Stari znanci

Kosor srdačno čestitala Bidenu, koji ju je oduševio dok je bila premijerka: ‘Sretno dragi prijatelju‘

Bivša predsjednica Vlade, na dan inauguracije novog američkog predsjednika, prisjetila se njihovog susreta i uputila mu riječi podrške.

Društvene mreže 'gore' od potpore Joeu Bidenu, novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, a među onima koji američkom političaru žele sreću je i naša bivša političarka Jadranka Kosor. Poznata Twitterašica, upravo preko te društvene mreže, poželjela mu je sve najbolje uoči inauguracije.

Kosor je podijelila zajedničku fotografiju na kojoj se rukuju i napisala kratku poruku ohrabrenja. "Sretno!" poručila je na hrvatskom i zatim dodala na engleskom - "Sretno dragi prijatelju", označivši profil Joea Bidena.

Kada je bila na funkciji premijerke i predsjednice HDZ-a, Jadranka Kosor susrela se u Bijeloj kući s Bidenom, tadašnjim potpredsjednikom SAD-a. Bilo je to 25. svibnja 2010., a američki dužnosnik našoj premijerki poslao je snažnu poruku da nas njegova zemlja podupire oko ulaska u Europsku uniju i završetka pregovora.

Zainteresiran za ovaj dio svijeta

"Bio je jako pripremljen, zainteresiran i jako fokusiran, a njegova neposrednost je na mene ostavila snažan dojam. Nakon sastanka imala sam osjećaj kao da se poznajemo dugi niz godina. Rekao mi je tada jednu rečenicu koju i danas često ponavljam. Dugo mi je držao ruku i rekao: 'Ja sam tvoj prijatelj i možeš me nazvati u bilo koje doba dana i noći kad ti zatreba'", prisjetila se Jadranka Kosor susreta za Jutarnji list.

I prije više od 10 godina, Biden je snažno podupirao ulazak naše zemlje u EU i sudjelovanje u NATO savezu.

"Rekla sam mu da sam sigurna da će Hrvatska ući u EU, a on se složio sa mnom. Pozdravio je i arbitražni sporazum sa Slovenijom kao i suradnju s Haaškim sudom. Nakon toga, izjavu sam dala u dvorištu Bijele kuće, što baš i nije bio običaj", prisjetila se Kosor.

Bivša premijerka dodala je kako je Joe Biden, prema njenim iskustvima, iznimno zainteresiran za ovaj dio svijeta zbog čega možemo očekivati drugačiju vrstu suradnje preka Europskoj uniji i prema Hrvatskoj.

Linker
25. travanj 2024 11:31