Sjećanje na prijatelja

Napokon smo dočekali oproštaj Anne Wintour od Andréa Leona Talleyja: Mnogi su ostali razočarani

U memoarima objavljenim prije dvije godine, nekadašnju šeficu i prijateljicu opisao je kao je kao ‘nemilosrdnu‘ te kao osobu ‘nesposobnu za ljudsku dobrotu‘. Insajderi tvrde da su se ipak pomirili prije njegove smrti.

Odmjerenim priopćenjem Anna Wintour, (72) glavna urednica američkog Voguea, oprostila se od dugogodišnjeg suradnika s kojim je zahladila odnos, Andrea Leona Talleyja. Bila mu je urednica i prijateljica, godinama su funkcionirali kao "prst i nokat", a kada je odlučila da on više neće intervjuirati uzvanike na Met Gali, u svijetu mode dogodio se razdor epskih razmjera. Otišao je iz Voguea 2013., navodno zbog novog posla: kako je tečno pričao ruski, postao je međunarodni urednik ruskog modnog časopisa Numero. No, ondje se nije dugo zadržao: dao je ostavku iz protesta poslije 12 izdanja jer je tada u Rusiji donesen rigidni zakon uperen protiv LGBT zajednice.

Briljantan, elokventan, duhovit, katkad zločest modni znalac (ali na zabavan način), prije dvije godine napisao je knjigu "The Chiffon Trenches: A Memoir", s tim da dijelovi memoara u kojima progovara o bivšoj šefici i prijateljici baš nisu laskavi. Opisao ju je kao "nemilosrdnu", te kao osobu "nesposobnu za ljudsku dobrotu", piše Page Six. To je razlog zbog kojeg je poslije njegove smrti 18. siječnja, modni svijet napeto iščekivao što će ona reći.

image

Andre Leon Talley i Anna Wintour vladali su industrijom

GUY MARINEAU/STARFACE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ovo bi mogao biti njen konačni kraj: Slavnu urednicu američkog Voguea optužuju za rasizam

- Gubitak Andréa osjećaju mnogi od nas: dizajneri koje je oduševljeno pratio svake sezone i koji su ga voljeli zbog toga; generacije koje je nadahnuo da rade u industriji jer je probio granice a da pritom nikad nije zaboravio odakle je krenuo - objavila je u srijedu na internetskoj stranici Voguea kojem se pridružio 1983., kao urednik modnih vijesti. Kako je iste godine Anna Wintour postala kreativna direktorica američkog izdanja modne Biblije, pokazalo se da odlično surađuju a pritom su se i sprijateljili. Kada je 1988. ona postala glavna urednica, Afroamerikanac Talley imenovan je kreativnim direktorom Voguea, što je bio presedan u svijetu mode.

Probio je rasni "stakleni zid", uspeo se na poziciju koja je do tada bila rezervirana za bijelce i ispisao povijest.

- Nitko nije mogao više uzbuđivati ljude čak i zbog naizgled nevažnih modnih detalja. Čak su i njegovi e-mailovi bili posebni događaj, nešto čemu smo se svi radovali - prisjetila se Wintour, dodavši da je bio veličanstven, velik erudit te opako smiješan. Kao i u mnogim dugim vezama i u njihovoj je, kaže, bilo kompliciranih trenutaka.

- Sve čega se danas želim sjećati, sve do čega mi je stalo je briljantan i suosjećajan čovjek koji je bio velikodušan i pun ljubavi prema meni i mojoj obitelji tijekom mnogo godina i koji će nam svima silno nedostajati - zaključila je.

image

Anna Wintour, Andre Leon Talley
Marc Jacobs fashion Show, Mercedes-Benz Fashion Week Autumn/Winter 2008/2009, New York, America - 08 Feb 2008,Image: 227094381, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Marion Curtis/Shutterstock Editorial/Profimedia

MARION CURTIS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Odbačeni prijatelj se osvećuje Anne Wintour: 'Toj Sotoni u suknji nije kasno za iskupljenje'

Mnogi su pitali zašto je američki Vogue oklijevao da mu na svojoj internetskoj stranici objave nekrolog? Preminuo je 18. siječnja, a sjećanje glavne urednice objavljeno je u srijedu na večer. Nekima se učinilo da su previše čekali. Drugima, pak, nije po volji što sjećanje glavne urednice nije bila udarna vijest.

- Na početnoj stranici Voguea ne spominje se André Leon Talley. Tamo se već neko vrijeme nalazi njihov intervju s Megan Fox i Machine Gun Kellyjem - napisao je u srijedu, u 8:30 sati, suradnik magazina Variety, Daniel D'Addario. Dobro upućeni u kompliciran odnos Anne Wintour i pokojnog modnog znalca tvrde da su se pomirili prije njegove smrti. Kako god bilo, istinu znaju samo oni.

Linker
19. travanj 2024 16:22