spremna na borbu

Najteži dani zvijezde BBC-ja: Dijagnosticirana joj je opaka bolest, i to nakon što se odlučila zatražiti drugo mišljenje

Nitko se ne može bolje brinuti za zdravlje od nas samih, poručuje nedavno oboljela autorica dokumentaraca za BBC, ITV te Planet Earth i poziva žene da se redovito odlaze na kontrole.

Nalaz s kakvim su se suočile mnoge žene na ultrazvučnoj kontroli dojki, za britansku televizijsku voditeljicu Juliju Bradbury (52) na kraju je prerastao u noćnu moru. Ovih dana suočila se s izazovnom borbom za zdravlje koja je mogla i gore završiti da nije odlučila naknadno provjeriti nakupinu cista u dojci, koje su isprva ocijenjene kao benigne. Voditeljici gledane BBC-jeve emisije Countryfile na kraju je otkriven rak i bit će podvrgnuta mastektomiji lijeve dojke kako bi se uklonio tumor od šest centimetara, ispričala je u razgovoru za Mail on Sunday. Redovito je odlazila na kontrole, pa je i lani otišla provjeriti kvržicu u lijevoj dojci koju je otkrila tijekom samopregleda.

Ultrazvučni nalaz pokazao je da se radi o benignoj nakupini malih cisti i da zasad nema razloga za zabrinutost. Za svaki slučaj, Julia Bradbury u srpnju ove godine obavila je i mamografiju te je imala što čuti: više nije imala ciste nego karcinom. Na sreću, liječnici su joj rekli da se stanice raka nisu proširile tkivom dojke iako su tumor opisali kao značajan pa se novinarka koja uz vođenje svoje emisije za BBC, ITV te za Planet Earth Live snima i dokumentarce, nada da joj možda neće trebati kemoterapija. Dakako, ispod lijevog pazuha uzet će se utorak tkiva njezinih limfnih čvorova kako bi se biopsijom utvrdilo da li se bolest proširila na druge dijelove tijela.

image
STEVE MEDDLE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Strah od pregleda nakon teške bolesti! Martina Mlinarević Sopta odahnula nakon najljepših riječi

Pobijediti gada

Kad je doznala dijagnozu, obuzela ju je tuga. A onda se u njoj probudila novinarka koja je svoje iskustvo iskoristila kako bi uputila apel ženama. - Molim vas, redovito obavljajte samopregled dojki. Imate li neobjašnjivu bol, osjećaj da nešto nije kako treba ili poput mene, otkrijete kvržicu, zatražite provjere i daljnje preglede. Imate pravo na drugo mišljenje i ne ustručavajte se iskoristiti ga - kaže.

Tuga što će izgubiti dojku prerasla je u odlučnost da pobijedi „gada”.

image
ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK

- Prilično dobro stojim na ljestvici raka. Ali kao i kod svih tumora, dok ne dospijete u bolnicu ne znate na čemu ste. Teško se mirim s zahvatom koji me očekuje. No vjerujem da ću jednog dana gledati na ožiljak kao na simbol bitke u kojoj sam pobijedila – kaže.

Njezina ispovijest pojavila se u britanskim medijima deset dana prije početka listopada, mjeseca posvećenog borbi protiv raka dojke u Hrvatskoj. Poruka je jasna i vrijedi za sve žene. - Strah od dijagnoze može vas skupo stajati. Samo vi možete pritisnuti kvržicu, znati kakav je to osjećaj i odlučiti nešto poduzeti. To nitko ne može učiniti umjesto vas – zaključuje Julia Bradbury.

Linker
19. travanj 2024 21:24