DPPA / ddp USA / Profimedia
Volio je 'šarati'

Nezapamćena drama na kraljevskom dvoru: Bivši belgijski kralj nakon 50 godina priznao izvanbračnu kćer

Nakon što je čak 50 godina nijekao očinstvo, bivši belgijski kralj Albert II. konačno je priznao da je u 20 godina dugoj aferi sa Sibylle de Selys Longchamps dobio kćer.

Bivši belgijski kralj Albert II. (85) priznao je da je otac izvanbračne kćeri nakon više od desetljeća parničnog postupka. Naime, DNK analizom utvrđeno je da je Albert 60-ih i 70-ih godina bio u dugoj aferi sa Sibylle de Selys Longchamps u kojoj je dobio kći Delphine Boël. Albert je tada bio prijestolonasljednik te je od 1959. bio u braku s Paolom Ruffo di Calabria.

Boël, danas 51-godišnja umjetnica, u intervjuu 2005. godine prvi je put javno priznala da joj je Albert otac, a njezina majka rekla je da je s bivšim kraljem bila u vezi u razdoblju od 1966. do 1984. godine, dok je on još bio princ Albert od Liegea. Belgijom je vladao od 1993. do 2013., kada je abdicirao u korist svog starijeg sina Philippea (59). Punih 50 godina nijekao je očinstvo, no rezultate DNK testa ipak nije mogao zanijekati.

December 13, 2019, Brussels, BELGIUM: Belgian artist Delphine Boel pictured after a session at the Cassation Court following the demand of King Albert II to contest the arrest of Brussels appeal court from 25 October 2018 which established that Jacques Boel is not the father of Delphine Boel and which asks for King Albert II to take a DNA test with wich Delphine Boel intends to prove she is Albert II's biological daughter, Friday 13 December 2019, in Brussels. BELGA PHOTO DIRK WAEM, Image: 487942561, License: Rights-managed, Restrictions: * EXCLUSIVE to ZUMA: Belgium, France, Germany, Luxembourg and Netherlands Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Dirk Waem / Zuma Press / Profimedia
Dirk Waem / Zuma Press / Profimedia
Delphine Boël

Prošle godine, Albert je odbio podvrgnuti se DNK testu, ali je izgubio žalbu. Naposljetku se testirao u svibnju 2019. nakon što je dobio novčanu kaznu od 5000 eura dnevno.

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boël", stoji u priopćenju, a Boël je na sve imala samo jedan komentar: "Danas je nastupilo olakšanje."

King Albert II and Queen Paola during a celebration for the 18th birthday of Princess Elisabeth at the Royal Palace in Brussels, Belgium on October 25, 2019., Image: 478911726, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia
Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Abaca Press / Profimedia
Albert II. i kraljica Paola

Iako neki izvori tvrde da Boël ima pravo na četvrtinu nasljedstva na koje imaju pravo druga Albertova djeca, ona ipak neće primati apanažu i nema pravo na prijestolje jer prema belgijskom ustavu nasljednici krune moraju biti u braku.

Albert se 1959. godine vjenčao s Talijankom Paolom te osim Philippea imaju još dvoje djece - princezu Astrid (57) i princa Laurenta (56).

Linker
14. travanj 2024 02:42