Danijel Soldo / Hanza Media
prije 25 godina

Najslađi mali reprezentativac: Prepoznajete li u ovom dječaku omiljenog Vatrenog?

Ljubav prema sportu naslijedio je od djeda koji je bio golman te od oca Mate koji je bio nogometaš i nogometni sudac. Mario Manđukić (32) kao treća generacija nogometaša u obitelji, ipak je najdalje dogurao.

Na fotografijama iz djetinjstva, još iz razdoblja kada su ga mučile slatke brige u školi, rijetko tko bi ga prepoznao, ali taj dječak odrastao je u uspješnog nogometaša iza kojeg su brojne nagrade i osvojene titule - između ostalog s klubovima kao što su njemački Bayern i talijanski Juventus za koji i danas igra. Golgeter iz Slavonskog Broda trenutačno s hrvatskom nogometnom reperezentacijom ganja titulu prvaka na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je postigao važan pogodak u odlučujućoj utakmici s Danskom za prolazak u četvrtfinale - nešto što su mu bili samo snovi prije 25 godina.



Slavonski Brod, 061007.
Mario Mandzukic s ocem Matom.
Presnimio : Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / Cropix
Mario Mandzukic s ocem Matom

Dječak s fotografije nogomet je obožavao, a ljubav prema sportu je naslijedio od djeda koji je bio golman te od oca Mate koji je bio nogometaš i nogometni sudac. Mario je, kao treća generacija nogometaša u obitelji, ipak najdalje dogurao. Njegov trener Damir Ruhek, koji se bavio Marsonijinim limačima, otkrio je prije nekoliko godina za Gloriju da je Mario, kada je te 1996. godine stigao na njegovo nogometno igralište - po povratku iz Njemačke gdje je obitelj živjela nekoliko godina, bio među najmanjima, ali među najizdržljivijima i najsrčanijima.

Slavonski Brod, 061007.
Mario Mandzukic na jednom od treninga u Njemackoj.
Presnimio : Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Mario Mandžukić na jednom od treninga u Njemačkoj.

Slavonski Brod, 061007.
Mario Mandzukic s podignutim rukama na jednom od gostovanja Marsonije.
Presnimio : Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Mario Mandžukić s podignutim rukama na jednom od gostovanja Marsonije

Slavonski Brod, 061007.
Mario Mandzukic sa sestrom Ivanom na nogometnom terenu u Njemackoj.
Presnimio : Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Mario Mandžukić sa sestrom Ivanom na nogometnom terenu u Njemačkoj.

- Bio je nesumnjivo talentiran, ali talent je samo pet posto uspjeha. Sve ostalo je rad i upornost, a Mandžo je zaista bio uporan. Koliko puta sam ga uhvatio kako uoči utakmice kod škole igra nogomet, a ja sam tražio da se odmore. Mislio sam da sutradan neće biti ni za što, ali je opet bio najbolji. Za njega su postojali samo nogomet i lopta pa mi je u upitniku koji sam postavio svoj djeci jedini odgovorio da kad naraste želi biti nogometaš - kazao je njegov bivši trener kojeg se Mario rado prisjeti i nakon što je postigao velike uspjehe u nogometnoj karijeri.

Zagreb, 260518.
Hotel Westin.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak na pripreme u Rovinj uoci odlaska na SP u Rusiju.
Na fotografiji: Mario Mandzukic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

- Danas je na vrhu nogometnog svijeta, ali se nije promijenio. Nazove me, pošalje mi trenirku, sinu mi je dva, tri puta donio kopačke. Htio mu je kupiti nove, ali mali je želio baš njegove - ispričao je prije par godina Ruhek za magazin Gloria, a o njegovoj dobroti redovito svjedoče i njegovi suigrači.

Niznji Novgorod, Rusija, 010718.
FIFA World Cup 2018. 
Utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstava FIFA 2018, Hrvatska - Danska. 
Na fotografiji: slavlje, Mario Mandzukic.
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates scoring their first goal     REUTERS/Darren Staples     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

- On je vrlo specifična osoba. Ostavlja dojam lošeg momka, agresivca, a zapravo je dobra osoba. Na terenu ga nije briga tko se nalazi s druge strane, ali privatno je potpuno drugačiji - opisao ga je nedavno Paulo Dybala, njegov suigrač iz Juventusa. No, Mandžukić je zapravo veliki emotivac - što pokazuje i po tome što na Svjetskom prvenstvu u Rusiji trči u kopačkama na kojima stoji njegov rodni grad, čime se Mario još jednom prisjetio svojih skromnih početaka i odao počast Slavonskom Brodu u kojem je sve počelo. Ali njegova ljubav veća je od posvete na kopačkama: lani je odjelu pedijatrije slavonskobrodske bolnice donirao pomagala za pružanje medicinske skrbi malim pacijentima, a svoju humanitarnu stranu pokazao je i nekoliko mjeseci kasnije kada je vatrogascima s otoka Brača donirao opremu u vrijednosti od 20 tisuća eura.

Linker
23. travanj 2024 18:14