važno je educirati

Pjevačka zvijezda pred svojim očima gubi dragu osobu: Zainatio se i pokrenuo važnu misiju

Portorikanski glazbenik Luis Fonsi koz svoju glazbu podiže svijest o Alzheimerovoj bolesti do koje boluje njegova baka koja ga više uopće ne prepoznaje.

Portorikanski glazbenik Luis Fonsi, poznat po hitu Despacito, udružio se s Alzheimers Association for their Music Moments kampanjom kako bi podigao svijest o važnosti educiranja o Alzheimerovoj bolesti. Ova bolest utjecala je na njegovu obitelj pa Fonsi želi kroz glazbu educirati ljude.

"Trebali bismo razgovarati o tome, trebali bismo odvojiti vrijeme i čitati o tome. Nisam znao da smo mi Latinoamerikanci više pogođeni ovom bolešću nego ostali", kaže glazbenik, pozivajući se na statistiku iz 2022. Činjenice i brojke ukazuju na to da Hispanoamerikanci imaju jedan i pol puta veću vjerojatnost da će imati Alzheimera ili neki drugi tip demencije.

image

Luis Fonsi

JA/EVERETT/PROFIMEDIA

"Odjednom počnete razgovarati s ljudima, s prijateljima i saznate da nečija teta ili djed imaju Alzheimera. I onda vam sine da svi moramo razgovarati o tome. Svi moramo smisliti način da se educiramo, međusobno si pomognemo, da vidimo kako možemo financirati dodatne istrage i smisliti način da ovo okončamo. I umjesto da samo živite s tim, budimo proaktivni. Učinimo to kroz glazbu", poručuje Fonsi.

Glazbenik za ovaj pothvat ima itekako dobar razlog. Naime, njegova baka, s kojom je odrastao i vrlo je vezan uz nju, trenutno se bori s bolešću i više ne prepoznaje svog unuka.

"Ne želim reći da sam joj bio miljenik, ali jesam. Odrastao sam s njom. Moji roditelji su puno radili dok smo živjeli u Puertu Ricu pa sam provodio vrijeme s njom. Ona me čuvala. Bila je velika pjevačica u obitelji, a moj djed, koji je nedavno preminuo, bio je trubač. Naše kućanstvo bilo je jedno od onih iz kojeg se uvijek čuje glazba", rekao je Fonsi za People. Njegova baka se još uvijek, kaže, sjeća svojih najdražih pjesama, iako je većinu ostalog zaboravila.

Kao prvi latino glazbenik koji sudjeluje u Music Moments kampanji, Fonsi se nada da će podići svijest o ovoj bolesti i potaknuti ljude da budu otvoreniji po tom pitanju. Fonsi kroz kampanju "posuđuje" svoju pjesmu Girasoles sa svog posljednjeg studijskog albuma Ley De Gravedad, kako bi poslao poruku nade i ohrabrenja.

"Pjevajmo prekrasnu pjesmu. Lijepu, emotivnu, moćnu pjesmu i podijelimo tu poruku", poručuje Fonsi, čija izvedba Girasoles uživo je dostupna na engleskom i španjolskom ovdje.

Linker
19. travanj 2024 11:49