Vlado Kos / Hanza Media
OD A DO Z

Mani Gotovac: 'Uživam u sporosti. Uživam kad pišem sporo, kada jedem sporo, kad sam vodila ljubav najsporije na svijetu'

Najpoznatija hrvatska teatrologinja Mani Gotovac uvijek je bila hrabra i tako svoja. Ljutila se na brzinu u životu, jer je smatrala da nam uništava život, svoje unuke je obožavala te se radovala njihovoj titulu koju su joj dali, a cijeli život uzbuđivale su je riječi... Prisjetili smo se kako nam je otkrila svoju abecedu...

a

arbutus – Stablo koje oduvijek raste na Mediteranu i ima još 12 latinskih naziva. Kažu da je to čovjekoliko stablo koje se ne može sasjeći u korijenu. Redovito se, naime, osuši, ostane bez cvijeta, lišća, sama "kost i koža". A onda odjednom – bukne. Razviju se blještavocrveni plodovi. I krene u život. Iznova. Tako se to i meni nekako događa u životu.

Arsen – Arsen i ja nikada nismo bili ni u kakvim bliskim odnosima. Nismo prijateljevali. Nismo bili ljubavnici. Nismo čak ni očijukali, pa ipak je on moja intimna činjenica. Arsen mi se svojim stihovima i glazbom petlja u život. I kada pjeva o ljubavi, i kad govori o bojicama raznoraznih tableta koje je njegova majka uzimala prije spavanja.

b

brak – Muškarac i žena se razlikuju na bezbroj načina. On je, primjerice, ovisan o društvu frendova, o poslovnom ugledu, internetu, seksu, a ona, pak, o shoppingu, izlascima, brojnim iskazima ljubavi… Kad jedno i drugo razumiju razlike, kad ih prihvaćaju, pa čak i uživaju u njima, onda brak ima šanse. brak – Iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna vrijedna žena, iza svake uspješne žene, stoji rastava braka.

brzina – Ljutim se na brzinu kao da je živo biće. “Neću, ako moram brzo”, kažem, i onda popustim jer vidim da nema drugog izlaza. Brzina nam, doslovce, uništava život. Ništa ne može biti ni dobro, ni lijepo, ni temeljito, ni u čemu nema pravog užitka ako se radi pod pritiskom. Brzina ljude pretvara u bezdušne strojeve.

č

čovječica – Mene moji unuci zovu “luda čovječica”. To mi se sviđa, nisam pokušavala razumjeti što to znači.

e

emocije – Vjerujem kako možemo biti istodobno i emotivni i racionalni, i kako nije prijeko potrebno odvajati jedno do drugog. Nisu li nam i biolozi pokazali da inteligencije nema bez emocija, i obratno? Čemu stalno te konstruirane suprotnosti?

f

faliti – Fališ mi, nedostaješ mi, čeznem te, žudim te, teško mi je bez tebe, itd. Moj prijatelj Darko Gašparović upozorio me na stihove Tina Ujevića: “Nužno netko fali kad nas pjesma smami/ Gledamo se blijedi. Falimo si sami.” Toliko su mi se svidjeli da su postali moto moje knjige. Sada mi se javljaju drugi prijatelji koji citiraju neke druge pjesnike i rečenice. Riječ “faliti“ svatko će protumačiti na svoj način i – na to pravo. Nije li dovoljno da mnogima među nama netko ili nešto fali?

frizer – Kad sam tužna i ne znam što ću sa samom sobom, najprije pođem u salon kod Renate u Frankopansku ulicu da mi napravi frizuru, da napravi sa mnom što god hoće. Tamo se opustim i tek poslije počinjem misliti o tome zašto sam izvan sebe. g Glembajevi – “Draga Mani. Sve je dobro što se dobro svrši. Vaš Branko Brezovec.” Taj SMS redatelja riječke predstave “Gospoda Glembajevi” još uvijek čuvam.

i

istina – Neobično mi se sviđa jedna stara irska priča koja govori o mladiću koji je svugdje po svijetu tražio istinu. Nije ju našao. Kad se vraćao sa svojih bezbrojnih lutanja, susreo je krezubu i šepavu staricu koja mu je rekla: “Ja sam istina”. Mladić je bio presretan pa je upitao: “I što poručuješ svijetu?” Starica je odgovorila: “Da sam lijepa, mlada, brza i poletna”.

intendantica ili intendant – Koliko se ja razumijem u tu priču, riječ je o onoj ili onima koji se "tende", dakle, razumiju u teatar. Danas je kod nas intendant ponajčešće pokoran sluga i mora se “tenditi“ samo u želje i namjere svog političkog gospodara. Zamislite koja zbrka nastane kad intendant mora biti lice i naličje, recimo, jednog Keruma.

j

Jakov – Stari Jakov, moj bivši svekar, naučio me uživati u glazbi. Mali Jakov, moj unuk, uči me živjeti… k kirurški tretmani za ljepotu – Što mi vrijedi rezati lice kad crna rupa ostaje u duši. I zašto bih, napokon, mijenjala svoju biografiju kad je ona moja i pripada mi takva kakva jest. I starost ima pravo na svoje lice.

k

kultura – Za našu današnju vlast vrijedi Goebbelsova uzrečica: "Kad čujem riječ kultura, hvatam se za pištolj". A možda bi nam svima bilo barem malo lakše kad bismo obrnuli stvar i rekli: kada čujem riječ pištolj – hvatam se za kulturu. kontroverzno – Uvijek mi kažu da sam kontroverzna i misle da će me time uvrijediti. Za mene je, naprotiv, to kompliment. Ako sam kontroverzna, barem nisam dosadna.

lj

ljubav – “Ljubav je jedina sila koja čovjeka može zaustaviti u njegovu padu, jedina koja je moćna pobiti zakon gravitacije“, kaže američki književnik Paul Auster i ja ne znam smisliti ništa bolje od toga.

ljubavnica – Uživam u toj riječi. Nastaje od riječi ljubav, a nama se sve više događa da tražimo njezino značenje u požutjelim rječnicima starih i zaboravljenih pojmova.

M


maslinovo ulje – Kad mi je netko prijatelj ili kad me malo više upozna, onda mi poklanja maslinovo ulje. Stavljam ga u svako jelo, mažem se njime, kupala bih se u kadi maslinova ulja kad bih imala novca. A ovako pravim obloge od njega kad me nešto boli, pa i kad me boli duša.

mlađi muškarac – Kao i mlađa žena, ne razgovaraju o bolestima.

Mokošica na moru – Moj dom.

N

naočale – Ćorava sam. Dobro. Hajde da od toga napravimo veselje, hajde da uživam u naočalama kao u vrsti nakita…

O

opijanje – Znala sam se opijati u Splitu, ne zato da bih u takvom stanju “govorila istinu” (in vino veritas), nego da bih, naprotiv, pobjegla od splitskih stvarnih istina.

R

riječ – Cijeli život uzbuđuju me riječi. Ne nasilno osvajanje, izgled, mišići, isticanje, važnost, spomeničko ponašanje, odličja – to ne. Ništa mi, na primjer, ne znače nikakve dimenzije. Ni nosa, niti nogu, ni udova… Niti društveni ugled, ni novac. Sve mi je to svejedno. Ali kad mi netko izgovori neku neobičnu rečenicu, nešto što nisam čula, nešto jednostavno i poetično, nešto neočekivano i mudro, to me pogađa u mozak i tada više ne vladam svojim tijelom.

s

samoća – Svi smo, na neki način. sami. Pa što? Ali kad pogledaš svoju ruku i promisliš da bi se među njezine prste mogli zaplesti drugi prsti, samoća postaje dvostruko sama.

Severina – Hrabra žena na svaki način.

sporost – Uživam u sporosti. Uživam kad pišem sporo, kada jedem sporo, kad sam vodila ljubav najsporije na svijetu. Jednostavno, uživam biti puž…

starost – Krleža kaže da je starost jedina neizlječiva bolest. To je točno, ali ona je i posve prirodna pojava, pa se u skladu s tim ponašam i sa svojom starošću.

š

štikla – Obožavam štikle. Nosim ih i danas. Nosim ih sve dok me ne stisne lumbago.

t

T teatar &td – Najljepši period mog kazališnog života… Više sam voljela situaciju Teatra i tako dalje nego glamurozne situacije hrvatskog i narodnog i kazališta.

z

Zagreb – Lenucijeva potka – najljepši mali grad na svijetu. Trg bana Jelačića sa štandovima – selo moje malo.

zavođenje – Tipičan primjer zavođenja vidim kod brojnih članova naše Vlade: oni nam lažu u lice, govore da smo najbolji od svih mogućih svjetova, da će krizu plaćati bogati u zemlji i da će nama, običnima, već sutradan biti dobro. Pritom se smiješe i smiješe od jutra do mraka, doslovce boluju od raznih vrsta osmijeha. A nama je sve gore. Nije li to tipičan primjer zavođenja s ciljem?!

zaljubljenost – Stanje pomoću kojeg se odupiremo svim nasiljima što se vrše nad nama.

Linker
25. travanj 2024 18:45