Getty Images
uvijek u misiji

Megan Rapinoe šokirala uspavane nogometaše i prozvala ih: 'Imate nevjerojatnu moć, iskoristite je'

U milanskoj Scali održana je dodjela nagrada The Best za najbolje igrače nogometa na svijetu, gdje je već standardno titulu najboljeg nogometaša osvojio Lionel Messi, nakon što je lani njegovo i Ronaldovo izmjenjivanje na toj poziciji nakratko prekinuo naš Luka Modrić. Ipak, sve su oči bile uprte u američku nogometašicu, kapetanicu njihove nogometne reprezentacije koja je već ovog ljeta sve osvojila svojom igrom, ali i stavovima koje se nije bojala glasno govoriti.

Nogometašica Megan Rapinoe, koja je sa svojim timom ove godine osvojila Svjetski kup, sinoć je ponovno osvojila publiku svojim govorom nakon što je izabrana u dream team s drugih 10 nogometašica, ali i osvojila titulu najbolje na svijetu.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 23:  The Best FIFA Men's Player of the Year Lionel Messi and The Best FIFA Women's Player of the Year Megan Rapinoe pose for the photos at the end of The Best FIFA Football Awards 2019 on September 23, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Getty Images

Kapetanica američkog nogometnog tima svojim stavovima osvojila je svijet još za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. U kratko vrijeme postala je omiljena među fanovima nogometa, ali i zbog otvorene netrpeljivosti prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kojem je poručila da "neće doći u je**nu Bijelu kuću ako SAD dobije Svjetski kup".

"Trump je mizogini seksist i pozivam suigračice da dobro razmisle prije nego se odlaskom kod njega povežu s ovakvom državnom administracijom", izjavila je nogometašica, a Trump joj je odgovorio u svom stilu: "Neka prvo pobijedi". Ona je ostala pri svom, pobijedila i nije se pojavila u Bijeloj kući.

U moćnom govoru u milanskoj Scali,nakon što je nagradu preuzela od predsjednika Fife Giannija Infantina, Rapinoe je naglasila kako će se i dalje boriti protiv rasizma, homofobije i nejednakosti koje i dalje postoje u nogometu.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 23:  The Best FIFA Women's Player of the Year Megan Rapinoe gestures on stage during The Best FIFA Football Awards 2019 at the Teatro alla Scala on September 23, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Getty Images

"Priče koje su me inspirirale ove godine su one kolega Raheema Sterlinga i Kalidoua Kaulibalyja i njihove reakcije na užasni rasizam s kojim se moraju nositi cijelog svog života, a taj bijes izbacuju svojim doprinosima na terenu. Osjećam da smo spremni na značajne promjene i mislim da bi inspirirajuće bilo da svi budu bijesni zbog rasizma kao što su oni. Trebali bi svi biti bijesni zbog homofobije i kad bi svi dizali svoj glas za jednake plaće, kao i za veće ulaganje u ženski nogomet, to bi za mene najveća inspiracija. Imamo nevjerojatne prilike u životu jer smo profesionalni nogometaši. Zahtijevam od vas da svoju platformu moći dijelite s drugima. Dijelite uspjeh i ovu igru koristite tako da mijenjate svijet nabolje. Nadam se da ćete to uzeti za svoju misiju, učinite nešto, ova dvorana ima nevjerojatnu moć!", rekla je u govoru kad je primila nagradu.

O nogometašici Megan Rapinoe koja je SAD-u priskrbila zlato na Svjetskom nogometnom prvenstvu u ženskom nogometu, ovog ljeta brujio je cijeli svijet.

Megan se i na terenu i izvan njega zalaže za ženska prava i prava svih diskriminiranih. Na Međunarodni dan žena, ženska američka momčad podnijela je tužbu protiv Američke nogometne federacije kako bi se izborile za iste plaće kao i njihovi muški kolege. Osim toga, 2016. Megan je bila jedna od prvih bijelih sportašica koja je podržala prosvjed igrača američkog nogometa Colina Kaepernicka koji je ostao sjediti na klupi tijekom američke himne, kako bi upozorio na rasnu nejednakost u SAD-u i policijsku brutalnost.

Njezina misija u upozoravanju na nejednakost dolazi i iz obiteljske tragedije. Njezin stariji brat Brian Rapinoe godinama je bio u paklu droge i proveo je mjesece u zatvoru, dok se 2017. nije opametio i shvatio što radi. Upravo je on Megan i njezinoj sestri blizanki Rachel usadio ljubav prema nogometu, koje su se ovim sportom počele baviti s tri godine. Tijekom srednje škole Megan je pod mentorstvom svog oca igrala nogomet u raznim klubovima, a dobila je i sportsku stipendiju koja joj je omogućila ulazak na Sveučilište Portland, gdje je igrala za njihovu momčad.

Megan je u govoru pozdravila svoju dugogodišnju djevojku, također profesionalnu sportašicu Sue Bird koja nije mogla prisustvovati dodjeli nagradi, a iz publike joj je potporu dala sestra blizanka Rachael Rapinoe.

screen shot

Ne postoji osoba koja se nije htjela fotografirati s najboljom nogometašicom svijeta, a u redu za fotografiranje stajao je i njemački nogometni trener i bivši nogometaš Jürgen Klopp, koji je dobio nagradu za najboljeg trenera.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 23:  Megan Anna Rapinoe and Jurgen Klopp attend The Best FIFA Football Awards 2019 on September 23, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Claudio Villa/Getty Images)
Getty Images

Linker
19. travanj 2024 02:47