VELIKA PREDVIĐANJA

Legendarna ogrlica princeze Diane ponovno na aukciji

Impresivna ogrlica od dijamanata i bisera koju je princeza Diana nosila na jednom od svojih posljednjih pojavljivanja u javnosti ponovno se našla na aukciji. Predviđaju da bi mogla dosegnuti vrtoglavi iznos od 12 milijuna dolara.

Izvedba baleta "Labuđe jezero" u londonskom Royal Albert Hallu 1997. godine bila je jedna od posljednjih prilika za susret javnosti s princezom Dianom, prije nego što je smrtno stradala u prometnoj nesreći u Parizu te iste godine. Svaki njezin izlazak u javnost ostaje zapamćen po decentnoj eleganciji kojom je zračila, a taj je put odabrala haljinu boje leda s potpisom dizajnera Jacquesa Azaguryja u kombinaciji s nakitom draguljarske kuće Garrard, odnosno u to vrijeme Crown Jeweler. Ogrlica je bila napravljena od dijamanata i bisera iz toplih Južnih mora, a originalno je trebala doći u kompletu s naušnicama koje princeza Diana ipak nije nosila te večeri jer nisu bile izrađene do kraja. Kuća Garrard je zatražila ogrlicu natrag kako bi pri dovršenju naušnica bili sigurni da savršeno pristaju uz ogrlicu. U trenutku kada je komplet skupocjenog nakita ponovno trebao doći u ruke princeze ona je poginula.

DIANA, PRINCESS OF WALES
The Princess Is Wearing A Stunning Ice Blue Beaded Evening Shift Dress Designed By Jacques Azagury With A Diamond And Pearl Necklace Loaned By Garrard The Jewellers.
As Patron Of The English National Ballet, Princess Diana Attends Their Royal Gala Performance Of
Profimedia, Capital pictures

Prigodno je legendarna ogrlica kasnije dobila ime "Labuđe jezero" prema baletu, a danas je u vlasništvu supružnika iz Ukrajine koji su je svojedobno kupili za 630 tisuća dolara. Par je odlučio ogrlicu prodati putem aukcijske kuće Guernsey's , a očekuju da će ovaj put dosegnuti iznos od čak 12 milijuna dolara. Za sve ljubitelje kraljevskih memorabilija ovo je veliki trenutak, a ove se godine obilježava i 20 godina od nesretne pogibije princeze koju svijet i danas pamti s puno nježnosti i nostalgije.

382192 04: Princess Diana's
Getty Images

Linker
19. travanj 2024 09:59