Tom Dubravec / Hanza Media
Tužan odlazak

Napustio nas je Oliver Dragojević

Jutros je u Splitu preminuo voljeni pjevač i pijanist Oliver Dragojević, koji je domaćom glazbenom scenom vladao 50 godina. Najveća podrška u teškim danima bili su mu supruga Vesna (65), sinovi Dino (42) i tri godine mlađi blizanci Damir i Davor te petero unučadi.

Legenda domaće glazbene scene, Oliver Dragojević, jutros je preminuo u 5 sati u splitskoj bolnici, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

"Da nisam pjevač, ne znam što bih radio jer nemam talent ni za što drugo" jednom je prilikom izjavio Oliver Dragojević, bez čijih se ljubavnih serenada i posebnog glasa danas ne može ni zamisliti hrvatska glazba. Krajem kolovoza prošle godine, omiljeni pjevač, u čiju se impresivnu karijeru mogu ubrojiti nastupi u najvećim svjetskim dvoranama, suočio se s liječničkom dijagnozom te hrabro započeo borbu sa zloćudnom bolešću.

Zbog karcinoma pluća bio je podvrgnut kemoterapiji, a četvrti ciklus toliko je oslabio njegov organizam da je morao odustati od rasprodanih slavljeničkih koncerata u splitskoj Areni koji su se trebali održati krajem prošle godine. "Velika je čast kad ljudi toliko godina prate i ponovo dolaze na koncert di znaju šta će čut", izjavio je glazbenik, koji nije klonuo duhom tijekom liječenja: svakodnevno je u splitskom domu vježbao sviranje i pjevanje, čak i u periodu kad je privremeno ostao bez sluha.

zagreb, 060204
dom sportova - koncert oliver dragojevic
generalna proba
foto dragan matic
-ned-
Dragan Matić / CROPIX
2004., na generalnoj probi prije koncerta u zagrebačkom Domu sportova

Najveća podrška u teškim danima bili su mu supruga Vesna (65), sinovi Dino (42) i tri godine mlađi blizanci Damir i Davor te petero unučadi. Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine, a od malih nogu znao je da se želi baviti pjevanjem. Zato je u Splitu pohađao glazbenu školu, a osim klavira - za kojim je najčešće sjedio na svojim koncertima, naučio je svirati i usnu harmoniku, klarinet i bas gitaru. Ipak, njegov najjači instrument bio je božanstveni glas.

Split, 270516
Veceras je u katedrali svetog Dujma u Splitu odrzan obred vjencanja kojemu su prisustvovalii Davor Dragojevic i Karmen Banicevic.
Davor Dragojevic je inace sin Olivera Dragojevice a Davorov brat blizanac Damir vec se vjencao koju godinu ranije. 
Na fotografiji: Oliver Dragojevic sa suprugom Vesnom.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / Hanza Media
Na vjenčanju sin Davora Dragojevića u Splitu prije dvije godine sa suprugom Vesnom

Mladić s hrapavim glasom publici se predstavio 1967. godine na Splitskom festivalu na kojem je izveo pjesmu Picaferaj koju je napisao Zdenko Runjić. Tad nije polučio neki uspjeh, ali se na istu pozornicu vratio sedam godina kasnije s pjesmom Ča će mi Copacabana i osvojio prvu nagradu publike.

Zadar, 170417
Veceras je u klubu Arsenal odrzan tradicionalni Uskrsnji koncert Olivera Dragojevica i Dupina.
Na fotografiji: koncert.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media

Već je na idućem izdanju Splitskog festivala, 1975. godine, otpjevao jedan od svojih najvećih hitova Galeb i ja, a hrvatska scena dobila je najsjajniju zvijezdu u obliku mlađahnog Dalmatinca čiji je pogled bio skriven iza debelih stakala dioptrijskih naočala.

160500, zagreb
oliver dragojevic
foto oleg moskaljov
Oleg Moskaljov

Oliverov poseban, hrapav glas savršeno je pristajao uz pjesme splitskog skladatelja Zdenka Runjića, poput Molitve za Magdalenu, koja i danas slovi za jednu od najljepših hrvatskih serenada.

Split, 270416.
Splitski glazbenik, Oliver Dragojevic, pozira u prostoru Caffe bara Galerija u Splitu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Uslijedili su hitovi Skalinada, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina, Anđele moj, Imala je lijepu rupicu na bradi, Stine, Što to bješe ljubav, Lijepa bez duše, Dva put sam umra, Morski vuk, Pismo moja, Trag u beskraju, koje je struka nagrađivala, a publika u glas pjevala na rasprodanim koncertima u pulskoj Areni te Spaladium Areni.

Split, 080716.
Na splitskim Prokurativama odrzana je glazbena vecer pjesama Momcila Popadica, Svoju zvizdu slidin, u sklopu 56. Splitskog festivla zabavne glazbe. 
Na fotografiji: Oliver Dragojevic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Na splitskim Prokurativama 2016.

Olivera su cijenili i voljeli i njegove kolege - povodom okruglog rođendana, poruku podrške 'morskom vuku' poslali su Toni Cetinski, Meri Cetinić, Severina, Marko Tolja, Saša Lozar... Legenda domaće glazbene scene s jednim je od svojih bliskih prijatelja, Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, često dijelio pozornicu, ali i uspjehe.

rovinj,250498
oliver dragojevic, petar graso i dino dvornik
foto:damjan tadic
Damjan Tadić / Hanza Media
Olver Dragojević, Petar Grašo i Dino Dvornik

zagreb,020301
baloon2 u tvornici-nina badric i oliver dragojevic
foto : kristina fazinic
-ziv-
Kristina Fazinić
2001. u zagrebačkoj Tvornici s pjevčicom Ninom Badrić

Upravo je Gibonni autor najpoznatije Oliverove pjesme Cesarica, za koju je 1994. godine osvojio svog prvog Porina. I posljednju nagradu Porin osvojio je sa svojim prijateljem - njihov album Familija nagrađen je kao najbolji zajednički album 2016. godine.

Split, 071016
Spaladium Arena
U Spaladium Areni odrzan je koncert Olivera Dragojevica i Gibonnia i promocija njihovog zajednickog albuma Familija.
 Na fotografiji: Oliver Dragojevic i Gibonni. 
 Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / Hanza Media
Oliver i Gibboni na promociji zajedničkog albuma "Familija"

Kruna njegove 50 godina duge karijere, koja je protekla bez ijedne mrlje, bili su nastupi u pet najvećih svjetskih dvorana. U posljednjih 10 godina, nastupio je, naime, u pariškoj Olympiji, u njujorškom Carnegie Hallu, u londonskom Royal Albert Hallu, u operi u Sydneyju te bečkom Konzerthausu.

Nada i dječački duh nisu ga napuštali ni tijekom najtežih dana, a publiku je uveseljavao do posljednjeg daha. "Svom frizeru iz Vele Luke rekao sam da mi je dosadila stara frizura. I da hoću novu. Pa evo je" - rekao je sredinom listopada, tijekom svog posljednjeg nastupa u splitskom HNK-u, na kojem je otkrio obrijanu glavu.

Split, 151017.
Koncert Vjeruj u ljubav u HNK povodom 50. obljetnice Zupanijske lige protiv raka - Split.Na koncertu su nastupili Tedi Spalato, Marijan Ban, Gibonni i Oliver.
Na fotografiji: Oliver Dragojevic
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / Cropix
Koncert Vjeruj u ljubav u HNK-u

Njegove balade živjet će zauvijek i nastaviti inspirirati nove generacije hrvatskih glazbenika, jer upravo zbog njih smo ga toliko i voljeli...

Linker
14. travanj 2024 00:14