CROPIX
za sve note i lipe riči

Olivere, hvala ti za najljepše pjesme: 15 velikih hitova uz koje smo se smijali, ljubili i plakali

Legenda hrvatske glazbene scene jutros je napustila svijet, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća, no za sobom je ostavio pjesme koje nikad nećemo zaboraviti.

Oliver Dragojević 1947. godine rođen je u Veloj Luci gdje je proveo djetinjstvo, sanjajući o karijeri pjevača. Po prvi put se susreo s glazbom sa samo pet godina, kad mu je otac poklonio usnu harmoniku. Prirodan talent za glazbu brzo je izašao na vidjelo pa je maleni Oliver usnom harmonikom zabavljao drugu djecu i obitelj.

Prvi put je javno nastupio u duetu s bratom Aljošom na Radio Splitu 1957. godine, kad su se dječaci prijavili na natjecanje s omiljenom im pjesmom Diana, a kasnije su nastavili pjevati na ljetnoj terasi jednog restorana. Oliver je znao pričati kako su njega i Aljošu otac i majka znali voditi po kućama da pjevaju te kako je prva gitara u kuću došla kad je imao 10 godina, a njegov ju je otac kupio na kredit.

Oliver je u Splitu pohađao glazbenu školu, gdje je prvo naučio svirati klavir, koji je kasnije postao neizostavan element na njegovim koncertima, a zatim klarinet i druge instrumente. 1967. na Splitskom festivalu izveo je pjesmu Picaferaj koju je napisao Zdenko Runjić. Tad nije polučio neki uspjeh, ali se na istu pozornicu vratio sedam godina kasnije s pjesmom Ča će mi Copacabana i osvojio prvu nagradu publike.

Talentirani mladić hrapava glasa od tad nije prestao nizati uspjehe i snimati pjesme među kojima se nalaze neke od najljepših balada ikad napisanih u Hrvatskoj. U karijeri koja je trajala punih 50 godina, Oliver je surađivao s velikim glazbenicima kao što su Zdenko Runjić, Zorica Kondža, Gibonni, Tedi Spalato, Tony Cetinski, a za njegove se koncerte uvijek tražila karta više.

'Neka se drugi raduju, neka me noćas ne oplakuju', pjevao je Oliver, a mi se prisjećamo njegovih velikih hitova kojima je mamio suze i osmijeh na lica svoje vjerne publike.

Linker
07. travanj 2024 22:01