REUTERS
POVIJESNI TRENUTAK

Oprah za predsjednicu: Jedan govor pokrenuo je lavinu

Ima li najpoznatija američka voditeljica, glumica i poduzetnica na svojem popisu i kandidaturu za predsjednicu SAD-a? Ako nije imala dosad, nakon ovakve podrške mogla bi se predomisliti.

Već na početku svečane dodjele nagrada Zlatni globus voditelj Seth Meyers našalio se kako bi se holivudska ikona trebala kandidirati na idućim predsjedničkim izborima. Nije trebalo mnogo da mu se i drugi pridruže - samo jedan inspirativan govor legendarne Oprah Winfrey bio je dovoljan da društvene mreže "preplave" hashtagovi "Oprah2020" i #Oprahforpresident".

Naime, Oprah je jučer uručena nagrada Cecil B. DeMille za njezina postignuća u zabavnoj industriji čime je postala prva crnkinja koja ju je osvojila. Povijesni trenutak voditeljica je začinila inspirativnim govorom koji je u kratkom roku postao viralan, a nakon kojeg su se mnogi ponadali da Oprah ima političkih ambicija. Njezin dugogodišnji partner Stedman Graham izjavio je nakon dodjele da sve ovisi o ljudima.

- Ona bi to učinila – kazao je za Los Angeles Times i dodatno pojačao nadu da bi nekadašnja televizijska zvijezda, čije ime je svima jako dobro poznato, mogla biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2020. godine. Tu ideju podržavaju i brojne zvijezde kao što su glumice Laura Dern, Jessica Chastain, Meryl Streep i Kathryn Hahn.

- Želim da sve djevojke koje nas gledaju sada, ovdje, znaju da je novi dan na horizontu. I kad taj dan napokon svane, bit će to zbog brojnih veličanstvenih žena, od kojih su mnoge sada s nama u ovoj prostoriji, i nekih fantastičnih muškaraca, koji se zajedno snažno bore da postanu vođe koji će nas odvesti u vrijeme kada više nitko neće morati reći "Me too" - rekla je Winfrey u svom govoru koji je bio posvećen kampanji razotkrivanja seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu, ali se mnogi nadaju da je bio i svojevrstan uvod u njezinu političku kampanju. Oprah Winfrey podupirala je Baracka Obamu te je na prošlim predsjedničkim izborima, na kojima je pobijedio Donald Trump, podržala Hillary Clinton.

FILE PHOTO: Democratic presidential candidate U.S. Senator Barack Obama (D-IL) (L), his wife Michelle (C) and talk show host Oprah Winfrey wave to the crowd at a campaign rally in Manchester, New Hampshire, U.S., December 9, 2007.   REUTERS/Brian Snyder/File Photo
REUTERS
Oprah Winfrey s Barackom i Michelle Obama 2007. godine

Ipak, nakon energičnog govora, mnogi su prozvali Oprah Winfrey da je znala javnu tajnu Hollywooda, odnosno da je bila upoznata s ponašanjem producenta Harveyja Weinsteina, koji je optužen za seksualno zlostavljanje od brojnih glumica, ali da je godinama šutjela i s njime bila u prijateljskim odnosima.

Linker
23. travanj 2024 13:39