NAGRADA IZ LONDONA

Mate Janković o velikom priznanju: ‘Više sam želio mir u svijetu, ali i ovo je ok‘

Hrvatsko craft pivo za koje je ideja potekla upravo od poznatog chefa, ocijenjeno je najboljim na uglednom natjecanju u Londonu u konkurenciji od čak 39 zemalja.

Na najvažnijem i najprestižnijem pivskom natjecanju, European Beer Challenge 2020, održanom nedavno u Londonu zlatnu je medalju osvojilo CHEF'S BEER, pivo koje zajednički proizvode Mate Janković, Vinarija Bibich te tri craft pivovare: Zmajska, Varionica i slovenski Barut.

Chef Mate Janković za Gloria.hr kaže da vjeruje kako će unatoč zatvorenim ugostiteljskim objektima pivo naći put do svojih ljubitelja.

„Kao osoba koje je osmislila koncept, ponosan sam jer je ideja kao takva upalila. Nažalost, živimo u vremenima zatvorenih ugostiteljskih objekata, tako da će i odličan koncept poput ovoga imati znatno teži put plasmana na tržište. Ipak, sigurni smo da će gosti prepoznati kvalitetu i da ćemo suradnju u ovom obliku realizirati i u budućnosti”, rekao nam je Janković te u šali dodao: „Nekako sam više želio mir u svijetu, ali ok je i nagrada za pivo. To je više nagrada pivarima”.

"Uz Chefs Beer veze me puno uspomena. Zapravo, nastala je isti dan kad i Papak, prije dvije i po godine na craft festivalu u Makarskoj. U glavi mi je bio koncept. Znao sam da želim to ime, ekskluzivitet i pivo koje se radi u suradnji s vinarom. Ideju sam izložio pivarima kojima se svidjela. Vinar Bibich je poslao preko 100 kila grožđica maraštine. Pivari Zmajsko i Varionica su napravili savršen posao u izboru stila i kuhanju piva. Odležano je 18 mjeseci u bačvama u Barut brew u Sloveniji. Dizajnerica Ana Mrazek je savršeno pogodila etiketu. Chefs Beer je trijumf tima koji već dvije godine radi na tome. Zlatna medalja samo je potvrda da smo izabrali pravi put. Možda tajming i nije najbolji, ali pivo je.", istaknuo je.

image
Nagrada European Beer Challenge 2020
FOTOGRAFIJE: Mate Janković

Uspjeh je još veći ako se spomene da se konkurencija brojila u tisućama uzoraka piva koji su stigli iz 39 zemalja. Riječ je pivu sa 9.3% alkohola u koje su se tijekom kuhanja dodali melasa i grožđice autohtone vinske sorte - skradinske maraštine, koje je potom devet mjeseci dozrijevalo u barriqueu. Pivo je kompleksno, punoga sladnog tijela, relativno visokoga udjela alkohola, s izbalansiranim voćnim, slatkastim i drvenastim aromama.

Ovo je najviši rang priznanja u branši. European Beer Challenge koristi metodu trostrukog kušanja naslijepo što znači da suci ne raspolažu nikakvim informacijama o uzorcima koje kušaju. Ne smiju vidjeti bocu, ne znaju iz koje države potječe niti imaju ikakve naznake o cjenovnom rangu.

ČITAJTE I:

Mate Janković promijenio je život u ovom ludilu i sebi dao obećanje koje ne želi prekršiti

Moj život na sjeveru: Mate Janković upoznao Škote s crnim rižotom, a uskoro im priprema i pašticadu

Mate Janković se vratio kući i bijesan je: 'Ovo je Apsurdistan! Šanse da se zarazimo su ogromne'

Linker
24. travanj 2024 09:56