29. DODJELA DISKOGRAFSKIH NAGRADA

Osječki spektakl najviše će pamtiti Damir Urban, Matija Cvek, Porto Morto i Bad Daughter

U osječkoj dvorani Gradski vrt prvi put nakon izbijanja pandemije koronavirusa opušteno su se slavile hrvatske glazbene nagrade i najbolji izvođači.

Svečana 29. dodjela nagrade Porin u osječkoj dvorani Gradski vrt, kako se i očekivalo, prerasla je u večer smijeha, slavlja i glazbe. Prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa slavilo se u opuštenoj atmosferi zbog povoljne epidemiološke slike i ublaženih mjera, a kroz dodjelu su gledatelje u izravnom televizijskom prijenosu vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

image

Roker iz Sesvetskog Kraljevca Jura Stublić cijelu večer nije skidao sunčane naočale

MARKO MRKONJIC/CROPIX

I publika je jedva dočekala priliku da na jednom mjestu vidi omiljene izvođače koji su svoje karijere i živote posvetili glazbenoj umjetnosti, pa su ulaznice planule u rekordnom roku. Za nagrade u brojnim kategorijama bilo je prijavljeno 260 albuma, 381 skladba konkurirala je za pjesmu godine, a čast da kao prvi izađe na veliku pozornicu osječke dvorane dobili su Matija Cvek i dubrovačka skupina Silente.

image

Dunji Ercegović je to bila večer za pamćenje

VLADO KOS/CROPIX

Najbolji album rock glazbe snimili su Urban&4, a nagradu za Lipanj, srpanj, kolovoz riječkom glazbeniku su uručili kolege Indira Levak i Pero Galić, frontmen Opće opasnosti.

U kategoriji najboljeg albuma alternativne glazbe trijumfirali su zagrebački glazbenici iz sastava Porto Morto, koji su naglasili da njihov album Portopop spada u kategoriju popa za 21. stoljeće.

image

Miljenik publike Zlatan Stipišić Gibonni

MARKO MRKONJIC/CROPIX

Porina za životno djelo pjevačici zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama Veri Svobodi uručio je legendarni TV voditelj Branko Uvodić, a Svoboda je nagradu posvetila suprugu i svom gradu Osijeku.

Najbolji album pop glazbe objavio je Matija Cvek, a nagradu za Izbirljivo i slučajno dodijelili su mu Donna Vekić i Goran Bošković. Najboljim novim izvođačem proglašen je Filip Rudan, a nakon njega je Hrvojka Begović emotivnim govorom predstavila dobitnika drugog Porina za životno djelo. Na pozornicu se popeo jedan od naših najvažnijih rokera Jura Stublić, dok je Akiju Rahimovskom ista nagrada dodijeljena - posthumno.

image

29. dodjela diskografske nagrade Porin održana je u osječkom Gradskom vrtu

MARKO MRKONJIC/CROPIX

U kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe trijumfirala je Dunja Ercegović, koja je pod imenom Bad Daughter izvela pobjedničku pjesmu Favourite Game, dok je najbolji muški glas Matija Cvek s pjesmom Ptice.

image

Najbolji alternativci iz sastava Porto Morto

VLADO KOS/CROPIX

Splitski glazbenik s riječkom adresom Neno Belan dodijelio je Porina za album godine svom riječkom susjedu Damiru Urbanu koji je trijumfirao i u kategoriji pjesme godine za skladbu Sama.

Linker
18. travanj 2024 19:27