Boris Kovačev / Hanza Media
Lavica koja se rano naučila boriti

Ornela Vištica o kaotičnim danima: 'Majka me pripremila za život'

Uhvatiti glumicu Ornelu Višticu za čašicu bezbrižnog razgovora ovih je dana gotovo nemoguća misija: u Beogradu snima novu seriju, a u Zagrebu novu predstavu. Učenje teksta za dvije različite uloge, snimanja, probe, odlazak frizeru, u teretanu, na plac, kuhanje, pakiranje, putovanje – njezin raspored zvuči kaotično, ali za Ornelu to i ne predstavlja problem. U kratkoj pauzi između treninga i kazališta ispričala nam je tko je zaslužan za tu njezinu disciplinu i vedar duhu svakoj situaciji, ali i kako se nosi s teškim razdobljima poput onog koje joj se dogodilo krajem prošle godine u bivšoj ljubavnoj vezi.

Odrastanje u Mostaru uz samohranu majku, koja se u mladosti natjecala i na izboru za Miss Jugoslavije, Orneli Vištici pružilo je podlogu za život na kojoj joj je neizmjerno zahvalna. 'Majka me odgajala strogo, morao se znati red i osjećaj za odgovornost. Kao tinejdžerica nikad nisam smjela kasniti, nikad lagati. Morala sam učiti i izvršavati svoje obveze na vrijeme i sve što sam mogla morala sam raditi samostalno. S druge strane, omogućila mi je sve za što je mislila da mi je potrebno i nikada mi ništa nije nedostajalo, a osobito je poticala moje talente', otkrila nam je Ornela napominjući da je od ranog djetinjstva voljela promatrati ljude, njihove karaktere, odnose, stavove, te je uvijek djelovala zrelije za svoju dob.

'Kad sam morala na studij u Zagreb, bila sam već potpuno zrela i sasvim sigurna u to da želim upisati glumu, u čemu sam i uspjela. Rastanak je bio težak, ali još veća želja da se ostvarim u onome što želim raditi u životu. U počecima studiranja sam kući u Mostar išla češće, ali kako smo na faksu znali biti i po 12 sati, to se prorijedilo. Završiti fakultet pomogla je upravo ta stroga disciplina koju sam naučila u djetinjstvu, a pomaže mi i danas', govori svestrana 28-godišnja glumica koja nakon deset godina života u Zagreb ovaj grad smatra svojim domom.

Foto: John Pavlish

I dok se u njezinoj profesiji, kaže, zna dogoditi da i po mjesec dana ima pauzu od posla kada puni baterije i dogovara nove angažmane, u vrijeme kad krenu snimanja odnosno kazališne probe tempo je vrlo težak i traži potpunu predanost. Opisala nam je kako izgleda jedan takav njezin dan. 'Ustajem već u šest ujutro te s prijateljicom odlazim u teretanu gdje vježbam s osobnim trenerom. To je mojih sat vremena koji su jako potrebni za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Nakon toga slijedi tuširanje, a poslije ako stignem odlazim na tržnicu po svježe voće i povrće, katkad ubacim frizera, i tada slijedi proba. Prije nekoliko dana me nakon probe u kazalištu Kerempuh već čekao automobil te sam se odvezla u Beograd na set serije, da bi nakon toga još učila tekst. Sutradan ujutro na setu sam bila već u šest ujutro. I tako to ide, izvedivo samo uz disciplinu', govori glumica koja trenutačno u Srbiji snima seriju 'Dragi susjedi', a u zagrebačkom satiričkom kazalištu Kerempuh predstavu 'Samoubojica' koja će premijeru doživjeti 13. travnja.

Zagreb, 071214.
Glumica Ornela Vistica, fotografirana u hotelu Regent Esplanade.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Što se tiče 'prešaltavanja' iz uloge u ulogu, kaže, tu joj sada već najviše pomaže iskustvo. Ornelu su mnogi zavoljeli u serijama 'Larin izbor', 'Vatre ivanjske', 'Prava žena', a od nove humoristične serije očekuje veliki uspjeh jer je to regionalni projekt u kojem se isprepliće balkanski humor.

U sitcomu 'Dragi susjedi' tumači lik atraktivne susjede za kojom luduju svi muškarci u zgradi, zbog čega je njihove žene ne mogu smisliti. U seriji se također zove Ornela, pa njezini kolege (Petar Ćiritović, Asim Ugljen, Zoran Cvijanović, Nataša Dangubić i beogradski glumci) oko toga zbijaju šale, no ona je privatno, kaže, samo pristojna i srdačna susjeda bez loših iskustava.

Zagreb, 280617.
Koranska 2.
Ornela Vistica, glumica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

No, loših iskustava u životu, baš kao nitko na svijetu, ni ona nije pošteđena. Potkraj prošle godine imala je teško razdoblje kad je prekinula kratku i burnu vezu s hrvatskim chefom Matom Jankovićem.

'Nikome ne teku samo med i mlijeko, svi imamo uspone i padove, bitna je samo ta mentalna snaga da se s teškoćama nosimo na najbolji mogući način. Bitan je taj svakodnevni, cjeloživotni rad na sebi da budemo spremni za teška razdoblja, u tim je trenucima važno koliko ćemo se pametno postaviti i riješiti to sa sobom i u odnosu prema drugima, bitno je imati što bolji fokus. Koliko će nas nešto uzdrmati ovisi upravo o tome koliko smo za to spremni. Osobno to teško razdoblje ne bih vezala uz riječ ljubav, jer ljubav i dalje vidim kao nešto najljepše u našim životima, kao vjetar u leđa, a kad pođe kako ne želim nastojim biti i ostati čovjek.

Linker
25. travanj 2024 20:13