Getty Images
Samo proizvode novce

Obamama sve ide od ruke, postali su prava američka tvornica novca

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama dobro je unovčio političku karijeru: diljem svijeta prikazuje se dokumentarac što ga je producirao sa suprugom, a zarađuju milijune i od govorničkih nastupa, knjiga, nekretnina...

Dokumentarac pod naslovom "American Factory", prvi uradak iza kojeg stoji produkcijska kuća Higher Ground što su je lani osnovali Michelle i Barack Obama, nedavno je postao dostupan na Netflixu i, kao i sve ostalo što rade bivši američki predsjednik i prva dama, smjesta izazvao veliku pozornost. Pripovijest o sudbini radnika propale tvornice kamiona General Motors u Ohiju, koju je nakon zatvaranja preuzeo kineski milijarder, te o sukobu kultura u novom pogonu, gdje Amerikanci sad rade rame uz rame s Kinezima, naizgled nema izravnu političku poruku, ali pokazuje da se Obame namjeravaju baviti temama koje su im važne i bliske.

netflix

"Film kao da govori o mojem ocu i njegovoj sudbini", odgovorila je Michelle na pitanje što ih je potaknulo da podrže baš "American Factory", dok je Barack naglasio kako je to dobra priča. "A to nam svima pomaže da osjetimo solidarnost s drugima. Obame spremaju još niz zanimljivih filmova za Netflix, uključujući i dokumentarac o problemima Afroamerikanca u poslijeratnom New Yorku te edukativnu seriju o hrani namijenjenu djeci, a uz producentske poslove imaju pune ruke i drugih obveza koje im očito donose zadovoljstvo, ali i odličnu zaradu.

american factory promo

Kao jedan od najtraženijih govornika na poslovnim i političkim skupovima, Obama trenutačno za nastup zarađuje rekordnih 400 tisuća dolara, više od bilo kojeg bivšeg predsjednika i dvostruko više od predsjedničke mirovine koju prima otkako je 2017. prepustio Bijelu kuću Donaldu Trumpu i njegovoj obitelji.

WASHINGTON, D.C. - DECEMBER 05: (AFP OUT)  (L-R) Former President Barack Obama, former first lady Michelle Obama, former President Bill Clinton, and former Secretary of State Hillary Clinton listen as former Canadian Prime Minister Brian Mulroney speaks during a state funeral for former President George H.W. Bush at the National Cathedral December 05, 2018 in Washington, DC. A WWII combat veteran, Bush served as a member of Congress from Texas, ambassador to the United Nations, director of the CIA, vice president and 41st president of the United States. (Photo by Alex Brandon - Pool/Getty Images)
Getty Images

Michelle je pak postala nakladnički fenomen s autobiografijom, koja je u Americi prodana u više od 10 milijuna primjeraka, i zvijezda u punom smislu riječi - tijekom promocije knjige punila je dvorane koje primaju po nekoliko desetaka tisuća gledatelja, a na dodjeli Grammyja dobila je veći aplauz od Lady Gage i Jennifer Lopez.

Ugovor za memoarske proze Obame su potpisali prije dvije godine, uz nezapamćen predujam od 65 milijuna dolara, i dok je Michelle opravdala visoka očekivanja, Barack još radi na svojim memoarima, koje piše starinski, rukom u bilježnicu, te se očekuje da će izići sljedeće godine i zasigurno postići jednako dobar uspjeh.

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 28:  U.S President Barack Obama and First Lady Michelle Obama walk on the south lawn of the White House on September 28, 2016 in Washington, DC. Earlier today Congress voted to override President Obama's veto of legislation allowing families of terrorist victims to sue governments suspected of sponsoring terrorism. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
Getty Images

Slično kao mnogi Hrvati, Obame vjeruju da je pametno ulagati u nekretnine pa su odmah nakon selidbe iz Bijele kuće kupili novu kuću u Washingtonu, 820 četvornih metara stambenog prostora u susjedstvu vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, za nešto više od osam milijuna dolara, pritom zadržali svoju staru kuću u Chicagu koju su još 2005. kupili na kredit za 1,65 milijuna (sad vrijedi 2,5 milijuna), a ovog ljeta tome su dodali i vilu sa sedam spavaćih soba na terenu od 11 hektara na samoj obali otoka Martha’s Vineyard, u koju su se zaljubili kad su je lani unajmili za ljetovanje, pa su je sad i kupili za 14,85 milijuna dolara.

Barack and Michelle Obama are reportedly planning to buy a huge estate in Martha's Vineyard, Massachusetts.

The property is on the market for .85 million and features seven-bedrooms and nine bathrooms inside the 6,982 square foot main residence.

The home was originally put up for sale by from ‘Boston Celtics’ owner Wyc Grousbeck in 2015 for .5 million.
In 2017, it was reduced to .25 million before a further cut to the current asking price. 

The former President and First Lady rented out the home for the summer and reportedly loved it so much that they made an offer to buy it.  Real estate insiders claim they haven’t paid the full asking price.

Inside the main home, there’s a chef's kitchen, and formal dining room surrounded by a wall of windows.
The huge master bedroom suite opens up to a sundeck.
Outside, there’s a pool and 29 acres including a private beach. 

The Obamas won't be the first Presidential family to buy up on the Massachusetts Island.  Jackie Kennedy-Onassis kept a home there until her death in 1994, and the summer resort was popular with the whole Kennedy dynasty. 

Estate agent Tom Wallace said:” It's a remarkable home on an absolutely gorgeous setting. It certainly has the capacity to expand to more of a compound. One could build two additional full-size properties.

Their new home is on the edge of Edgartown Great Pond, with views of the Atlantic Ocean., Image: 466884531, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, IMP Features
Profimedia, IMP Features

Ipak, bračni par ne provodi sve vrijeme u vlastitim nekretninama, nego i rado putuju. Tako su bili na kušanju vina u Toskani, krstarenju na Karibima, splavarenju u Indoneziji, ali još ima mnogo mjesta na svijetu koja žele posjetiti, uključujući Angkor Wat u Kambodži, Taj Mahal u Indiji, južnoameričke zemlje kao što su Argentina i Čile i, kao posebnu poslasticu, Antarktiku.

Former US President Barack Obama (L) and actor George Clooney (R) left Villa Oleandra on a speedboat to go to Villa D'Este  ,Laglio,ITALY-23-06-2019//AGFEDITORIAL_afg0434/1906240937/Credit:Nicola Marfisi/AGF/SIPA/1906240940, Image: 450960916, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Najvažnija putovanja za njihovu obitelj, naime, ne uključuju velike udaljenosti, no imaju posebno značenje. U kolovozu 2017. Barack je otpratio njihovu stariju kćer Maliju samo 700 km daleko, na studij na Harvardu u Massachusettsu.

"Za nas koji imamo kćeri, taj trenutak prebrzo dođe. Ponosan sam što nisam plakao pred njom, ali na putu kući šmrcao sam i brisao nos dok su se vozač i agent sigurnosti pravili da me ne čuju - priznao je bivši predsjednik, koji je ovih dana morao to ponoviti: mlađa kći Sasha maturirala je u srednjoj školi Sidwell i od ove jeseni bit će studentica sveučilišta u Michiganu, također na oko 700 km udaljenosti od Washingtona.

WASHINGTON, DC - OCTOBER 27:  U.S. President Barack Obama walks with his wife Michelle Obama (R) and two daughters Malia Obama (L) and Sasha Obama (2R) through Lafayette Park to St John's Church to attend service October 27, 2013 in Washington, DC. Obama is scheduled to travel to Boston this week.  (Photo by Shawn Thew-Pool/Getty Images)
Getty Images
Obitelj Obama još uvijek imaju utjecaja...

Linker
19. travanj 2024 18:51