Tea Cimas / Cropix / CROPIX
Crtica iz života

Naša glumica nije se uspjela vratiti u Kinu, pa se vratila u Hrvatsku: sve je iznenadilo koga je prvo posjetila

Vitomira Lončar sa suprugom je spletom je nevjerojatnih okolnosti ponovno u Zagrebu na dulji period, a prvo kome su iscrpljeni od puta pokucali na vrata njihove su majke...

Prije mjesec dana Vitormira Lončar, zagrebačka glumica, znanstvenica i suosnivačica kazališta Mala scena, koja posljednje tri godine živi i radi u Kini, objavila je kako su ona i suprug Ivica Šimić sigurni od koronavirusa, no i kako se ne mogu vratiti u Kinu jer se epidemija, čemu i sami svjedočimo iz dana u dan - ne stišava.

No, došao je i taj dan! Nakon mjesec dana odmora na FIlipinima, umjesto u Kinu, bračni par Lončar-Šimić došao je u Hrvatsku.

Očekivano, prve osobe koje su željeli vidjeti bile su njihove majke, o čemu je Vitomira, koje se svi najradije sjećamo po ulozi Bucke, izvijestila preko svog Facebook profila.

"Nakon 38 sati puta i četiri slijetanja, prvo smo otišli pogledati naše majke. Dva susreta koja u potpunosti pokazuju razlike Šimića i Lončara. Kod Šimićevih nas je Anka, iako u 94. godini, čekala na vratima, nestrpljivo, uređena, friško ošišana... Predjelo, domaća juhica, njoki, domaća štrudla od jabuka...", slikovito je Vitomira dočarala susret sa svekrvom.

"Nakon toga je na red došla moja mama kojoj je 85 godina. Dođemo na recepciju doma gdje živi i pitamo znaju li gdje bismo ju mogli naći. Kaže nam čovjek: 'Kak' ne, baka karta belu, tu je, u boravku.' Nazovem ju i kažem: 'Mama, tu smo, stigli smo!' Čujem kak' veli dečkima s kojima karta: 'Dečki, za čas sam natrag!' I evo je! U trenirci, zagrli nas, izljubi, veli: 'Odlično izgledate, ali dečki me čekaju, kartamo belu, vidimo se drugi put!'", opisala je susret sa svojom majkom Vitomira.

Podsjetimo, kad je prije mjesec dana krenula globalna zabrinutost zbog koronavirusa, naša najpoznatija kineska "gastarbajterica" morala je sličnom objavom umiriti prijatelje i fanove. Tada je poručila kako su suprug i ona sigurno.

"Hvala svima na brizi! U našoj provinciji još nema virusa. Jučer smo otišli na Filipine i izvan zemlje ostajemo mjesec dana. Do onda će se valjda sve smiriti. Sretna svima KNG! Godina štakora!", napisala je na Facebooku Vitomira. U međuvremenu se stanje s virusom nije stišalo.

U Kini hara koronavirus, Vitomira Lončar poručuje: 'Hvala vam što brinete, još uvijek smo sigurni'

Podsjetimo, Vitomira Lončar posljednje tri godine živi u Kini gdje je odselila sa suprugom koji je tamo dobio posao, preuzevši ravnateljstvo nad kazalištem Meriton Children's Theatre u gradu Xi'anu. Ona se, pak, zaposlila kao profesorica na Sveučilištu Eurasia.

Ne krije da je u Kini sretnija, no što je bila u Hrvatskoj.

Čak je izjavila: "Shvatila sam da ću morati otići u Kinu, da za mene više ovdje mjesta nema, da ja moram otići u političku emigraciju, da ja u svojim godinama više ne mogu ništa raditi u ovoj zemlji, da sve ono što znam, mogu, i sve ono što sam naučila, da sve moje iskustvo ovdje ne znači ništa, da sam za ljude ovdje luđakinja i bolesnica koja uopće ne zna ništa o svom poslu, da su me diskreditirali na svim područjima, da su me maknuli s Akademije dramskih umjetnosti gdje je bilo moje prirodno mjesto, da više nisam niti mogla predavati i to jutro mi je sve prošlo kroz glavu i rekla sam: To je kraj."

Je li se u međuvremenu nešto promijenilo, ne znamo, no lijepo ju je opet vidjeti na sigurnom, kod kuće.

Linker
16. travanj 2024 00:41