Livio Andrijić / CROPIX
peta godišnjica smrti

Lea Dekleva o Arsenu Dediću: 'To mi danas najviše fali, nemaš se više pred kime ni sramiti'

Pjevačica, kantautorica i skladateljica Lea Dekleva prisjetila se prvog susreta s glazbenikom Arsenom Dedićem i što je od njega naučila...

"Bio je oslonac u puno pravaca. Kao pjesnik, čovjek, prijatelj, obvezna životna lektira. Netko tko nas je štitio od lošeg ukusa, od neodgovornih, neukih i lažnih. Poslije njega, dogodi se baš kako je i sam napisao: '… ja neću imati s kim ostati mlad ako svi ostarite i ta će mi mladost teško pasti'. Baš tako. Kao spas za života i gorak okus od kada ga nema" rekla je pjevačica Lea Dekleva za Slobodnu Dalmaciju uoči pete godišnjice smrti Arsena Dedića.

Objavljena velika biografija Arsena Dedića 'Čovjek kao on' iz pera Zlatka Galla

"Arsena sam upoznala 2005. godine u njegovoj Haulikovoj u Zagrebu, a nedugo nakon toga pozvao me kao gosta u HNK Split. Kao što je sudbina namjestila da to budem i na njegovom posljednjem koncertu, 4. 7. 2015., na ljetnoj sceni "Amadeo" u Zagrebu. Nisam točno dokučila zašto, ali jedino je on razbijao svaku moju tremu. Nismo se ni s kime nadglasavali, baš obrnuto, što bi on rekao: "Samo mi nemojte buku prodavati pod energiju"... Bila su to neka slična čitanja, imali smo klavir, mikrofon i sebe. Tome me Arsen naučio, imati sebe, rekla je glazbenica Lea Dekleva i poručila da je od njega naučila i životnu poantu: "Nikome nisi ništa dužna osim sebi i svojem talentu".

Zagreb, 280910.
Na slici: Pjevacica i kantautorica Lea Dekleva snimljena u studiju EPH.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / hanza media
Pjevačica i kantaurica bila je presretna što je imala takvog mentora.

"Bio je prijatelj, čudesno je čitao ljude, znao me prepoznati u nekim fazama bez prave volje pa reći: "Ajde, restauriraj se i dođi". Nikada mu nisam otvoreno rekla koliko je fascinantan njegov rad jer Arsen nije volio iste rečenice, ulizice, dodvoravanja…

S njim je trebalo znati i odšutjeti. Riječi se nekad čuju i kada su neizgovorene.

Arsen je bio kriterij, mentalna i duhovna higijena. To mi danas najviše fali. Jer nemaš se više pred kime ni sramiti", naglašava Lea koja dodaje da je od banalnih stvari radio poeziju, a ozbiljne bi situacije uspješno zacjeljivao humorom.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 1938., te je jedan od najcjenjenijih hrvatskih skladatelja, književnika, prevoditelja, pjesnika i kantautora. Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala, te je jedan od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.

Čitajte i:

Koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone u povodu pete godišnjice Arsenove smrti

Nikša Kušelj s Dedićem je snimao jednu od njegovih posljednjih pjesama - znakovitog naziva i značenja!

Linker
07. travanj 2024 02:50