaju za domaću glazbu i suvremenu kulturu za Gloria.hr ispričao je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Nikša netom nakon smrti.

image
Niksa Bratoš i Ante Gelo.
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

"Da se kojim slučajem rodio par stotina kilometara sjeverozapadno, vjerojatno bismo danas o njemu gledali dokumentarac iz BBC serijala o svjetskim glazbenim velikanima. Rajko je bio uzor nama koji smo se tek počinjali baviti glazbom. U studiju nikad miran, iz njega su uvijek prštale ideje i energija. Ponosan sam na činjenicu da smo surađivali", rekao je u kolovozu prošle godine.

Čitajte i: Obitelj donirala organe, Rajko Dujmić spasio je nekoliko života: ‘Tim ljudima to je novi je novi rođendan‘

Njegova najveća podrška je supruga Snježana, a intimni koncert za nekoliko desetina uzvanika pratila je u prvom redu. Unatoč brojnim usponima i padovima u braku, Snježana i Rajko ostali su zajedno, a kada je zbog nesreće završio u komi, uz njegov bolesnički krevet bila je upravo ona, puštala mu je najdraže pjesme i vjerovala u oporavak.

Linker
25. travanj 2024 18:01