Ana Mihalić
VARAŽDINSKI SKIJAŠKI AS

Novi kralj skijaških staza Istok Rodeš: 'Dvije me stvari vode u životu'

Uoči utrke na Snow Queen Trophyju mlada zvijezda hrvatskog skijanja, ISTOK RODEŠ, ulovio je nekoliko slobodnih dana za odmor u rodnom Varaždinu. Ipak, nije se prepustio blagdanskim delicijama mame Davorke jer mora biti u formi za važne utrke koje su pred njim, a prva je bila današnja na Sljemenu gdje je ponovio rezultat karijere i slalomsku vožnju završio na sedmom mjestu.

Kad je netko gotovo 200 dana u godini na putu, kao što je to slučaj s hrvatskim skijašem Istokom Rodešom, ti rijetki trenuci boravka u rodnom gradu čine se poput zgoditka na lutriji. Taj si je “jackpot” 22-godišnji Varaždinac priuštio za vrijeme blagdana, prije Snow Queen Trophyja, slalomske utrke FIS Svjetskog kupa na zagrebačkom Sljemenu gdje je danas ostvario odličan rezultat i utrku završio na sedmom mjestu.

U rodnom Varaždinu uvijek prošeće do Staroga grada, popije kavu na Stančićevom trgu, gricne varaždinski klipić u kavani Dora... Ili se samo odmori u obiteljskoj kući u mjestu Jalkovec nedaleko od Varaždina, u kojoj još čuva poster s potpisom austrijskog skijaša Hermanna Maiera, njegova uzora iz djetinjstva. Kao klinca su ga oduševljavali i Janica te Ivica Kostelić, s kojim Istok ima još nešto zajedničko. Njih su dvojica, naime, Hrvati s najboljim rezultatom u utrci Svjetskog kupa u talijanskoj Madonni di Campiglio - Ivica je ondje 2003. pobijedio, a Istok je sa startnim brojem 66 nedavno osvojio odlično sedmo mjesto. I time postao prvi domaći skijaš koji se nakon dugo vremena plasirao među prvih deset u slalomu, a rezultat karijere ponovio je i na Snow Queen Trophyju na Sljemenu.

- Na početku sezone sam si rekao da ću iz utrke u utrku i iz laufa u lauf ići najbolje što znam, pa tako i pred domaćom publikom na Sljemenu. Ne osjećam pritisak i ne opterećujem se rezultatom, no rekao bih da još nisam odvozio svoju idealnu utrku - kazao je za novi broj magazina Gloria Istok Rodeš čiji je cilj da ove sezone bude među 30 najboljih na svijetu.

U odličnoj je psihofizičkoj kondiciji, čuvao se blagdanskih delicija pa je na idealnih 86 kilograma, a i da hoće ne može se udebljati jer su utrke non-stop: 12. i 13. siječnja u Wengenu, dan-dva kasnije u Kitzbühelu... Na tom austrijskom skijalištu Istok će 27. siječnja dočekati 23. rođendan i navečer se možda počastiti tortom.

Zagreb, 040118.
Medvednica, Sljeme.
Utrka muskog slaloma Snow Queen Trophy 2018 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu. 
Na fotografiji: Istok rodes.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media
Prošle godine na Snow Queen Trophy utrci na Sljemenu

- Istoga dana je rođendan i Filipu Zubčiću, mom tri godine starijem kolegi, najboljem prijatelju i cimeru, pa ćemo vjerojatno zajedno slaviti. I izvan sezone smo dosta vremena skupa: u proljeće i ljeto treniramo na glečerima u Švicarskoj i Austriji, a tijekom dvotjednog godišnjeg odmora u srpnju odemo na more. Tako smo ljetos tjedan dana bili na Bolu na Braču i uživali u kitesurfingu, a prije toga smo navijali za Hrvatsku u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji - priča sportaš koji inače nema vremena za hobije i izlaske, ali se ne žali. Skijanje je, kaže, njegov život još otkako ga je tata Mario Rodeš (55), alpinist koji je nekoliko puta bio i na Himalaji, s godinu i nekoliko mjeseci stavio na skije.

Zahvaljujući tatinim ekspedicijama u istočnim zemljama dobio je ime Istok te ubrzo pokazao da je skijaški talent. Tako je 2011., kao jedini Hrvat u povijesti, pobijedio na talijanskom Topolinu, neslužbenom svjetskom prvenstvu za mlađe uzraste, a pet godina kasnije osvojio je Svjetsko juniorsko prvenstvo u Sočiju. Skijanje mu je išlo kao od šale, no zato mu je “štekala” škola. Osnovnu školu je pohađao redovno, a varaždinsku Prvu privatnu gimnaziju parcijalno i zahvalan je ravnateljici Nives Risek Zebić što je imala razumijevanja za njegova česta izbivanja - pa mu je omogućila da ispite polaže izvan skijaške sezone. I njegova sestra Nensi (16) pohađa istu gimnaziju, ali se skijanjem bavi samo rekreativno.

- Nemam osjećaj da sam kao klinac u ičemu bio zakinut. Radio sam ono što volim i nitko me ni na što nije tjerao. Imao sam normalno djetinjstvo, a s mnogim frendovima iz tog vremena i danas sam super. Nekome su bitni izlasci, a meni su sportski rezultati - tvrdi Istok koji obično ustaje u šest, a liježe u devet, iako mu je nakon utrke teško zaspati. Ako je postigao dobar rezultat “puca” ga adrenalin, a ako je loše skijao toliko je iznerviran da zaspi tek u zoru.

Zagreb, 020118. 
Sljeme, Tomislavov Dom.
Konferencija za medije Hrvatskog skijaskog saveza uoci predstojecih utrka Snow Queen Trophy.
Na fotografiji: 
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / Hanza Media
Prošle godine na konferenciji uoči utrka Snow Queen Trophy: Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Natko Zrnčić Dim, Samuel Kolega, Ida Štimac, Leona Popović

Kako mu je karijera sada na prvom mjestu, nema vremena ni za ljubav iako je svojevremeno bio u vezi s jednom hrvatskom skijašicom.

- Moja idealna djevojka trebala bi biti ženstvena i atraktivna, ali i voljeti sport i prirodu - otkriva skijaš koji je privlačan mnogim djevojkama. Visok je 184 centimetra, voli se trendovski odjenuti i namirisati parfemom, a ten mu je besprijekoran iako čak ni na visinama ne stavi uvijek kremu s visokim zaštitnim faktorom. Sluša sve vrste glazbe, a za ples je antitalent - premda je njegova mama Davorka (53) vlasnica studija suvremenog plesa Vindi koji pohađa čak 150 djece.

Cilj Istoka Rodeša je skijati barem do 30. godine i odraditi dvije olimpijade, a dalje još nije odlučio. Trenerski posao ga ne zanima, ali kao vrhunski sportaš može raditi u Hrvatskoj vojsci pa možda završi i tamo.

- Dvije me stvari vode u životu: ljubav prema skijanju i to da budem najbolji - kaže Istok Rodeš. - Ovo prvo zasigurno nikad neće nestati, jer ću skijati i kad se više ne budem mogao profesionalno natjecati. A to će se desiti tek kad u sportskom smislu ostvarim zacrtano i kad nestane ono što me gura da treniram.

Linker
24. travanj 2024 21:04