Nastavljaju bez Chalieja

Neuništivi Keith Richards otkrio svoju emotivnu stranu: ‘Nedostaje mi njegov drski, mali osmijeh‘

Legendarni bend priprema se za europsku turneju u lipnju tijekom koje će 15.srpnja nastupiti u nama najbližem Beču, no gitarist se još bori s tugom jer se više nikad na koncertu neće moći povući iza pozornice i družiti s preminulim bubnjarom.

Prilagodili su se tužnim okolnostima koliko je moguće, odali počast preminulom prijatelju i kolegi, ovih dana pripremaju europsku turneju u nadi da ih Charlie nekako, nekim čudom, može čuti iz druge dimenzije. Bol potiskuje činjenica da život treba ići dalje, "Stonesi" se nastavljaju "kotrljati", no gitarist Keith Richards u razgovoru za The Sun priznaje da se još uvijek oporavlja od udarca koji mu je zadala smrti Charlieja Wattsa u kolovozu prošle godine. Rezultat je neizvjestan: jedan dan je jača njegova volja, a ponekad pobjeđuje tupi osjećaj u srcu. Sjećanja naviru kad god pogleda prema Charliejevom mjestu za bubnjevima: zacijelo kriomice (da ga dečki ne vide), obriše suzu, a onda na probi krene sa samo njemu svojstvenim rifovima. Bendom u tom trenutku prostruji energija zbog koje ih toliko volimo, oblaci nestaju i sve se, zahvaljujući neuništivom rokeru, vraća na svoje mjesto.

"Nedostaje mi njegov drski, mali osmijeh. Charlie mi se stalno pojavljuje u mislima. Sve što vidim je drski osmijeh koji sam volio izvući iz njega", kaže gitarist.

image

The Rolling Stones dobili su počasnu seriju poštanskih marki povodom 60. obljetnice benda.

FOTOGRAFIJE: FERRARI/PROFIMEDIA

Čitajte i: Odlazak legendarnog glazbenika: Bubnjar Rolling Stonesa preminuo u dobi od 80 godina

Nije mu lako naviknuti da na Stevea Jordana, zamjenu na bubnjevima na rođendanskoj, ljetnoj turneji "Sixty" jer je s Charliejem svirao preko pola stoljeća, od 1963., kad se bubnjar pridružio bendu do njegove smrti u osamdesetoj godini. Pridošlica ima drugačiji stil. "Jordan je nešto drugo", kaže koautor pjesama (“I Can't Get No) Satisfaction” i “Jumpin' Jack Flash” koje je napisao s Mickom Jaggerom, ali bez obzira na to, njihov zvuk ostaje isti.

Oživjele pjesme

"Čini mi se da su "Stonesi" stvorenje s vlastitim životom. Nemamo veliku kontrolu nad njime. Stvorenje je odlučilo krenuti dalje. Želi ići dalje, kao i ja", kaže legenda dodajući kako je oduševljen načinom na koji su njihove pjesme napisane prije nekoliko desetljeća, ostale svježe do danas. Razlog su i dugogodišnji nastupi uživo, susret s fanovima i nevjerojatan osjećaj da postaju jedno s nepreglednim mnoštvom na stadionu. Tako su "oživjeli" njihovi hitovi: počeli su se razvijati neovisno o bendu, piše Daily Mail.

image

Pokojni Charlie Watts u Stonesima je bio od 1963. do 2021.

FOTOGRAFIJE: FERRARI/PROFIMEDIA

"Napišeš pjesmu, snimiš je, ispratiš iz studija i postaviš na put, a ona poprimi svoj život. To mi je fascinantno. Pjesme i dalje rastu, u njima još uvijek postoji svježina, što je ohrabrujuće kad ste u mojim godinama", kaže glazbenik koji ima još jedan bend "The X-Pensive Winos". Članovi su ga postavili na mjesto frontmena, zbog čega danas puno više respektira ono što Mick radi na pozornici.

Odjednom sam dobio poruku da sam frontmen. Kad sam prvi u toj ulozi bio s "Winosima" na pozornici, pomislio sam: "Wow! Sorry, Mick. Kapa dolje, prijatelju! Sad puno više uvažavam to što radiš." Dodaje da je kao frontmen, izložen tijekom cijelog nastupa s "Winosima" dok se sa "Stonesima" mogao diskretno povući u pozadinu stagea i družiti se s Charliejem.

Čitajte i: Charlie Watts bio je roker vjeran jednoj ženi i odijelima: Najveći gospodin među glazenicima svog doba

image

Keith Richards još uvijek pati za preminulim prijateljem.

FOTOGRAFIJE: FERRARI/PROFIMEDIA

Turneja povodom 60. rođendana

"Krenuo bih naprijed, prema Micku, kad bih to sam odabrao. Kad ste na njegovom mjestu, nemate slobodnog prostora. Na to se ama trebam naviknuti", tumači glazbenika koji je nedavno oduševio fanove najavivši ljetnu turneju "The Rolling Stonesa".

"Žao nam je što ste morali čekati, no mi stižemo. Uvijek sam govorio da je najbolje mjesto za rock’n’roll pozornici s bendom, a ova godina nam je posebna. Radujem se probama s Mickom, Ronniejem i drugim prijateljima. Vidimo se uskoro", tvitao je.

Na turneju povodom 60. rođendana kreću 1. lipnja: prvi koncert bit će na Wanda Metropolitano stadionu u Madridu. Potrajat će dva mjeseca, a sklopu nje Mick Jagger, Keith Richards i Ronnie Wood posjetit će München, Liverpool, Amsterdam, Bern, Milano, London (dakako, nastupaju u Hyde Parku) te Bruxelles. Podsjećamo, u nama najbližem Beču sviraju 15. srpnja, na stadionu Ernst Happel, a potom nastupaju u Lyon, Parizu te u Gelsenkirchenu. Grandiozna završnica bit će u Stockholmu.

Čitajte i: Rolling Stonesi ovog ljeta u Beč: ‘Žao nam je što ste morali čekati, no mi stižemo‘

Linker
24. travanj 2024 05:28