Neja Markičević / Hanza Media
Iskreno na panelu

Milana Vlaović: 'Tko pita muškarca tko mu čuva djecu dok on radi?’

Poteškoće s kojima se susrećemo u životu tjeraju nas na kreativnost, na bolja rješenja, tjeraju nas naprijed. Ni najuspješnijima nije išlo glatko u životu! Što im se događalo na putu prema uspješnim karijerama i kako su se nosile s brojnim izazovima i problemima tijekom različitih razdoblja u životu, doznali smo od glumice Ecija Ojdanić, producentice Ankice Jurić Tilić, intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč te spisateljice Milane Vlaović.

Poteškoće s kojima se susrećemo u životu tjeraju nas na kreativnost, na bolja rješenja, tjeraju nas naprijed. Ni najuspješnijima nije išlo glatko u životu! Što im se događalo na putu prema uspješnim karijerama i kako su se nosile s brojnim izazovima i problemima tijekom različitih razdoblja u životu, doznali smo od glumice Ecija Ojdanić, producentice Ankice Jurić Tilić, intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč te spisateljice Milane Vlaović.

Temu ‘Žene u kulturi’, tri su uspješne domaće dame učinile ne samo zanimljivom, već i inspirativnom i poticajnom te itekako važećom u svim segmentima društva. Tako su glumica Ecija Ojdanić, intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč i filmska producentica Ankica Jurić Tilić u sklopu Girl’s Weekenda, ženske revije filmova u Katol Butique Cinema, iskreno progovorile o vlastitim izazovima s kojima su se susrele u karijeri, a sve pod voditeljskom palicom spisateljice i kolumnistice magazina Gloria, Milane Vlaović koja je i sama iznijela zanimljiva iskustva koja su je pratila na putu do uspjeha.

Ecija Ojdanić sklonost prema glumi pokazivala je još za vrijeme školovanja u Splitu, a zadnje dvije srednjoškolske godine radila je hostesa u tamošnjem HNK-u. Čim je završila Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, dobila je posao u Riječkom HNK. No, karijerni izazovi su je vukli dalje, pa je sedam godina provela u kazalištu ITD. Potom je otišla u slobodnjake i kako kaže, susretala se brojnim poteškoćama koji su je zapravo, kad se osvrne unatrag, zapravo tjerale naprijed.

Promo
Milana Vlaović, Dubravka Vrgoč, Ecija Ojdanić, Ankica Jurić Tilić

'Jednom sam se natjecala za jedan posao u kazalištu, no rečeno mi je da je izabrana kćer saborske zastupnice. Rekli su mi da zaslužujem taj posao, ali… To me silno pogodilo, godinama sam to sanjala, a danas shvaćam da je svaki udarac u stražnjicu vjetar u leđa. Da mi se nisu dogodili, danas ne bih bila direktorica kazališta Moruzgva. U konačnici me sve to dovelo do toga da sam danas neovisna i ispunjena i kao glumica i kao osoba. Upravo su mi krizni trenuci, ali i sreća, instinkt, odgoj i strast prema životu, koristili da sada radim posao koji volim i u uvjetima koji mi odgovaraju, a to je lijepa pozicija u životu', rekla je glumica i vlasnica kazališta Moruzgva Ecija Ojdanić.

Promo
Ecija Odjanić

'Dogode mi se razdoblja kad me opet napadnu tjeskobe, ali sam ih naučila koristiti za izvući iz njih nešto dobro, a to sugeriram i svojoj kćeri', rekla je Ecija koja iz prvog braka s glazbenim menadžerom Antom Viljcem ima 12-godišnju kćer Cvitu, a s drugim suprugom, redateljem Robertom Orhelom, osmogodišnjeg sina Jakova.

Na to se nadovezala i Milana Vlaović koja je rekla da je 'tjeskoba zapravo poticaj kreativnosti i koji nije nužno negativan osjećaj jer ga imamo s razlogom'.

Dubravka Vrgoč se pak se prisjetila dolaska u HNK, kad se u poslu koji je bio shvaćan 'muškim'. Nosila se u počecima s komentarima poput: 'Žena mi nije šef ni kod kuće, a kamoli na poslu'. Neki tehničari nisu je ni pozdravljali, a sada HNK pod njenom palicom godišnje ostvaruje 10 milijuna kuna vlastitih prihoda i vodi 527 zaposlenika.

Promo
Ankica Jurić Tilić

Ankica Jurić Tilić, filmska producentica i suvlasnica Kinorame, čiji je rad osobito prepoznat u filmovima 'Zvizdan' i 'Ne gledaj mi u pijat', žena je koja drži konce u rukama i kad na setu ima 250 ljudi kao što je to bilo na setu filma 'Zagonetni dječak' tijekom snimanja na Jarunskom jezeru. 'Nisu tu samo glumci, već i vatrogasci, hotelijeri, vozači, tapetari, stolari… sve to treba imati pod nadzorom', rekla je Ankica. Naglasila je da iznimno cijeni rad mladih redatelja u nastajanju. 'Želim im pomoći da im put bude brži, da se umjesto za 10 godina probiju za tri ili pet… Volim ih pratiti u radu, i ja se s njima osjećam privilegirano kad radim s njima', kaže. Jedna od takvih redateljica koje su je oduševile je i Hana Jušić koja stoji iza filma 'Ne gledaj mi u pijat', koju je odmah podržala. Osvrnula se i na činjenicu da je redateljska palica ne tako davno pripadala samo muškarcima. 'U Hrvatskoj je prije desetak godina samo jedna žena, Snježana Tribuson, imala film koji je igrao u kinima. Danas je takvih redateljica kod nas čak osam', istaknula je Ankica.

Na upit zašto je tek 'Zvizdan' uspio prikupiti toliko nagrada, producentica je naglasila: 'I prije smo imali projekata u koje smo utkali maksimum energije i ljubavi', ali nam je nedostajao faktor sreće koji se kod 'Zvizdana' napokon dogodio. Milana je tada rekla da se ni zvijezde ne mogu poklopiti onima koji sjede i čekaju, odnosno da 'sreća nije slučajna.'

Promo
Milana Vlaović

Moderatorica panela Milana Vlaović nadovezala se i ispričala svoje iskustvo s promocije njene knjige, kada je jedna novinarka njenom tadašnjem mužu postavila pitanje: 'A tko čuva djecu dok mama piše?'. To se pitanje, zaključila je, nikada ne postavlja muškarcima.

Jedna im je sudionica rasprave postavila pitanje kako usklađuju privatni i poslovni život. I dok je Dubravka rekla da privatni život gotovo i nema zbog količine svakodnevnog posla, Ankica je rekla da se kod kuće nastoji puniti nekom novom energijom.

Promo

Ecija Ojdanić je pak priznala da ju je godinama mučila grižnja savjesti. 'Suprug mi dosta pomaže, no imam i kućnu pomoćnicu i mislim da je to najbolji potez. Ja pak i dalje određujem sve oko nabave, brinem oko zadaća… I da, dugo mi je trebalo da se riješim grižnje savjesti i budem malo sebična. Nekad sam u tome više, nekad manje uspješna. Nekad se osjećam kao kapetan broda, nekad kao da će sve popucati… No, više ne padam na ucjene djece, osobito to uviđam kod mlađeg sina, suprug je znao biti s njim na nogometu, ja u kinu, i još bi rekao da smo premalo s njim. U takvim trenucima treba biti i malo sebičan', rekla je Ecija koja od 2015. intenzivno trči te se čak priprema za maraton.

Promo

Linker
26. travanj 2024 23:33