Vjekoslav Palinić
INTERVJU

Natali Dizdar progovorila o preseljenju i ljubavi: 'Lijepo mi je i uživam'

Osvaja šarmom, ali i tajnovitošću. Ako nema novih projekata, nema ni nje. Ali svaki put se vrati s novim i još boljim materijalom. Ove godine objavila je album 'Iluzije' koji je proglašen pop albumom ljeta 2017., a za nekoliko dana će prvi put nastupiti u zagrebačkom klubu Boogaloo gdje će premijerno izvesti svoja dva singla: 'Nećeš me, zar ne' i njegovu englesku verziju 'Pills'.

U pratnji glazbenika i dugogodišnjih suradnika Natali Dizdar 2. prosinca stiže u kultni zagrebački klub, u kojem se odlično provodila u vrijeme studentskih dana, ali i nakon njih. Zadarska pjevačica posebno se veseli što će ovog puta Boogaloo doživjeti iz druge perspektive i prvi put prošetati po pozornici, ali i otpjevati dva svoja singla koji su ovog tjedna dobili i spot. Sa 33-godišnjom glazbenicom, koja je na ovom albumu prvi put predstavila i svoje autorske uratke, popričali smo o novom albumu, bratu koji ju je uvalio u probleme, ali i njezinim malim razbibrigama.

Vjekoslav Palinić

Koncertom u Zagrebu predstavit ćete novi singl "Nećeš me, zar ne" i njegovu englesku verziju "Pills" za koju ste vi napisali tekst. Kome pjevate te stihove?

- Svima koji se u njima pronalaze. Glazbu za tu pjesmu pisala sam u suradnji s Vladom Mirčetom, dok je tekst za hrvatsku verziju napisao Petar Beluhan. Ta pjesma nosi neku jesensku melankoliju kojom je zapravo obojen i cijeli album. Često je čujem na radiju i u engleskoj verziji što mi je super jer je cijela priča oko nje bila poprilično spontana. Vokal za englesku verziju snimljen je jedno zimsko popodne u Vladinom kućnom studiju i takvu smo je zapravo i stavili na album.

Jeste li na novom albumu "ogolili svoju dušu" s obzirom na tematiku pjesama, ali i prateći vizual?

Tekstovi pjesama, kao i sam naziv "Iluzije", opisuju neke završne faze ljubavnih odnosa, ali uvijek s malim odmakom i dozom ironije. Ljubav je vječna inspiracija i to je tako u većini pjesama, knjiga, filmova. Jedino za pjesmu "Pills", englesku verziju singla "Nećeš me, zar ne", mogu reći da je nastala iz privatnog momenta jer sam za nju napisala tekst. Vizual se nekako sam po sebi nametnuo i svakako prati priču albuma, ali ja bih cjelokupnu priču opisala riječju "Intimnost".

Od izdavanja prvog albuma prošlo je 12 godina. Što se promijenilo na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Jedino što se možda promijenilo je to da mainstream glazba više nije rezervirana za uski krug glazbenika već je danas sve nekako raspršeno. Ipak, mislim da možda nemam skroz jasnu sliku svega s obzirom na to da sam i sama dio toga.

Svoje početke pamtim po bezbrižnosti i spontanosti s kojom se sve događalo. Bilo je puno zabave, lijepih koncerata, druženja i putovanja.

Vaš brat Filip nedavno je izjavio da razmišljate o odlasku u SAD, ima li istine o tome? Postoji li možda neka druga zemlja u kojoj biste voljeli živjeti?

- Joj, dužan mi je za to što je rekao. Pitanja oko tog imaginarnog preseljenja samo se redaju. Planirala sam ga posjetiti kada je bio u SAD-u na edukaciji, ali na kraju su se neke druge stvari izdogađale pa sam put u New York morala odgoditi za neki drugi put. Postoji nekoliko zemalja u kojima bih voljela živjeti na određeno vrijeme. Kod mene ništa nije isključeno - slobodna sam i otvorena po tom pitanju.

Boris Poljičanin

Rijetko govorite o svojim ljubavnim vezama u javnosti. Ima li novosti po pitanju vašeg ljubavnog statusa?

- Nemam ništa za prijaviti, osim da mi je lijepo i da uživam.

Zaljubite li se lako? Kakav tip osobe bi vaš budući partner trebao biti?

- Pa ne baš. Odnosno, može mi se netko svidjeti, ali rijetko kad preraste u zaljubljenost.

Ne znam nista o tipovima, mislim da nemam neki određeni. Obično samu sebe iznenadim.

Čitate li komentare o sebi na portalima i društvenim mrežama?

To sam radila na samom početku, ali jedan kratak period. Ljudi zaista svašta pišu iz pozicije anonimnosti i neke stvari su me znale danima mučiti. Ipak, naposljetku sam shvatila da to sve skupa nema smisla. Ako mi netko ima nešto za reći - volim da iza toga stoji stvarna osoba, a ne korisničko ime.

Koliko tetovaža imate i planirate li možda još koju?

Imam dvije. Značenja su jednostavna i opisuju razdoblje u mom životu koje mi je bilo značajno, ali ne bih otkrivala detalje. Mislim da ću napraviti još jednu, ali nisam sigurna kada - možda već ovu zimu.

Ivan Dabac

Diplomirali ste socijalnu pedagogiju na ERF-u, nakon toga upisali Gestalt terapiju. Planirate li se možda nekad u životu potpuno posvetiti svojem zanimanju?

Planiram se baviti gestalt psihoterapijom. Trenutačno sam na trećoj godini tako da imam još dvije prije nego što mogu početi raditi. To je sve vrlo srodno fakultetu koji sam završila, ali bliže onome što sam zapravo htjela. Upisala sam i dodatnu edukaciju za rad s djecom i adolescentima jer sam na cijelom tom putu zapravo shvatila da mi je to najzanimljivije. Struka mi je definitivno dala neku drugačiju perspektivu na život i ljude općenito, tako da je svakako korisna u svemu što radim.

Važno je razumjeti ljude i svijet u kojem živimo. Važno je općenito biti realan jer se tako lakše nositi sa svime.

Na pozornici vas se često može vidjeti u šljokičastim i metalik komadima. Razlikuje li se stajling koji birate za nastupe od onog koji preferirate u privatnim prilikama?

Razlikuje se, da. Privatno sam poprilično ležerna po pitanju odijevanja i važno mi je da nosim nešto u čemu se osjećam opušteno, dok mi stajling za nastupe i medijska pojavljivanja slaže Goga Bosak.

Ivan Dabac

Postoji li odjevni predmet kojem ne možete odoljeti?

Oversized puloveri.

Planirate li kakvo putovanje u adventskom razdoblju i kada ćete u svoj dom unijeti blagdanski ugođaj?

Meni je pravi, topli blagdanski ugođaj kod roditelja i za Božić uvijek otputujem u Zadar, dok bih za Novu godinu htjela ponovno otići u Berlin jer nam je prošle godine bilo vrhunski.

Linker
07. travanj 2024 12:14